A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення проєкту рішення селищної ради «Про перепрофілювання, зміну найменування закладів загальної середньої освіти Царичанської селищної ради»

Дата: 29.05.2023 09:34
Кількість переглядів: 133

Фото без опису

 

Керуючись статтею 143 Конституції України, підпунктом 30 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтями 25 і 66 Закону України «Про освіту», пунктом 2 статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту», постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року №996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», Положенням про консультації з громадськістю в Царичанській територіальній громаді (додаток 3 Статуту Царичанської територіальної громади, затвердженого рішенням сесії селищної ради від 17 квітня 2019 року №1091-51/VІІ), з метою залучення територіальної громади до прийняття управлінського рішення щодо перепрофілювання закладів загальної середньої освіти, забезпечення гласності, відкритості і прозорості діяльності органу місцевого самоврядування, Царичанська селищна рада повідомляє про громадське обговорення проєкту рішення селищної ради «Про перепрофілювання, зміну найменування закладів загальної середньої освіти Царичанської селищної ради».

 

Організатор громадського обговорення - Царичанська селищна рада.

 

Назва проєкту рішення Царичанської селищної ради, винесеного на громадське обговорення:

«Про перепрофілювання, зміну найменування закладів загальної середньої освіти Царичанської селищної ради» (далі – проєкт рішення).

Обгрунтування перепрофілювання (зміни типу) сільських закладів загальної середньої освіти Царичанської територіальної громади.

Реформування галузі освіти в Україні спрямовує діяльність Царичанської селищної ради, як засновника шкіл громади, до формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації в громаді, культурно-освітніх та інших потреб населення.

Відповідно до статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» і Положення про ліцей, освітня діяльність будь-якого комунального ліцею повинна відповідати вимогам законодавства та ліцензійним умовам, у тому числі щодо функціонування в ліцеї не менше двох 10-их, двох 11-их (12) класів за трьома профілями навчання на рівні профільної середньої освіти. У Бабайківському, Преображенському і Прядівському ліцеях Царичанської селищної ради функціонує по одному десятому та по одному одинадцятому класу, що не відповідає вимогам законодавства до діяльності ліцеїв.

У разі перепрофілювання (зміни типу) закладу загальної середньої освіти з ліцею у гімназію Царичанська селищна рада забезпечить учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на профільному рівні освіти (10-11(12) класи) в Царичанському ліцеї.

 

Аналіз і прогнозування демографічної ситуації свідчить про системне зменшення народжуваності по сільській місцевості громади за останні 5 років на 20%, контингент учнів у сільських школах громади (Бабайківський ліцей, Преображенський ліцей, Прядівський ліцей) за останні 3 роки також зменшується і становить по цих закладах всього: у 2020 році – 513 осіб, у 2021 році – 505 осіб, у 2022 році – 500 осіб.

Одним із основних джерел інформації для аналізу ефективності мережі закладів освіти та прийняття управлінських рішень щодо її оптимізації є Формула розподілу освітньої субвенції з державного бюджету, затверджена  постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 р. №1088 (із змінами), яка вираховує обсяг фінансування заробітної плати педагогічним працівникам шкіл, і враховує, зокрема, вартість утримання одного учня і наповнюваність класів. За цією формулою розрахункова наповнюваність класу у 2023 році повинна становити не менше 17 учнів, крім того нормативна наповнюваність кожного з 10-11-их класів згідно вимог статті 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту» становить - до 30 учнів. Водночас фактична наповнюваність 10-11 класів сільських шкіл Царичанської громади за останні 3 роки становить в середньому 9 учнів (по Бабайківському ліцею – 9 чол., по Преображенському ліцею – 9 чол., по Прядівському ліцею – 10 учнів), що менше розрахункової чисельності за формулою освітньої субвенції на 47%. У зв’язку з недостатньою наповненістю класів сільських шкіл громади зменшений обсяг освітньої субвенції на оплату праці педагогічним працівникам, проте фінансування закладів освіти за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів повинно бути достатнім для виконання державних стандартів та ліцензійних умов закладу.

   Проаналізувавши мережу і контингент учнів сільських шкіл громади, вартість утримання 1-го учня, наповнюваність класів, обсяг фінансування, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, відповідність діяльності закладів освіти вимогам законодавства про ліцеї,  Царичанською селищною радою пропонується провести громадське обговорення проєкту рішення Царичанської селищної ради з питання

перепрофілювання (зміни типу) Бабайківського ліцею Царичанської селищної ради у Бабайківську гімназію Царичанської селищної ради,

перепрофілювання (зміни типу) Преображенського ліцею Царичанської селищної ради у Преображенську гімназію Царичанської селищної ради,

перепрофілювання (зміни типу) Прядівського ліцею Царичанської селищної ради у Прядівську гімназію Царичанської селищної ради,

що сприятиме створенню єдиного освітнього простору, раціональному та ефективному використанню наявних матеріально-технічних і кадрових ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб здобувачів освіти, підвищенню якості і результативності освіти.

 

Проєкт рішення Царичанської селищної ради додається

 

До участі в громадському обговоренні проєкту рішення запрошуються мешканці Царичанської територіальної громади.

Форма проведення публічного громадського обговорення: засідання за круглим столом, збори, зустрічі з громадськістю.

У зв’язку з продовженням дії карантину, з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, дотримання вимог безпеки в умовах воєнного стану в Україні, пропозиції та зауваження від мешканців громади приймаються у письмовій формі  з дня оприлюднення інформаційного повідомлення на сайті громади з 29 травня 2023 року по 28 травня 2024 року,

за поштовою адресою: 51000, Дніпропетровська область, Дніпровський район, смт. Царичанка, вул. Соборна, буд. 40-А, Відділ освіти виконавчого комітету Царичанської селищної ради,

 за e-mail: tsar.vk.viddilosvitu@gmail.com

 

Порядок обговорення та участі в обговоренні представників визначених соціальних груп населення та заінтересованих сторін: пропозиції (зауваження) подаються мешканцями територіальної громади протягом одного календарного року з дня оприлюднення інформаційного повідомлення, письмово на вказану поштову адресу або електронну пошту за визначеною формою.

Форма подання письмових пропозицій та зауважень:

Прізвище, ім’я, по батькові особи, що подає пропозицію (зауваження)

 

Адреса проживання особи, що подає пропозицію (зауваження)

 

Зміст пропозиції (зауваження)

 

Обґрунтування пропозиції (зауваження)

 

 

Анонімні пропозиції не реєструються і не розглядаються.

 

Можливі наслідки проведення в життя рішення для жителів громади: підвищення якості надання освітніх послуг закладами загальної середньої освіти громади, приведення діяльності закладів освіти у відповідність до вимог законодавчих актів, оптимізація мережі освітніх установ.

Адреса і номер телефону, за якими надаються консультації з питання, що винесено на публічне громадське обговорення: смт. Царичанка, вул. Соборна, будинок 40-А, Відділ освіти виконавчого комітету Царичанської селищної ради, телефон (05690)32359.

Прізвище, ім’я відповідальної особи: Китайгора Сергій Миколайович, начальник відділу освіти; контактна особа - Кондакова Лілія Вікторівна, головний спеціаліст відділу освіти.

 

Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення: звіт про результати проведення публічного громадського обговорення будуть оприлюднені на офіційному веб-сайті Царичанської селищної ради  у термін, визначений законодавством, не пізніше ніж через два тижні після прийняття рішення за результатами обговорення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь