A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Зимова безпека на льоду рибалкам.

Дата: 06.02.2018 09:00
Кількість переглядів: 783

Зимова підлідна риболовля користується великою популярністю серед населення. Це чудовий відпочинок на природі, зняття стресу та відновлення нервової системи людини від прискореного і напруженого темпу сучасного життя.

Проте, щоб не наражати себе і оточуючих на небезпеку, щоб цей відпочинок не перетворився на нещастя, під час зимової риболовлі потрібно бути вкрай обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки на льоду.

Пам’ятайте, що безпечна товщина льоду для ваги однієї людини має бути не менше 7 см, для групи людей – 15 см, а колір зеленуватого відтінку і прозорим.

Вирушати рибалити бажано у складі групи і йти по льоду до місця риболовлі  один за одним на відстані 5-6 метрів, перший рибалка повинен регулярно перевіряти міцність льоду ударом плішні, не бажано вдаряти по льоду ногою.

Під час риболовлі не рекомендується на невеликому майданчику скупчуватись у надто великі групи, стрибати і бігати по льоду, лунки треба пробивати на відстані не менш як за 5-6 метрів одна від одної, спостерігати не тільки за лункою, а й тим що відбувається довкола.

Оминайте вмерзлі кущі, траву, дерев‘яні чи інші предмети, оскільки біля них крига тонша, обходьте ділянки льоду засипані снігом, а також ті, де крига мутна та крихка.

Для власної безпеки кожен рибалка повинен обов'язково мати з собою рятувальну мотузку довжиною 15-20 метрів з петлею на одному кінці та вантажем вагою 400-500 г на другому і бути готовим надати допомогу тим, хто потрапив у біду.

Якщо крига провалилася під вами і ви опинилися у ополонці, перш за все, розкиньте руки в сторони по її краях, щоб утриматися на поверхні, не панікуйте, спробуйте позбутися від важких речей, взуття і верхнього одягу.

Без різких рухів, не обламуючи лід,  вибирайтесь на поверхню, повзучи грудьми на лід, по черзі витягуйте ноги. Вибравшись, відкотіться від ополонки, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли і де лід міцніший.

Не в меншій небезпеці перебуває також і людина, що намагається врятувати потерпілого. Наближатись до ополонки потрібно тільки повзком, широко розкинувши руки, якщо дозволяють обставини, підкладіть під себе дошку, фанеру, лижі або інші предмети для збільшення площі опори.

Не можна занадто близько підповзати до постраждалого, кидати потерпілому мотузку чи зв’язаний одяг потрібно з 3-4 метрів. Також можна скористатися підручними засобами: плішнею, палкою, гілкою чи лижою.

Вибравшись з пастки, перевдягніть потерпілого у сухий і теплий одяг, напоїть гарячим чаєм та викличте швидку медичну допомогу за телефоном 103.

Будьте вкрай обережні,  нехай зимова риболовля залишить по собі лише приємні спогади!

 

 

Методист Кам’янських курсів

2 категорії НМЦ ЦЗ та БЖД

Дніпропетровської області

В. Зозуля

 

 

 

 

Завідувач Кам’янських курсів

2 категорії НМЦ ЦЗ та БЖД

Дніпропетровської області

Н. Бутенко

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь