Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Повідомлення про обов’язковість сплати земельного податку, мінімального податкового зобов'язання, орендної плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Дата: 24.06.2024 08:28
Кількість переглядів: 176

Фото без опису

Шановні користувачі, орендарі, власники земельних ділянок, що розташовані на території Царичанської селищної ради, а також власники житлового та нежитлового майна!

     Повідомляємо вас про обов’язковість сплати земельного податку, мінімального податкового зобов'язання, орендної плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки!

         Відповідно п. 14.1.72. Податкового кодексу України, земельний податок – це обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок, а також постійних землекористувачів, окрім пільгових категорій населення, визначених п. 281.1. ПКУ.

     Згідно п. 14.1.136. Податкового кодексу України орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності теж є обов'язковим платежем, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем (п. 288.4. Податкового кодексу України).

        Відповідно до ст.266 Податкового кодексу України платниками податку на нерухоме майно є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

         Законом України від 30 листопада 2021 року №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання. У зв’язку з внесеними змінами до Податкового кодексу України для багатьох власників або користувачів земельних ділянок  постає питання сплати мінімального податкового забов’язання на землю.

Мінімальне податкове зобов’язання (далі – МПЗ) – це мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до Податкового кодексу України.

     Контролюючі органи обчислюють суми зазначених податків та надсилають або вручають особисто платнику за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкові повідомлення-рішення. В свою чергу, фізичні особи сплачують податки протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення–рішення. Рахунок до сплати податків зазначено в повідомленні-рішенні.

        Якщо платник податку виявив розбіжності у відомостях про земельну ділянку, що були надані контролюючими органами, йому необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки з оригіналами документів на право власності, для проведення звірки та уточнення даних.

       За інформацією про стан розрахунків з бюджетом, суми нарахування плати за землю платники податків мають можливість ознайомитися звернувшись до «Електронного кабінету платника податків» за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua, також, за необхідності, можна звернутися до Центру обслуговування платників ДПІ за місцем реєстрації. Зазначаємо, що відсутність повідомлення не є підставою для не сплати податку.

             Оплату можна здійснити в будь-якому відділенні банку, поштовому відділенні, самостійно через Інтернет за реквізитами вказаними у квитанціях.

        Списки користувачів та власників земельних ділянок, які не сплачують податок на землю, передаватимуться до Державної податкової інспекції для нарахування штрафних санкцій.

         Невиконання інших зобов’язань землекористувачів розглядатимуться в судовому порядку.

 

Сплата податків і зборів до бюджету у період воєнного стану громадянами є вкрай важливою. Це вияв громадянської свідомості у нелегкий для країни час. Пам’ятайте, що від вашого розуміння та дотримання вимог чинного законодавства залежить оздоровлення ваших дітей, соціальні виплати, благоустрій громади, утримування закладів шкільної та позашкільної освіти та ін.

Сподіваємося на розуміння та своєчасну сплату.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь