A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Вплив децентралізації на розвиток у Бабайківському старостинському окрузі

Дата: 16.10.2020 11:32
Кількість переглядів: 2196

Фото без опису

Вихідним пунктом реформи є усвідомлення, що на місцях краще орієнтуються в локальних проблемах і ефективніше можуть використати кошти на їх вирішення.

Мета децентралізації – наблизити владу до мешканців, а мешканців – до влади для підвищення доступності та якості освітніх, медичних, культурних, адміністративних, комунальних і соціальних послуг, які отримують ті самі мешканці громад.

Бабайківський старостинський округ найбільший округ за чисельністю населення Царичанської громади, територіально – це  23%  території громади.

Працівники старостинського округу серед своїх колег  мають  чи не найбільший досвід роботи у місцевому самоврядуванні, тому робота у окрузі - це співпраця , виваженість, взаємодія та вирішення локальних проблем. Більшість людей ставиться з розумінням і підтримують процеси розвитку, а також зробили  свій внесок для того, щоб в селі було освітлення,  чисті вулиці, упорядковані та благоустроєні  території  закладів та ін.

Починаючи із 2017 року розвиток сільських територій громади стає все активнішим. Щорічно  витрати  на  розвиток інфраструктури населених пунктів Царичанської громади зростають.

 

 Про  благоустрій

 В с. Бабайківка  відремонтовано  дорогу комунальної власності  по   вул.Українська  протяжністю  1168 м на суму 2639,036 тис.грн.  Проводилось  грейдерування вулиць с.Бабайківка – та   с.Кущівка– загальною протяжністю у цих селах – 10 км.  Засипані грунтом та про грейдеровані вибоїни на чотирьох вулицях села Бабайківка.

Днями завершено ремонт аварійної ділянки автодороги в с. Івано-Яризівка у напрямку с. Бабайківка, ямковий ремонт  на площі протяжністю 450 м.

 На території округу  утримуються в належному стані пам’ятники  загиблим воїнам в с.Івано-Яризівка, с.Новостроївка, с.Кущівка, меморіал Слави в с.Бабайківка. Обкіс територій, вирубка парослі та інші роботи благоустрою населених пунктів, утримання  територій закладів та місць загального користування   - завжди на контролі. Проводився ремонт у  сільській бібліотеці та адмінбудівлі.

Нові  огорожі  встановлені на кладовищах в с.Новостроївка по вул.Царичанська (протяжність 150 м ), в с.Бабайківка  ( протяжністю 250 метрів).

Для комфортного очікування транспорту придбано з  місцевого бюджету  та встановлено автобусні зупинки  в с.Новостроївка, в центрі с.Івано-Яризівка  та по вул.Автомобільній . 

У 2020  році  організована робота щодо відновлення мосту  через річку Оріль, який є сполученням між двома громадами  - Ляшківською та Царичанською.  Співпраця та підтримка   місцевими  фермерами   на території   Бабайківського старостинського округу є завжди.  Цього разу допомога від ФГ «Дніпро» була дуже вагомою.

      Немало зусиль - і тепер в Бабайківці  є власний парк відпочинку та дозвілля. Тут  обладнаний дитячий майданчик, вже  з бюджету виділено кошти на його освітлення, а також  встановлена частково  огорожа, висаджено ексклюзивні дерева та кущі.

Крім цього, є дитячі майданчики  у с. Івано-Яризівка,Новостроївка,Кущівка, які поповнювались  новими ігровими елементами за рахунок коштів селищного бюджету, оновлений дитячий майданчик і в ДНЗ "Барвінок" видатки зокрема за 2018-2020 роки склали 61,0 тис.грн. Активну участь у облаштуванні  також приймали місцеві жителі.

Освітлення

   Реконструйовано  мережі вуличного освітлення в с. Бабайківка, вул. Центральна  1,360 км та в  с.Івано-Яризівка,  вулиця Автомобільна  1,480 км загальною вартістю робіт 484,0 тис.грн. А також реалізовано проект щодо реконструкції елементів благоустрою - мережі вуличного освітлення по вул. Березівська в с. Бабайківка протяжністю 1,941 км на суму 653,6 тис.грн.

 Крім цього, придбано та установлено світильники на двох вулицях  с. Бабайківки протяжністю 1,2 км, на двох вулицях  с. Кущівка протяжністю 2,0 км та на  вулиці Спортивна с Івано-Яризівка.

Водопостачання

Проведені роботи  по реконструкції системи водопостачання західної  та  східної частини с. Бабайківка   (зведення двох водонапірних башт,  будівництво водопровідної мережі, протяжністю 3,152 км, заміна систем автоматизації).

За кошти селищного бюджету продовжується виконання будівельних робіт на об'єкті "Реконструкція водозабірної свердловини, водонапірної башти та підвідних водопроводів для водопостачання смт. Царичанка і с. Івано-Яризівка Царичанського  району Дніпропетровської області" (обсяг капітальних вкладень у 2019 році за рахунок  інфраструктурної субвенції з державного бюджету   – 3034,0 тис.грн,  видатки з  селищного бюджету –  у 2019 році - 215,7 тис.грн.,  у 2020 році    62,0 тис.грн. Залишок коштів на 2021 рік –  161,6 тис.грн). 

 

Освіта , охорона здоровя, соціальний захист. 

            На території округу є  ДНЗ "Барвінок" та Бабайківська ЗОШ І-ІІІ ступенів. Бабайківські молодші школярі 1-4 класів ,як і в  інших школах громади харчуються безкоштовно, безкоштовне харчування  отримують і пільгові категорії учнів 5-11 класів.  З селищного бюджету проводяться необхідні видатки на утримання закладів, виплату заробітної плати ,комунальних послуг, забезпечено підвіз учнів шкільним автобусом. По школі реалізовано  енергозберігальний проект щодо  заміни віконних блоків Бабайківської ЗОШ І-ІІІ ступенів в с.Бабайківка, вартістю 1498,6 тис.грн.      Проведений частковий ремонт даху та ремонт актової зали, підлоги в одному  з корпусів.  А в рамках проекту DOBRE "Модернізація шкільної освіти, як один із напрямів сталого розвитку Царичанської селищної територіальної громади"  облаштувано сучасний комп’ютерний клас, придбано ліцензійне програмне забезпечення  для Бабайківської ЗОШ І-ІІІ ст.- десять сучасних комп’ютерів та  багато-функціональний пристрій.

У 2019 році  в Бабайківці введена в експлуатацію   нова   відокремлена амбулаторія загальної практики сімейної медицини на 1-2 лікаря з житлом.  Загальна вартість будівництва  за рахунок субвенції з державного бюджету –13157,386 тис.грн.  Приміщення амбулаторії обладнано сучасним медичним та лабораторним устаткуванням, включаючи телемедичне обладнання, новими меблями. Для медичних працівників амбулаторії придбано новий службовий автомобіль. Крім цього, проведено заходи з благоустрою, озеленення територій поблизу амбулаторії .

 Соціальне обслуговування  людей похилого віку, одиноких чи інвалідів здійснюють на території округу  три працівники  КЗ «Територіальний центр соціального обслуговування (НСП)» Царичанської селищної ради.  Вирішуються питання щодо звернень громадян, зокрема  -  надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань,  на лікування.

 Послуги адміністративного характеру  щодо отримання  соціальних  допомог, пільг, державної реєстрації та ін. можна отримати у адміністратора ЦНАПу в с. Бабайківка, всього доступно 64 види послуг. За період з  листопада 2018  по  вересень 2020 надано  2122  адміністративні  послуги.

Культура ,  молодь,  Бюджет участі

Бабайківський старостинський округ один з перших переможців проекту Бюджет участі Царичанської ОТГ з ідеєю по облаштуванню актової зали школи, як центру творчої взаємодії членів громади, з бюджетом 50,0 тис.грн Проект успішно реалізовано.

Активна робота закладів культури – це заходи і  міроприємства  в Бабайківському Будинку культури , в Новостроївському сільському клубі, вечор відпочинку для молоді та перегляд кінофільмів, тематичні вечори для людей похилого віку.  Цікаві  заходи до державних свят, Дня села - у цьому з жителями Бабайківського округу мало хто позмагається.  Вони відрізняються своєю оригінальністю та ідейністю, от навіть проведена дружня зустріч двох футбольних команд , присвячена 40-річчю отримання кубка району по футболу командою села Бабайківка.

Молодь гуртується навколо спільних інтересів та ідей, започатковує різноманітні ініціативи та може реалізувати свій потенціал і в  цьому її підтримує місцева влада. При обмежених фінансових ресурсах, що найперше  можна зробити?  Щонайменше - змістовне дозвілля для молоді, кінопокази,  спортивні змагання та інші інструменти, завдяки яким створюються спільноти  молодих людей. І як результат — вони впливатимуть на події в громаді і розвиватимуться. 

 

А перспективи розвитку у нас є:

  • реконструкція стадіону з улаштуванням штучного покриття та елементів благоустрою Бабайківської ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Бабайківка. Вже виготовлена проектна документація та  наразі проводиться тендерна процедура відкритих торгів щодо  визначення підрядної організації для виконання будівельно- монтажних робіт;
  • капітальний ремонт доріг комунальної власності, у т.ч. вул. Театральнавул. Передова  та вул. Прибережна с.Бабайківка;
  • капітальний ремонт КЗ "Бабайківський дошкільний навчальний заклад "Барвінок" в с. Бабайківка по   вул. Театральній,1;
  • облаштування молодіжного простору;
  • розбудова елементів інфраструктури сільського туризму у співпраці з культурно-діловим центром громади на базі  КЗК "Царичанська центральна бібліотека" ЦСР;
  • облаштування зон вільного доступу до інтернету;
  • муніципальний транспорт - забезпечення власним транспортним сполучення населені пункти Бабайківського  старостинського округу з смт Царичанка згідно розроблених  та затверджених маршрутів.

 

Виконавчий комітет

Царичанської селищної ради

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису
Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь