A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Легалізація праці: наслідки та відповідальність.

Дата: 04.02.2020 14:36
Кількість переглядів: 1565

Фото без опису

Сьогодні в Україні гостро стоїть проблема легалізації трудових відносин та заробітної плати. На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Часто працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну (або на рівні мінімальної), а решту зарплати - у «конверті». Таким чином роботодавці ухиляються від сплати податку. Не рідкість і випадки, коли працівники, узагалі, офіційно не оформлені на роботу.

Офіційно неоформлена на роботу людина ризикує залишитися без права на отримання соціальних виплат та пенсії. Таким чином, нелегальна зарплата не лише зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів, а й тягне за собою багато неприємностей і для самих працівників.  Треба чітко усвідомити, що згода отримувати зарплату «в конвертах» може зіграти з людьми злий жарт, позбавивши їх у майбутньому всіх соціальних гарантій. Ніхто не зможе краще змусити роботодавців чесно платити зароблені гроші, як самі працівники, які повинні просто не погоджуватися на роботу за невигідними для себе умовами.

За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність передбачену ст. 265 КЗпП.

З 1 січня мінімальна зарплата зросла до 4 723 грн. Відповідно зростають штрафні санкції для роботодавців за порушення законодавства про працю.

Санкція в розмірі 141 690 грн встановлена за:

фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);

- оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;

- виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків.

Також передбачені наступні розміри штрафів за:

порушення термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш, ніж на один місяць, виплата їх не в повному обсязі - 14 169 грн;

недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці 47 230 грн;

недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, котрі залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами «Про військовий обов'язок і військову службу»«Про альтернативну (невійськову) службу»«Про мобілізаційну підготовку» - 47 230 грн;

недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні - 14 169 грн;

вчинення перешкод при проведенні перевірки з питань виявленні порушень у частині законодавства про працю - 472 300 грн;

- порушення інших вимог трудового законодавства - 4 723 грн.

Шановні роботодавці! Не прирікайте своїх найманих працівників на мізерні соціальні гарантії у майбутньому! Чітко дотримуйтеся вимог законодавства про працю. Не чекайте проведення перевірки, своєчасно оформляйте найнятих робітників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну зарплату. Пам’ятайте, ухилення від сплати податків в усіх проявах, у т.ч. шляхом використання нелегальної найманої праці тягне фінансову, адміністративну та карну відповідальність.

Шановні працівники! Не позбавляйте себе соціальних благ, забезпечте собі старість, не сприяйте порушенням трудового законодавства. Пам’ятайте: легальна заробітна плата- запорука стабільної пенсії! Під загрозою стає не тільки гідне пенсійне забезпечення на старість, але й інші соціальні виплати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь