Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Немає краще на землі, ніж свято в рідному селі.

Дата: 28.08.2018 08:19
Кількість переглядів: 2666

Фото без опису

В невеличка сільській глибинці - Новостроївці, 25 серпня, мешканці святкували День села, на яке зібралися й місцеві жителі, і з сусідніх Івано-Яризівки, Вербового, Бабайківки, і з Царичанки, бо ж це тепер - одна велика дружна громада, і гості з інших сіл (і навіть міст). І все це з гарним концертом, конкурсами, розвагами, справжнісінькою козацькою кашею із пупами і гарними, щирими людьми. Працівники виконкому Царичанської селищної ради на чолі з Геннадієм Сумським, народний депутат України Олег Кришин, депутат обласної ради Гошгар Мухтаров, староста Бабайківського округу Валентина Чвертка, місцеві депутати Любов Чорна та Іван Кристаль, підприємці М. Глитенко, О. Гружинскас та М. Ковтун,  директор КЗ «Центр культури та дозвілля» Ключенкова Н.М. зі своїм колективом та завідувачка Новостроївського сільського клубу Любов Пісоцька дуже постаралися, аби подарувати людям гарний настрій і святкову атмосферу серед  вічних  селянських буднів.

 Перед початком свята у фойє сільського клубу можна було подивитися гарну виставку робіт петриківського розпису та витинанки талановитих вихованців Людмили Бабіч і Лесі Колодяжної. А на подвір’ї, в затінку дерев, Людмила Володимирівна і Леся Леонідівна малювали малечі тату в стилі периківського розпису - бажаючої дітвори і собі мати квіточку-петриківочку на ручці чи щічці було дуже багато.

Люди з цікавістю дізналися, що стіни їхнього Новостроївського клубу, який об’єднав мешканців Новостроївки, Івано-Яризівки та Вербового в спільний осередок культури, - це своєрідний пам’ятник місцевої архітектури, адже колись давно це було приміщення земської будівлі. Про те, як з’явилися ці села, допомогла дізнатися Валентина Чвертка, нинішній староста Бабайківського округу. 1773 року побіля слободи Бабайківка, що входила до Протовчанського повіту Азовської губернії, нові поселенці будували свої хати на підвищених місцях, на багатих і родючих землях на схід від річки Оріль. Так і виникли нові хутори: Новостроївка, Іванівка та Яризівка.Слобода Бабайківка та хітр Новостроївка були вільними козацькими поселеннями. Іванівка та Яризівка належали спочатку поміщику Миргородському, який, поселивши тут своїх селян-кріпаків, назвав цю місцину Миргородщиною. Пізніше пан програв свою економію у карти панам Яризові та Ляшенкові. Останній згодом прграв свою частину села панові Кащенку, а той подарував її своєму зятеві Івану Баранніку. Так село розділилося між двома поміщиками, тому й має подвійну назву - Івано-Яризівка. Дані про те, що Новостроївка була заснована 1773 року, зберігаються в Царичанському краєзнавчому музеї.

Від селищної ради були вручені подарунки довгожителям сільської громади, народжені в буремні роки минулого століття: 88-річній Варварі Марківні Новоселі та Анатолію Степановичу Людомиру, який 28 серпня відзачатиме свій 90-річний ювілей. Усім майбутнім першокласникам, отримали на святі подарункові набори першокласника також від селищної ради.

Віншували земляки на святі та подарунками і ті подружні пари, які в любові й злагоді живуть багато років, святкуюючи цьогоріч свої ювілейні весілля. Щиро привітав всіх зі святами - Днем незалежності України та Днем села депутат обласної ради Гошгар Аладдін-огли Мухтаров та вручив подарунки найменшим мешканцям сільської громади - Анечці Білай та Аліночці Головко яких їхнім щасливим мамам і татам лелека приніс 30 липня та 1 квітня. Також Гошгар Мухтаров вручив подарунки подружжю Білоцерківськихта  Остапенків. Вдячними оплесками сприйняли всі примсутні на святі вітаня від народного депутата Олега Кришина, які передав його помічник Ігор Пилявець, який привітав іменинницю Любов Пісоцьку, з днем народження  а ткож вручив Подяки і подарунки організаторам сілських заходів, активістам Новостроївської громади Лесі Колодяжній, депутатам селищної ради Любові Чорній та Івану Кристалю.

Приймали земляки вітання й від директора Бабайківської школи Валентини Ковтун, яка теж народилася в Івано-Яризівці, жила в Новостроївці. Валентина Володимирівна побажала, щоб побільше в селах чувся дитячий сміх, сяяли посмішки на обличчях дітей. Користуючись нагодою, вона щиро поядкувала всім благодійникам, хто підтримує заклад освіти, а Гошгару Мухтарову - за придбання оргтехнііки для кабінету української мови.

Як і в кожному селі, селищі чи місті нашої України, є в Бабайківській громаді люди, які, коли прийшла біда на рідну землю, стали на захист її єдності і цілісності від ворожих посягань, на захист миру і своїх домівок. Це герої-захисники, учасники АТО, яких і вшанували односельці вдячними оплесками. Серед них - Олександр Задирайко, Віктор Квас, Сергій Глитенко, Олег Голий, Павло Скрипник, Сергій Харченко, Владислав Самарський, Олександр Підкопаний, Артем Веремієнко, Олександр Сінельников, Анатолій Матухно, Роман Огоновський, Руслан Пономаренко, Денис Поворозник, Андрій Байбуз, Валерій Сагайдак, Степан Кузнецов.

На жаль, не було поряд із цими мужніми, хоробрими чоловіками ще одного героя, Юрія Сагайдака, який загинув 24 серпня 2014 року на блокпосту в селі Новодворське, неподалік від Іловайська Донецької області. Юрій був сержантом, служив стрільцем-санітаром у 39-му батальйоні територіальної оборони «Дніпро-2», Після урочистостей зазвучали гарні пісні - українські, естрадні, сучасні, які глядачам дарували учасники концерту, підготовленого Центром культури та дозвілля на чолі з Наталією Ключенковою.

Директором і тренером ФСК «Мир» Миколою Псарьовим були організовані спортивні змагання.

Гарним сюрпризом став  для дітей, і для дорослих святковий феєрверк, який розсівав у  вечірньому небі різнокольорові зірочки, даруючи додаючи всім яскравого позитиву. Сільське свято вирувало до півночі, веселилися люди, щоб назавтра знову заповзятися за буденну роботу. Село любить працьовитих!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь