A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Комунальні платежі

Дата: 20.01.2021 17:42
Кількість переглядів: 1155

            Фото без опису

   В зв’язку з захмарним підвищенням тарифів на комунальні послуги хотілося б поговорити з вами, а  також почути вашу думку, в коментарях, що до тенденції росту вартості комунальних послуг та скасування державного контролю над ними на прикладі постачальників природного газу.

               В липні місяці 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв рішення про продовження дії ПСО на ринку газу в Україні. Це означає те, що в Україні з 1 серпня 2020 року ціна на газ для побутових споживачів формувалася в ринкових умовах, а не встановлювалася директивними методами як це було раніше. Так в Серпні 2020 року середня вартість становила 5.45 грн. за м/куб газу, після чого можна було побачити тенденцію зростання цін, що призвело до того, що на початку січня 2021 року в деяких постачальників ціна на природній газ сягала понад 10  грн. за м/куб.

               Середня платіжка за двокімнатну квартиру в Україні зросла приблизно на 1000 грн. Звідси виникає питання, «Чому встановлений прожитковий мінімум нижчий за комунальні платежі, які кожен з нас мусить сплатити щомісяця?????» Залишається тільки здогадуватися…  

  1. На початку ринкового формування ціни на газ, вже існуючі постачальники публікують публічні договори про подальше надання послуг на своїх сайтах. Ці договори не потребують вашого підпису (адже вони є публічними). Якщо ви не звернулися з відмовою, це значить, що ви з усім погоджуєтесь.
  2. Найбільша кількість громадян, що користуються субсидією, а їх 3 мільйони, є пенсіонерами, більшість з яких навіть не знають, що тепер можна змінити постачальника. Та їх це навіть не цікавить, бо витрати компенсує держава.
  3. Відбувається процедура анбандлінгу, тобто поділу вже існуючих компаній на оператора газорозподільних мереж і безпосередньо постачальника. Звідси і маємо другу платіжку за постачання .

               Беручи під увагу три пункти вказані вище, бачимо що всі вони грають на користь газових постачальників монополістів.

               По-перше, при початкових конкурентних умовах ціни в різних постачальників кардинально не відрізнялися, так майже всі вони залишилися зі своїми споживачами.

               По-друге, при різкому зростанні цін від монополістів відсіялися до інших постачальників споживачі, які завжди та вчасно платять за комунальні послуги, а ті хто має субсидії залишилися, адже витрати компенсуються. Так іде величезне обтяження на державний бюджет, що в свою чергу залишається в кишенях вже існуючих газових магнатів, яких можна перерахувати на пальцях.

               По третє, після проведеної процедури анбандлінгу з’явилася додаткова платіжка за постачання. Обґрунтовується це тим, що від цього залежить діяльність операторів ГРМ. А це обслуговування газових мереж, безпека, робота аварійних служб, підтримка інфраструктури. Це оплата праці фахівців, які роблять все для того, щоб споживач безперебійно і безаварійно отримував газ. От тільки раніше, до розділення компаній  на оператора газорозподільних мереж і постачальника, ціна на газ вже включала в себе постачання та обслуговування і була нижчою. Отже, оператори ГРМ ввели додаткову послугу за постачання та обслуговування мереж, при чому більшість з них було побудовано за державні кошти, а якщо говорити про села та невеликі міста, в приватних секторах люди брали на себе витрати за проведення газопостачання. А потім, в добровільно-примусовій формі передавали їх на баланс операторів, щоб потім оплачувати ще і їх обслуговування.

               Після масових акцій та протестів громадян, які масово охопили всю Україну, влада відреагувала та в супереч вимогам МВФ встановила верхній ліміт ціноутворення – 6,99 грн за м/куб.,  який буде діяти до 31 березня. Ми максимально підтримуємо ідею зниження цін на комунальні послуги і  в свою чергу виконавчим комітетом Царичанської селищної ради було розроблено проект листа, який буде направлений до Антимонопольного комітету України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) та Президенту України. (Див. додаток) Якщо бажаєте щось додати залишайте пропозиції в коментарях.

Отже питання тепер виникає таке, «Чи влаштовує вас ціна на газ 6,99?»  

Виконавчий комітет

Царичанської селищної ради

P.S.

Прохання, коментарі та пропозиції залишайте на офіційній сторінці Царичанської  громади в Фейсбуці! На інших сторінках коментарі розглядатися не будуть.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь