Нове харчування дітей: здоров’я починається із їжі
З 1 січня 2022 року набрали чинності нові Норми харчування (додаток №1 для садків, додаток №5 для шкіл) та Порядок організації харчування у закладах освіти, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305.
Норми харчування школярів в Україні суттєво не оновлювалися більше 60-ти років. Протягом цього часу були невдоволені їжею у їдальнях діти і батьки. Врешті, щоб зробити раціон учнів і дошкільників кориснішим, смачнішим та різноманітнішим, стартувала реформа шкільного харчування, ініційована першою леді Оленою Зеленською.
У всіх школах і дошкільних закладах оновлено меню згідно вимог чинного законодавства. Харчування стало здоровішим за рахунок збільшення частки овочів та фруктів, менш калорійним, але кориснішим.
Меню стало сезонним (окремо осіннє, зимове, весняне і літнє) і чотиритижневим, замість двотижневого. Це дозволило більше урізноманітнити раціон.
Дошкільні заклади готують за меню і технологічними картами приготування страв, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України із внесенням корективів згідно сезону.
Школи готують за рекомендованим проєктом меню і затвердженими Міністерством охорони здоров’я України технологічними картами приготування страв, з внесенням корективів згідно сезону.
Серед основних нововведень в шкільному і дошкільному харчуванні:
- менше хліба та картоплі,
- обмеження кількості цукру втричі,
- добова норма солі – не більше 5 грамів,
- виключення із меню сосисок, консервів, ковбас, кондитерських виробів,
- більше фруктів та овочів, каш, бобових, молочних й кисломолочних продуктів, м’яса, риби,
- обмеження жирів рослинного і тваринного походження,
- м’ясні страви готуються в основному не смажені, а запечені,
- соки готуються в основному без цукру.
Вартість харчування дітей в закладах освіти з урахуванням підвищення цін на продукти, особливо на овочі і фрукти в зимовий період, може збільшиться приблизно на 3-7 грн за день.
Розробники нового меню і фахівці охорони здоров’я розуміють, що на початку несолодкі напої та малосолоні страви можуть викликати спротив. Та згодом учасники освітнього процесу усвідомлять, що нове харчування - це забезпечення здорового росту і розвитку дитини, ефективна профілактика розвитку надлишкової ваги, цукрового діабету, захворювань серцево-судинної системи, адже прищеплювати здорові харчові звички потрібно змалку і, турбуючись про здоров’я і повноцінне життя своїх дітей, в першу чергу в цьому зацікавлені батьки.
Відділ освіти виконавчого комітету Царичанської селищної ради