A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Прядівський старостинський округ - позитивні зміни, які видно кожному

Дата: 09.10.2020 15:49
Кількість переглядів: 2087

      У  рамках проведення реформи з децентралізації ми спостерігаємо розвиток територій у   багатьох громадах різних регіонів країни. На сьогодні в сільських ОТГ роблять вуличне освітлення, ремонтують дороги, реконструюють адмінбудівлі, школи, медичні заклади.

        Такі можливості використовує далеко не кожен населений пункт, але громадам, які  поступово рухаються в напрямку  стратегічного розвитку це вдається.

      У  Прядівському старостинському окрузі, як і в  інших населених пунктах Царичанської громади  питання розвитку інфраструктури , соціального захисту населення  - першочергові завдання, які є у планах соціально-економічного розвитку  та постійно реалізуються за рахунок  фінансування із різних рівнів бюджету, інших фінансових ресурсів.

          Помітні  зміни, про які ми говоримо сьогодні:

 - це   ремонт доріг комунальної власності по вул.Гагаріна та вул. Мечнікова в с.Прядівка (протяжність 2,03 км на суму 4830,137 тис.грн);

-  поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вул. Центральна в с. Прядівка, ( площею 149 кв.м. на суму 75,412 тис.грн);

Слід зазначити, що  підтримується стан інших доріг та  дорожніх об’єктів на території округу. Проводилось грейдерування вул. Степової, підсипання  підйому по вул. Космічній. Характерними для рельєфної  місцевості Прядівки є  наявність гребель, які постійно потребують відновлення.  Так підсипані греблі в районі вул. Космічна, вул. Шевченка, вул. Степова.

  Ремонти продовжуються і сьогодні.  Насьогодні  завершено  ремонт дороги комунальної власності  по вул.Центральній в с. Прядівка (від магазину за адресою: вул.Центральна,44 до перехрестя з вул.Шкільна) загальною вартістю робіт  в сумі 1345,05 тис.грн.

  На протязі багатьох років актуальною проблемою для Прядівки було водопостачання. Тому, як один із пріоритетів для  покращення та розвитку безпосередньо системи питного водопостачання реалізовано проект  щодо реконструкції системи водопостачання від вул. Покровської до    вул. Зоряної в с. Прядівка вартістю 1 500,0 тис. грн. Це був  перший досвід громади щодо отримання міжнародної технічної допомоги у рамках співпраці з  Швейцарсько-українським проектом "Підтримка децентралізації в Україні" DESPRO.   В результаті  реалізації проекту- значно підвищено  якість   надання послуг населенню та   забезпечено   безперебійне   водопостачання.

Інвестиції в розвиток  сільської інфраструктури продовжились при будівництві відокремленої амбулаторії загальної практики сімейної медицини в с.Прядівка  на 1-2 лікаря з житлом. Субвенція  з державного бюджету  на  розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості на даний проект склала  15 539,0  тис.грн. Окрасою  Прядівки стала нова амбулаторія з  благоустроєною територією та озелененням. Приміщення амбулаторії обладнано сучасним медичним та лабораторним устаткуванням, включаючи телемедичне обладнання, новими меблями. Для медичних працівників амбулаторії придбано новий службовий автомобіль.

 Якщо  ще про благоустрій у Прядівці, то це реконструйоване вуличне освітлення центральної частини села  протяжністю 2 км,  встановлені автобусні зупинки  в центрі  с. Прядівка  та по вул. Сонячній, упорядковані території  кладовищ Центральне та Ставкове, де встановлено  комплекти  нової огорожі.  Щороку приводиться в належний стан та  упорядковується звалище на вул. Комарова.

  Вже декілька років улюблене місце найменших жителів села – дитячий майданчик, встановлений по вул. Центральна, у 2020 році  на ньому оновили ігрові елементи .  

 На території  Прядівки забезпечено роботу двох закладів освіти – ДНЗ «Сонечко» та Прядівська ЗОШ І-ІІІ ст. Заклади утримуються з селищного бюджету, забезпечено безкоштовне харчуванння учнів 1- 4 класів (100%) , учнів  пільгових категорій 5- 11 кл., підвіз шкільним автобусом, зокрема й  до Царичанки в школу естетичного вихованння, БДЮТ. У рамках проекту DOBRE "Модернізація шкільної освіти як один із напрямів сталого розвитку Царичанської селищної територіальної громади"  облаштовано сучасний комп’ютерний клас, придбано ліцензійне програмне забезпечення  для Прядівської ЗОШ І-ІІІ ст.  - 12  комп’ютерів.

  У належному стані забезпечено утримання приміщень, території закладів, благоустрій, в тому числі і за рахунок підтримки, яку надають місцеві  підприємці, фермери, батьки учнів та вихованців закладів.

Проте, враховуючи, що приміщення діючої школи було побудоване ще на початку минулого століття є реальна потреба у покращенні умов навчання. Селищною радою  за рахунок  коштів місцевого бюджету в сумі 1 006,6 тис.грн виготовлено проектно-кошторисну документацію  на об’єкт «Реконструкція будівлі Прядівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини під загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів з облаштуванням прилеглої території». Іде пошук джерел фінансування для реалізації цього проекту.

Щодо питань соціального захисту. У старостинському окрузі працює 4 соціальних працівника КЗ «Територіальний центр соціального обслуговування(НСП)» Царичанської селищної ради , які обслуговують 30  осіб похилого віку. За  зверненнями громадян, які попали у складні життєві обставини, з селищного бюджету надається  одноразова грошова матеріальна  допомога на лікування,  на вирішення соціально-побутових питань. На контролі старости та виконавчого комітету вирішення питань щодо звернення громадян.

Як і в інших старостинських округах громади в Прядівці для зручності мешканців в  отриманні різного виду адміністративних послуг  працює адміністратор ЦНАПу.

    Громада всебічно підтримує ініціативність молоді з прагненнями співпрацювати для досягнення спільних цілей розвитку. Особливо активним у Прядівці став молодіжний рух, робота молодіжної ради. Заходи, навчання, спілкування проводяться у молодіжному  центрі в с.Прядівка,  відкритому на початку 2020 року    на базі Прядівської сільської бібліотеки. За рахунок коштів селищного бюджету проведено необхідні ремонтні роботи ,придбано меблі та обладнання для молодіжного центру.

У  цьому році Прядівський старостинський округ  вперше взяв участь та  переміг  у Громадському  бюджеті (бюджеті участі) Царичанської селищної ради з проектом  " Диско зал – центр культурного розвитку для громади села  Прядівки ", набравши найбільшу кількість балів серед  учасників. Амбітні плани прядівської молоді втілюються у життя.

 

Рухаючись уперед ми оцінюємо свої результати, зважаємо на   недоліки,  але залишаємось на  тій позиції, що    пріоритети  громади, комфорт для жителів - це напрямки подальшого розвитку.  

Тому перспективами  є:

  •  продовження капітальних ремонтів доріг комунальної власності, у т.ч. по вул.Покровська;
  •  завершення вже розпочатого ремонту  центральної частини с.Прядівка;
  • реконструкція будівлі Прядівської амбулаторії під ЗОШ в с.Прядівка, ;
  • реконструкція системи водопостачання по вул. Гагаріна в с.Прядівка, протяжністю 760 метрів;
  • муніципальний транспорт, забезпечення власним транспортним сполучення населені пункти Прядівського  старостинського округу з смт Царичанка  (маршрут смт Царичанка-с. Драгівка,-с. Лисківка,-с. Пилипівка,- с. Калинівка, - с. Прядівка ) – 19,54 км в одну сторону;
  • розбудова елементів інфраструктури сільського туризму у співпраці з культурно-діловим центром громади на базі КЗК "Царичанська центральна бібліотека" ЦСР;
  • облаштування зон вільного доступу до інтернету.

 

Виконавчий комітет

Царичанської  селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь