Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

ПАТРОНАТНА СІМ’Я — НОВІТНЯ ФОРМА СІМЕЙНОГО ВИХОВАННЯ В УКРАЇНІ

Дата: 08.09.2020 09:43
Кількість переглядів: 1904

Фото без опису

   Проблема безпритульності та бездоглядності дітей в Україні і досі залишається актуальною. Для боротьби з цим негативним явищем давно вже започатковані такі форми сімейного виховання, як усиновлення, опіка, піклування, а також прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. Але розвиток соціальної сфери в країні не стоїть на місці, що призвело до утворення нової форми сімейного виховання – патронатні сім’ї, яка позитивно практикується в країнах Європи. Пріоритетним завданням соціальних служб є створення патронатних сімей для боротьби з безпритульністю та бездоглядністю дітей. 

        Патронатна сім’я – це сім’я , яка приймає на тимчасове виховання дитину, що потрапила у складні життєві обставини, періодом на три місяці, на договірній основі, здійснює догляд та виховання дитини. Патронат над дитиною передбачає тимчасовий догляд, виховання  та реабілітацію дитини, яка потребує захисту.
У той час, як дитина тимчасово виховується у професійній патронатній сім’ї, соціальні працівники допомагають рідним батькам дитини долати складні життєві обставини, через які її було вилучено: втрату роботи,
жорстоке поводження, проблеми з алкоголем тощо.
Якщо відновити здатність батьків виховувати дитину неможливо, їй шукають іншу форму сімейного виховання: усиновлення,влаштування під опіку чи піклування або прийомну сім’ю чи ДБСТ.

 

                                Хто може стати патронатним вихователем:


•    громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі;
• мають позитивний досвід сімейного виховання дітей;
• мають житло (власне, орендоване чи на правах користування);
• не мають судимості;
• стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;
• одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю;
• зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі;
• пройшли навчання за направленням
та отримали довідку та рекомендації за результатами навчання.

Якщо ви – подружжя з досвідом виховання власних, уже повнолітніх дітей, проживаєте на спільній житловій площі, маєте час і любите працювати з дітьми, пропонуємо нову роботу – сімейний патронат. За надані послуги з догляду та виховання дитини сім’ї виплачується заробітна плата, допомога на дитину та забезпечується постійна підтримка працівників соціальних служб.    

За додатковою інформацією про сімейний патронат, роль та функції батьків у патронаті можна ознайомитись звернувшись до соціально-гуманітарного відділу виконавчого комітету Царичанської селищної ради - адреса: смт. Царичанка, вул.  14 гвардійської дивізії, 10.
 

 

Виконавчий комітет Царичанської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь