Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

"СЕЛИЩУ ЦАРИЧАНКА 420 РОКІВ: 1604-2024": ЦАРИЧАНКА: 1991-2016 РОКІВ

Дата: 23.08.2024 11:06
Кількість переглядів: 379

Фото без опису

     ​Після здобуття Українською державою незалежності почався перехід на засади ринкової економіки, що кризовими явищами позначився на всіх сферах життя. Не оминули вони й Царичанку. Проте її люди змогли поступово налагодити нові виробничі відносини, знайти шляхи самореалізації.
​     На початку 2000-них в селищі діяло 27 підприємств і організацій, провідне місце серед яких належало ЗАТ «Царичанський завод мінводи». Ще одним успішним підприємством Царичанки був ковбасний цех «Ірна». Незважаючи на жорстку конкуренцію він утримував позиції на регіональному ринку, щорічно долаючи нові висоти.
​     Далеко за межами не лише Дніпропетровської області, а й навіть України знають продукцію царичанського молочного цеху, який є філією добре відомої фірми «Злагода».
​    Та передусім майбутнє Царичанки пов’язане з розвитком сільського господарства. Тут успішно працювали такі аграрні товариства, як «Царичанка» (керівник О.О. Лупань), «Кооператор» (директор Т.Б. Дроненко), «Прогрес плюс» (директор М.М. Савченко), та агрофірма «Колос» (керівник М.В. Хорольський). Їх мудрі і досвідчені керівники маючи повну довіру своїх колективів, і це один із найпотужніших чинників досягнення високих виробничих показників, економічної стабільності.
     ​Економічне та соціальне життя Царичанки багато в чому визначалося розвинутою мережею банківських відділень, що діяли в селищі у той період: банк «Аваль», «Приватбанк», «Ощадбанк», «Брокбізнесбанк», банк «Новий». Вони якісно обслуговували дедалі більші фінансові потреби реального сектору економіки та населення регіону.
​Славилася Царичанка не тільки своїми виробничо-економічним потенціалом. Велику увагу тут приділяли розвитку соціально-культурній, освітній сферам – необхідних компонентів повноцінної життєдіяльності селища.
​    Вагомий внесок у покращення фізичного стану населення та популяризацію здорового способу життя зробила діяльність спортивних закладів селища.
​Надзвичайно важливою була і є робота навчально-освітніх закладів Царичанки, адже діти – то наша надія, наше майбутнє. Гостинно відкриваються двері перед юними царичанцями – ошатні садочки. У тісній співпраці місцевого самоврядування й персоналу дитсадків робиться все можливе, щоб малеча була забезпечена всім необхідним.
​     Жителі Царичанки надзвичайно тремтиливо ставляться до культурних і духовних цінностей, дбайливо зберігаючи та всіляко примножуючи їх. Осередком мистецької творчості була і є Царичанський Будинок культури, на сцені якого виступали відомі всій країні співаки, колективи. При будинку культури діяла бібліотека (читальний зал).
​Тричі на тиждень виходить у світ районна газета «Приорільська правда», вона різнобічно висвітлювала життя царичанського краю, оповідає про цікаві події, цікавих людей, які знаходяться поруч із нами.
​     Не одне покоління талановитої молоді виховала Царичанська школа мистецтв. У її стінах завдяки наполегливій праці педагогів засяло сузір’я обдарованих дітей, чий талант неодмінно запалахкотить і запалахкотів яскравим світлом на вітчизняному культурному небосхилі. Адже споконвіків славилася царичанська земля своїми талановитими людьми.
​Усе частіше в цьому бурхливому та неспокійному житті ми повертаємося до духовних джерел, шукаємо відповідей та дороговказів у біблейських заповідях, черпаємо віру та силу з вічних святинь. Немов оберіг, скарбниця мудрості духовної, сяє банями величний та прекрасний Свято-Покровський кафедральний собор. Він був зведений у Царичанці протягом 1996-1997 років на добровільні внески підприємств, організацій та громадян за активної підтримки районної державної адміністрації.
​      З давньою і багатою долею Царичанки, її цікавими пам’ятками мають ознайомитися усі ті, хто захоплюється українською історією. А чарівні краєвиди, чисте повітря і блакитні води Орелі, що несуть у собі віддзеркалення славетної минувшини втілені у туристичні маршрути краю.
​     Ось так, прикрашена турботливими руками своїх жителів, у повсякденних клопотах і турботах, у передчутті постійних змін на краще зустрічає Царичанка свій ювілей, маючи, що сказати про своє героїчне минуле й упевнене сьогодення…
 
Далі буде…

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь