A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Шановні жителі Царичанської громади!

Дата: 13.08.2020 10:49
Кількість переглядів: 2606

Підходить до завершення сезон збору врожаю, як, власне, і літо. В останній літній місяць ми відзначаємо три Спаси: медовий, яблуневий і горіховий, кожен з яких має свої давні традиції святкування.

14 серпня - Перший Спас, в народі називають Спасом на воді, Мокрим Спасом, Маковим спасом або Маковієм. Вода цього дня набуває цілющих властивостей та захищає від хвороб. В православних храмах освячують мед, звідси ще одна назва свята - Медовий Спас. Саме в цей час стільники у вуликах заповнені медом вщент і починається збір медового урожаю. Обрядовою їжею цього дня є "шулики", або "ломанці".

19 серпня святкують Преображення Господнє, Другий Спас, Яблуневий Спас. Народну назву – Яблуневий Спас - свято отримало через те, що у цей день освячують яблука, груші, сливи та іншу садовину, а також городину.

До Третього Спасу, який відзначають 29 серпня, зазвичай, закінчували жнива, і цього дня пекли хліб та пироги з борошна нового врожаю. Тому і називають цей Спас Хлібним. А інша його назва - Горіховий - пов'язана з початком збирання врожаю горіхів, які на цей час саме достигають.

Ці свята наближують нас одне до одного, згуртовують духовно, сіють в наших серцях  радість і добробут. 

Виконавчий комітет Царичанської селищної ради у ці світлі серпневі дні вітає кожну родину нашої громади і бажає: щедрих дарів природи і багатого врожаю, великої радості душі і доброї надії в серці, щирого щастя і вірного благополуччя, барвистого світу і чуйних людей на життєвому шляху.

Завдяки творчій співпраці клубних працівників громади, ми маємо можливість ознайомитись із давніми традиціями святкування Спаса на Приоріллі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь