A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

СПАЛЮВАННЯ СУХОГО ЛИСТЯ – ШКОДА ЧИ КОРИСТЬ?

Дата: 12.10.2017 16:33
Кількість переглядів: 1363

Осінь в багатьох асоціюється з пожовклим опалим листям і залишками рослинності, тому щороку постає питання перед господарями, що з ними робити? Традиційно більшість населення вважає своїм обов’язком спалити суху траву чи листя в лісопарках, на узбіччі автомобільних та залізничних доріг.

Спалювання рослинних залишків призводить до забруднення повітря, виникнення проблем зі здоров’ям у людей та підвищує небезпеку виникнення пожеж. Чи задумувались ви, чим же шкідливе спалювання сухої рослинності та опалого листя?

Наслідки від спалювання рослинних залишків багатогранні і небезпечні. Отруйний дим, що утворюється при їх спалюванні, складається з мікроскопічних частинок, які містять забруднюючі компоненти. Крім того, до складу диму входять оксид вуглецю, пил, діоксини, нітрогені сполуки, важкі метали і велика кількість канцерогенних речовин.

 При потраплянні в дихальні шляхи ці речовини досягають найглибших ділянок легень і здатні акумулюватися, викликати загострення хронічних захворювань людей, у тому числі бронхітів, бронхіальної астми та інших хвороб дихальних шляхів, погіршується робота серця, загострюється алергія. 

Окрім згубного впливу на здоров’я людини, спалювання сухої рослинності безпосередньо впливає на тваринний і рослинний світ. У вогні гинуть дрібні тварини, комахи та інші живі організми, які мешкають на цих територіях. Спалювання листя, сухих гілок та стерні впливає і на якість ґрунтів, адже вигорають рослинні залишки та гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

Самовільне випалювання у населених пунктах категорично заборонено та тягне за собою адміністративну відповідальність згідно зі статтею 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Для того щоб зменшити забруднення повітря та не допустити погіршення здоров’я населення, альтернативою спалюванню опалого листя та залишків рослинності є метод компостування – це безпечний спосіб переробки органічних відходів, який не шкодить довкіллю.

Тож давайте будемо небайдужі до якості повітря нашого довкілля, власного здоров'я та здоров'я оточуючих і, враховуючи вимоги чинного законодавства, утримуватися від спалювання опалого листя та рослинних залишків.

 

Зозуля В.А.

методист Камянських курсів 2 категорії

НМЦ ЦЗ та БЖД Дніпропетровської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь