A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Інформує ГУ Держпраці

Дата: 22.05.2020 17:31
Кількість переглядів: 1934

Допомоги по частковому безробіттю на період карантину

 

Фото без опису

У зв’язку з актуальністю даного питання Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області надає роз’яснення як роботодавці можуть отримати працівникам допомогу  по чаcтковому безробіттю на період карантину.

Так, допомогу по частковому безробіттю на період карантину надаватимуть центри зайнятості застрахованим особам, з якими роботодавець оформив трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію та осіб, які працюють у роботодавця за сумісництвом), у разі втрати ними частини зарплати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, за зверненням роботодавця для її виплати працівникам, з якими не припинено трудові відносини.

Чинним законодавством про працю не визначена процедура зупинення (скорочення) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, у зв’язку з чим до неї не може застосовуватися порядок запровадження зміни істотних умов праці, передбачений статтею 32 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України).

Крім того, зупинення (скорочення) діяльності суб’єктів господарювання, передбачене постановою Кабінетом Міністрів України від 11.03.2020 №211 « Про запобігання поширенню та території України гострого захворювання хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2? (далі-постанова КМУ №211), не є простоєм, визначеним статтею 34 КЗпП України.

Про зупинення (скорочення) діяльності на час карантину, передбачене постановою КМУ №211, і  скорочення тривалості робочого часу, роботодавцю необхідно буде видати наказ (що визначений в  переліку документів, що подається до центру зайнятості для отримання  допомоги) із визначенням посад працівників, для яких це скорочення встановлюється та зазначення їм оплати праці  за фактично виконану роботу, що буде виплачувати роботодавець. Тобто, скорочені робочі години працівника не буде оплачувати роботодавець, а буде надаватися центром зайнятості допомога по частковому безробіттю, як компенсація втрати зарплати.

Для отримання такої допомоги  по частковому безробіттю на період карантину та коштів для її виплати працівникам,  роботодавець має звернутися до центру зайнятості  протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності  за місцем реєстрації його як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування  і подати такі документи:

- заяву в довільній формі, в якій необхідно зазначити належність до малого чи середнього підприємництва  відповідно Господарського кодексу України, а також копії документів, завірених в установленому порядку, щодо середньої кількості працівників та доходу роботодавця за попередній календарний рік;

- засвідчену роботодавцем копію наказу із зазначенням початку зупинення, скорочення діяльності;

- відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину (вкажіть прізвище, ім'я, по батькові працівника, номер ідентифікаційного коду (або серію та номер паспорт для осіб, які через релігійні переконання відмовилися від оформлення коду);

- довідку про сплату ЄВ за останні 6 місяців, що передують зупинці/скороченню діяльності, видану Державною фіскальною службою.

Допомогу надаватимуть за кожну годину, на яку працівникові скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, з розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду. Розмір допомоги не може перевищувати розміру мінімальної зарплати, встановленої законом.

Сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину надається роботодавцям на строк зупинення (скорочення) діяльності та протягом 30 календарних днів після завершення карантину в разі сплати роботодавцем ЄСВ протягом шести місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності.

Рішення про надання або відмову в наданні допомоги приймає центр зайнятості протягом трьох робочих днів з дня подання роботодавцем відповідних документів.

Якщо буде прийнято рішення про надання допомоги, то між центром зайнятості та роботодавцем протягом трьох робочих днів укладається договір про надання допомоги.

Виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину здійснюється роботодавцем з першого дня скорочення тривалості їх робочого часу у межах строку зупинення (скорочення) діяльності, але не більше 30 календарних днів після завершення карантину.

 

                                                                       Головний державний інспектор

                                                                       Головного управління Держпраці

                                                                       у Дніпропетровській області

                                                                       Наталія РАШЕВСЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь