A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Особливості проведення ЗНО 2022

Дата: 12.01.2022 13:48
Кількість переглядів: 1495

Чотирнадцятий рік поспіль триває в Україні процедура Зовнішнього незалежного оцінювання.

ЗНО проводять для того, щоб визначити рівень досягнень випускника за час навчання в школі та забезпечити рівний доступ усіх випускників до вищої освіти.

До 22 січня всі бажаючі зможуть прийняти участь у пробному ЗНО, зареєструвавшись на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти https://probne.dneprtest.dp.ua/ (Дніпропетровський регіональний центр оцінювання якості освіти). Участь у пробному тестуванні дає змогу учасникам попрацювати з тестами, що відповідають вимогам програм ЗНО, характеристикам і структурі сертифікаційних робіт основної сесії ЗНО 2022 року; попрактикуватися в заповненні бланків відповідей; психологічно налаштуватися на проходження ЗНО; навчитися ефективно розподіляти час. Вартість пробного ЗНО 280 грн. за кожен тест. Різниця пов’язана з особливостями організації тестувань, зокрема з вартістю друку й доставки матеріалів у різних регіонах, прогнозованою кількістю тестувань тощо.

Для всіх зареєстрованих учасників пробного ЗНО будуть створені інформаційні сторінки, на яких до 10 березня буде розміщено інформацію про час і місце проходження пробного ЗНО, а згодом – результати тестування.

Пробне зовнішнє незалежне оцінювання відбудеться у такі дати: 19 березня – з української мови, української мови і літератури; 26 березня – з історії України, математики, математики (завдання рівня стандарту), біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, французької мов.

У день проведення пробного тестування кожен зареєстрований учасник може скласти тест з одного навчального предмета. Для отримання результатів пробного ЗНО кожному учаснику потрібно буде занести свої відповіді до спеціального сервісу «Визначення результатів пробного зовнішнього незалежного оцінювання» у такі терміни: 19-21 березня – з української мови, української мови і літератури; 26-28 березня – з історії України, математики, математики (завдання рівня стандарту),  біології,  географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, французької мов.

Результати тестування з української мови, української мови і літератури будуть оприлюднені на інформаційних сторінках учасників 25 березня, з інших предметів – 1 квітня.

 

Реєстрація ж на основну сесію ЗНО розпочнеться з 01 лютого та триватиме до 01 березня 2022. До 09 березня -термін для внесення змін.

Тому доречно кожному випускнику до 01 лютого визначитися із переліком предметів для Державної підсумкової атестації як випускного іспиту та Зовнішнього незалежного оцінювання – як вступу до закладу вищої освіти.

Радимо випускникам ознайомитися із додатком 4 Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти 2022. Як варіант заходити на сайт обраного закладу вищої освіти (умови прийому) до початку реєстрації на ЗНО/ДПА.

     Для вступу випускників минулих років дозволяється використання сертифікатів 2019-2021 років.

  Результати зовнішнього оцінювання можуть бути використані для двох цілей: як результати випускних іспитів у школі (державної підсумкової атестації, ДПА) – оцінки за шкалою від 1 до 12; як результати вступних іспитів у заклади вищої освіти – бали за шкалою від 100 до 200.

              

            Суттєвих змін у проведення ДПА у формі ЗНО цього року не відбулося.

Цьогоріч, як і у минулому році,  випускники матимуть можливість обирати п'ять предметів, з яких складатимуть ЗНО. Проте, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 5 травня 2021 року № 498 кожен зареєстрований учасник має право за рахунок коштів державного бюджету пройти тести щонайбільше з п’яти навчальних предметів*.

* Якщо учасник / учасниця бажатиме скласти більше п’яти навчальних предметів, він / вона зможе зробити це за кошти фізичних і юридичних осіб. Оголошення вартості платної послуги щодо проведення зовнішнього оцінювання з історії України, іноземних мов (англійської, іспанської, німецької, французької), біології, географії, фізики та хімії відбудеться не пізніше 14 січня 2022 року.

 Для осіб, які у 2022 році завершують здобуття повної загальної середньої освіти, обов’язковою буде ДПА у формі ЗНО з чотирьох навчальних предметів:

українська мова, математика, історія України або іноземна мова та один із навчальних  предметів із списку: біологія, географія, фізика, хімія. Умовами передбачено,  що четвертим предметом випускник може обрати історію чи іноземну мову якщо вони не обиралися як третій.

Результати ЗНО із чотирьох навчальних предметів зараховуються як результати державної підсумкової атестації (ДПА) за освітній рівень повної загальної середньої освіти для осіб, які в 2022 році завершують здобуття повної загальної середньої освіти:

українська мова (усі завдання сертифікаційної роботи) або української мова і література (субтест “Атестаційні завдання”);

– математика (за підсумками виконання сертифікаційної роботи з: математики (завдання рівня стандарту) або завдань субтесту “Атестаційні завдання з математики” (для здобувачів освіти, які вивчали математику на рівні стандарту); математики (для здобувачів освіти, які вивчали математику на профільному рівні));

історія України (субтест “Період XX – початок XXI століття”) або іноземна мова – за вибором здобувача освіти;

один з навчальних предметів (історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова).

 

Як і у минулому році ми маємо ЗНО з української мови та української мови і літератури:

1) української мови (виконання завдань сертифікаційної роботи) або  української мови та літератури (виконання завдань субтесту з української мови).

Для багатьох пересічних громадян таке нововведення не зрозуміло. Тому надаємо роз’яснення.

Відмінність сертифікаційної роботи українська мова/українська мова та література пов’язана у першу чергу із вступною кампанією. 

Особи, які у 2022 році завершують здобуття повної загальної середньої освіти та/або планують вступати до закладів вищої освіти, під час реєстрації на ЗНО матимуть можливість самостійно обирати, яку саме роботу виконуватимуть під час зовнішнього оцінювання: сертифікаційну роботу з української мови або сертифікаційну роботу з української мови і літератури.

 

Якщо ж випускник не може визначитися на яку спеціальність (гуманітарну/технічну) він планує вступати,  радимо вибирати українську мову та літературу. Тест з української мови та л-ри дасть можливість до вступу як на гуманітарні так і технічні спеціальності.

Сертифікаційну роботу з математики розділено на два тестові зошити як і у минулому році:

Зошит «Математика (завдання рівня стандарт)» обирають випускники, які вивчали математику на рівні стандарту;  не планують вступати до закладів вищої освіти, відповідно отримують оцінку за шкалою 1-12 балів лише у додаток до свідоцтва про ПЗСО.

Зошит «Математика» - для випускників, які вивчали предмет на профільному рівні; планують вступати до закладу вищої освіти – відповідно отримує 100-200 балів для вступу та 1-12 для свідоцтва про ПЗСО.

 

 

ЗНО 2022 розпочнеться 23 травня і триватиме до 17 червня 2022 року:

Фізика – 23 травня

Хімія – 26 травня

Українська мова, українська мова і література – 31 травня

Математика, математика (завдання рівня стандарту) – 3 червня

Іспанська, німецька, французька мови – 6 червня

Англійська мова – 7 червня

Історія України – 10 червня

Географія – 14 червня

Біологія – 17 червня

 

Розміщення на інформаційних сторінках учасників ЗНО результатів зовнішнього оцінювання:

фізика, хімія – до 7 червня 2022 року;

українська мова, українська мова і література - до 24 червня 2022 року;

математика, математика (завдання рівня стандарту), географія – до 27 червня 2022 року;

іноземні мови, історія України, біологія – до 30 червня 2022 року.

 

Відлік часу до старту основної сесії ЗНО 2022  уже розпочався. То ж виваженого рішення вам,  випускники 2022 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь