Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Сучасна Прядівка

Дата: 29.05.2020 20:46
Кількість переглядів: 3897

Фото без опису

З  історії населених пунктів Царичанської громади : Прядівка

 

Фото без опису

Село Прядівка (до 1917 року — Олександрівка) розташована за 18 км на схід від селища Царичанка і за 45 км від залізничної станції Бузівка Придніпровської залізниці.  

Заснована Прядівка в останній чверті XVIII століття. 

На території сьогоднішньої Прядівки люди жили ще за часів зарубної культури (Зрубна культурно-історична спільність (зрубна КІС) — це етнокультурне утворення доби пізньої бронзи (XVIIIXII ст. до н. е.), розповсюджене у степовій та лісостеповій смузі Східної Європи від Уралу на сході до річки Дніпро на заході, від річки Кама й правих приток Оки на півночі до азово-чорноморських степів на півдні (ІІ-І тисячоріччя до Р. Х.). 

У 1978 році біля с. Прядівка було відкрито поховання цього періоду. В ньому було знайдено горщик, на якому червоною та рожевою фарбами зображено складний візерунок у вигляді стилізованих кінських голів, трикутників та хрестиків. Це була перша на території колишнього СРСР і України знахідка посуду з кольоровим розписом у могильниках зрубної культури.

Село масово заселяється переселенцями у XVIII столітті. Частина їх прийшла з Могилева і розташувалася по один бік річки, інші — з Бабайківки, вони зайняли протилежний берег. Жителі засівали берега річки прядивом, від чого і пішла назва річки Прядівки, а з часом і села. До 1766 року у Самарській паланці. У 1770 році Прядівка перейшла з Протовчанської паланки (з 1766) до Орільської паланки.

У 1863 році, після побудування церкви на честь Олександра Невського, село перейменували на Новоолександрівку. Але ця назва у народі не прижилася.

З 1886 року слобода Прядівка була центром Прядівської волості Новомосковського повіту. Тут мешкало 3667 осіб, було 563 подвірь, волостне правління, православна церква, поштова станція, щорічно діяло 3 ярмарки. 

В роки громадянської війни балтійський матрос М. І. Балявський разом із своїми односельчанами — більшовиками В. С. Безрукавим та П. І. Лозою — організував партизанський загін, який воював проти австро-німецьких окупантів, махновців, білогвардійців. У 1921 році створено комсомольський осередок на чолі а О. Є. Калюжним та М. І. Балявським. Навесні 1922 року колишні партизани об’єднались у колективне господарство — комуну, головою якої був М. І. Балявський.

Під час гітлерівської окупації в селі діяла підпільна молодіжна група, якою керував син партизана громадянської війни М. І. Балявського — Е. М. Балявський. Його розстріляли фашисти взимку 1942 року.

До 2016 року с. Прядівка була центром Прядівської сільської ради Царичанського району, а у серпні цього ж року шляхом об’єднання увійшла до складу Царичанської селищної об’єднаної територіальної громади.

 

КЗК «Комплексний музей історії» Царичанської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь