Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Кам'янська ОДПІ інформує

Дата: 11.10.2023 13:59
Кількість переглядів: 590

Фото без опису

Комунікаційна податкова платформа – дієвий механізм оперативної взаємодії з інститутами громадянського суспільства і бізнес-асоціаціями

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) нагадує, що для оперативного зворотного зв’язку з платниками в ГУ ДПС працює Комунікаційна податкова платформа (далі – КПП).

Звернення від представників інститутів громадянського суспільства і бізнес-асоціацій приймаються на електронну скриньку КПП ГУ ДПС за електронною адресою dp.ikc@tax.gov.ua.

Є нагальні питання стосовно податкового та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС, чи маєте пропозиції щодо необхідності проведення певних заходів за визначеною тематикою – звертайтесь на КПП!

До уваги платників, які використовують єдиний рахунок!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Платники, які використовують єдиний рахунок, при заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції керуються Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 із змінами.

У разі якщо надавач платіжних послуг до теперішнього часу не забезпечив розробку програмного забезпечення відповідно до вимог зазначеного наказу, то для клієнтів таких банків та небанківських фінансових установ збережена можливість на певний період часу заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції в старому форматі (неструктурованому).

При цьому, надавачі платіжних послуг повинні повідомити своїм клієнтам дату готовності переходу з неструктурованого формату на структурований (по закінченню розробки програмного забезпечення).

 

Щодо коригувань у частині виплат доходів нерезидентам та дотримання принципу «витягнутої руки»

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує.

Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» передбачено, що тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 ПКУ, та пені.

Зазначене нововведення стосується, зокрема і коригувань, які проводитимуться суб’єктами господарювання з податку на прибуток підприємств в частині виплат доходів нерезидентам та дотримання принципу «витягнутої руки».

При цьому строки давності, визначені пунктом 102.1 статті 102 ПКУ, зокрема, щодо операцій, проведених відповідно до вимог статті 39 ПКУ, становлять – 2 555 днів.

Таким чином, платники податків можуть подати уточнюючий Звіт про контрольовані операції, починаючи з 2015 звітного року. 

Про наслідки незадекларованої праці для працівника

Задекларована праця – це шлях до вільної, незалежної, економічно сильної держави.

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що для найманого працівника працювати без оформлення належним чином своїх трудових відносин з роботодавцем, а свій заробіток отримувати в «конверті» це значить бути незахищеним законом.

Наслідки незадекларованої праці для працівника:

- погані умови праці;

- немає компенсації у разі хвороби чи нещасного випадку;

- немає соціальних гарантій: оплачувана відпустка, можливість навчатися, нормований робочий день;

- немає офіційного трудового стажу;

- майже неможливо захистити себе у разі конфлікту, відмови в оплаті праці чи незаконного звільнення.

Незадекларована праця, позбавляючи найманих працівників можливості захисту своїх інтересів, сприяє ухиленню від сплати податків, а відповідно ненадходженню до бюджетів коштів, необхідних для забезпечення Збройних Сил України та підтримки громадян, які постраждали від збройної агресії.

Тільки офіційно оформлена робота є гарантією соціального захисту найманих працівників, а для роботодавців – запорукою процвітання бізнесу.

Шановні працівники! Вимагайте офіційного працевлаштування, не погоджуйтеся на отримання зарплати у «конверті», не ризикуйте своїм майбутнім!

Порядок застосування нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області як бази оподаткування земельним податком

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує.

Базою оподаткування земельним податком є нормативна грошова оцінка земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого розділом ХІІ Податкового кодексу України (далі – ПКУ), та площа земельної ділянки, нормативну грошову оцінку якої не проведено (п. 271.1 ст. 271 ПКУ).

У разі, якщо земельна ділянка розташована за межами населеного пункту, а нормативна грошова оцінка її не проводилась, для розрахунку земельного податку застосовується нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі по області.

Окремо увагу слід звернути на коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки для земель сільськогосподарських угідь, який у 2022 – 2023 роках становить 1,0.

Разом з тим, для земельних ділянок, що не належать до сільськогосподарських угідь (наприклад, землі промисловості, зв’язку, транспорту), нормативна грошова оцінка яких не виконана, але в якості бази оподаткування застосовується вартісний еквівалент нормативної грошової оцінки ріллі по області, податкові зобов’язання із земельного податку обчислюються із застосуванням коефіцієнту індексації, визначеного відповідно до законодавства для таких земель.

Таке правило необхідно застосовувати і в наступних податкових періодах у разі, якщо й в подальшому будуть встановлюватись відмінні коефіцієнти індексації нормативної грошової оцінки для земель сільськогосподарських угідь та інших земель.

Податкова служба у Дніпропетровській області: результати контрольно-перевірочних заходів протягом 9-ти місяців 2023 року

З початку 2023 року підрозділом податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області проведено 1 534 перевірки, що майже в 2,3 рази більше ніж за звітний період минулого року (680).

За результатами контрольно-перевірочних заходів звітного року донараховано всього грошових зобовʼязань за січень – вересень п. р. 1 081,7 млн грн, що в 1,8 рази більше ніж за відповідний період минулого року (569,5 млн грн), у тому числі за вересень п. р. – 109,7 млн гривень.

Надання послуг платникам ЦОПами податкової служби Дніпропетровської області

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) станом на 01.10.2023 адміністративні послуги надаються у 33 центрах обслуговування платників (ЦОП) при ДПІ, мобільному ЦОПі та у ГУ ДПС.

В умовах введення в Україні воєнного стану ЦОПи ДПІ ГУ ДПС здійснюють сервісне обслуговування платників податків (платників єдиного внеску), зокрема надають адміністративні та інші послуги для платників незалежно від місця їх обліку.

Платники податків можуть отримати широкий спектр послуг: інформаційних, консультативних та адміністративних. ЦОПами забезпечується надання 79 адміністративних послуг, 53 з яких надається безкоштовно.

Так, протягом січня – вересня 2023 року до ЦОПів Дніпропетровської області надійшло 242 697 звернень у сфері надання адміністративних та інших послуг, що на 38 676 звернень більше у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року. З них в електронному вигляді надійшло 102 321 звернення, або 42,2 відс. від загальної кількості, та на 19 648 звернень більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Впродовж дев’яти місяців п. р. платниками отримано 232 085 адміністративних послуг, що на 34 539 послуг більше ніж у відповідному періоді минулого року, з яких в електронному вигляді суб’єктами звернень отримано 89 716 адміністративних послуг, або 38,7 відс. від загальної кількості отриманих адміністративних послуг, та на 12 783 послуги більше у порівнянні з січнем – вереснем минулого року.

Протягом 2023 року здійснено 904 виїзди мобільного ЦОПу до територіальних громад Дніпропетровської області для надання адміністративних послуг їх мешканцям, у тому числі здійснені 507 адресних виїздів до маломобільних груп населення.

Станом на 01.10.2023 фахівцями мобільного ЦОПу надано 2 613 адміністративних послуг, з яких 762 адміністративні послуги під час адресних виїздів до маломобільних груп населення; інших послуг – 912; прийнято 564 податкові декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік.

Під час роботи мобільного ЦОПу приділялась увага найбільш актуальним питанням сьогодення, зокрема новаціям, що запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон № 3219).

Так, фахівцями мобільного ЦОПу надано понад 2 460 роз’яснень щодо застосування норм законодавства у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО)/програмних РРО з урахуванням норм Закону № 3219; розповсюджено серед суб’єктів господарювання понад 3 327 примірників друкованої продукції; надана практична допомога 196 суб’єктам господарювання в реєстрації програмних РРО.

Надано понад 217 роз’яснень щодо порядку визначення мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) для фізичних осіб – платників податків – власників земельних ділянок та вручено 223 податкові повідомлення – рішення з МПЗ.

Крім того, платники отримали інформацію з інших питань законодавства, у тому числі про переваги користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України.

 

У розділі «Онлайн-навчання» розміщено нові матеріали для платників

Протягом останнього тижня у розділі «Онлайн-навчання» на вебпорталі ДПС, який містить корисну інформацію з податкової тематики, навички заповнення податкової звітності та розуміння оптимальних механізмів сплати, розміщено нові матеріали.

У підрозділі «Інші платежі, що сплачуються до державного бюджету» доступний матеріал на тему: «До уваги платників податку, які провели експортно-імпортні операції з резидентами російської федерації та республіки білорусь!».

У підрозділі «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» доступний матеріал на тему: «До уваги юридичних осіб – платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки!».

У підрозділі «Єдиний податок» розміщено презентаційні матеріли: «Як ФОП обрати спрощену систему оподаткування?».

У підрозділі «Трансфертне ціноутворення та міжнародне оподаткування» розміщено презентаційні матеріали: «Алгоритм заповнення Звіту в розрізі країн міжнародної групи кампаній».

У підрозділі «Застосування РРО/ПРРО» розміщено презентаційні матеріали: «До уваги суб'єктів господарювання, які надають послуги з перевезення пасажирів (таксі)!».

Розділ «Онлайн-навчання» мобільний. Він доповнюватиметься новими підрозділами відповідно до потреб платників податків. Вся інформація викладена у відео, презентаційних та текстових матеріалах, які постійно оновлюються та доповнюються.

Загалом на сьогодні розділ «Онлайн-навчання» містить понад 200 відео, текстових та презентаційних матеріалів.

Комунікації податківців Дніпропетровщини зі студентами продовжуються

Недостатньо тільки отримати знання; їх треба застосувати...

Йоганн Вольфґанґ фон Ґете

Сьогодні відбулась масштабна зустріч заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) Леонова Валерія зі студентами Університету митної справи та фінансів (далі – Університет). Декілька учбових груп Університету одночасно прийняли участь у заході.

Обговорювали питання діяльності податкової служби, працевлаштування до ГУ ДПС та права на отримання податкової знижки за навчання.

«Податкова служба області завжди приділяє особливу увагу комунікаціям з молоддю. Адже молодь – це майбутнє нашої країни, рушійна сила України! Зустрічі зі студентами – це, у першу чергу, обмін інформацією, можливість донести до молоді важливі, цікаві та корисні знання у сфері податкового законодавства», – акцентував Леонов Валерій.

Цікавинкою івенту стала екскурсія музеєм податкової служби області та проведення податкової вікторини «Smart tax».

Проведення спільних заходів з ГУ ДПС допомагає студентам у здобутті практичного досвіду та професійних навичок під наставництвом досвідчених фахівців.

Не зупиняємось! Працюємо далі!

Мобільний ЦОП з питань РРО/ПРРО в м. П’ятихатки: все, як на долоні

Команда фахівців мобільного ЦОПу П’ятихатської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) доносить до платників все, що треба знати про використання РРО/ПРРО.

Днями інформкампанію щодо нововведень, передбачених Законом України № 3219, проведено на торгівельних об’єктах м. П’ятихатки Кам’янського району.

Податківці роз'яснили необхідне, відповіли на питання підприємців, проконсультували щодо всіх нюансів використання касових апаратів.

Також податківці Дніпропетровщини розповіли по переваги використання Електронного кабінету, як дистанційного формату спілкування з податковими органами.

Є питання? Мобільний ЦОП – є швидка відповідь!

Дніпропетровщина: здійснення заходів, направлених на боротьбу з незаконним обігом підакцизних товарів

Під час проведення спільних дій Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) та Дніпропетровською обласною прокуратурою в рамках проведення заходів, направлених на протидію незаконному обігу підакцизних товарів, зокрема, тютюнових виробів та алкогольної продукції, в одному з районних міст Дніпропетровської області виявлено факт незаконної діяльності торгівельного закладу без відповідної державної реєстрації, без наявності дозвільних документів, реалізації тютюнових виробів без марок акцизного податку, з порушенням вимог касової дисципліни, а також реалізації у пластиковій тарі, тетрапаках різного об’єму та кольору рідин з характерним запахом алкоголю.

Результатом спільних заходів в рамках кримінального провадження є вилучення тютюнових виробів без марок акцизного податку у кількості 10,0 тисяч пачок, а також пластикових пляшок (тетрапаків) з рідинами різного кольору та об’єму з характерним запахом алкоголю у кількості понад 800,0 шт. загальним обсягом майже 1 000 літрів, готівкові кошти, «чорнові» записи тощо.

Разом з тим, ГУ ДПС звертає увагу платників податків на безумовне дотримання вимог законодавства, що регулює обіг та реалізацію підакцизної групи товару. Реалізація підакцизної групи товарів в рамках правового поля безпосередньо впливає на наповнення бюджетів територіальних громад міста.

Порядок подання платником заяви на повернення з бюджету помилково та/або надміру сплачених сум через Електронний кабінет

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Вхід до електронного сервісу «Електронний кабінет» здійснюється за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/ та надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID), за допомогою мобільного застосунку Дія або з використанням «хмарного» кваліфікованого електронного підпису.

Режим «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету забезпечує можливість створення платниками податкової, фінансової, статистичної звітності, звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зокрема, заяви про повернення помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов’язань та пенi (далі – Заява), і подання її до контролюючих органів.

При створенні Заяви в режимі «Введення звітності» платник самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми», зокрема «J(F)13 Запити». З переліку електронних форм обирає необхідну форму Заяви J/F 1302001 – Заява про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені.

Для юридичних осіб використовується код електронної форми Заяви J1302001, для фізичних осіб – F1302001.

При натисканні на поле «Заява про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені» система відкриває вікно, в якому потрібно в полі «Код ДПІ» зазначити територіальний орган ДПС, до якого подається заява, після чого натиснути кнопку «Створити» для відкриття форми Заяви для заповнення.

Під час формування Заяви відбувається автоматичне заповнення полів, а саме, «Код органу ДПС, куди подається заява», «Назва органу ДПС, куди подається заява», «Податковий номер платника або серія (за наявності) та номер паспорта фізичної особи – платника податків», «Найменування або прізвище, ім'я, по батькові (для фізичних осіб) платника податків», «Поштова адреса»).

Інші поля електронної Заяви підлягають обов’язковому заповненню платником.

При виборі напряму перерахування коштів (позначка "v") платник повинен заповнити один з чотирьох напрямів перерахування коштів та реквізити для такого перерахування.

До Заяви надається можливість приєднати додатки через форму J/F1360102 – Документ довільного формату (копії платіжних інструкцій, тощо).

Для цього у вкладці «Додатки» необхідно обрати опцію «Додати» документ довільного формату (F/J 1360102) та заповнити обов’язкові поля форми.

Оскільки у полі «Дата сплати до бюджету» Заяви вказується інформація щодо одного платіжного документа відповідно до якого була помилково або надміру сплачена сума грошових зобов’язань або пені, то з метою повернення таких сум за кількома платіжними документами, платник подає окремі Заяви за кожним платіжним документом.

Після заповнення форми Заяви платник натискає на кнопку «Перевірити» і система перевіряє повноту заповнення реквізитів.

У разі наявності незаповнених обов’язкових полів система видає відповідне повідомлення, у разі проходження перевірки система видає повідомлення «ОК».

Після проходження перевірки платник натискає на кнопку «Зберегти» і система в «Електронному кабінеті» зберігає чернетку Заяви.

Після підписання платником Заяви за допомогою КЕП (або ЕЦП) система автоматично надсилає її до органу ДПС для опрацювання. Платнику формується квитанція № 1 щодо отримання ДПС заяви про повернення.

В розділі «Вхідні/вихідні документи» Заява доступна платнику для перегляду та друку, а також відображається квитанція № 2 за результатом перевірки Заяви територіальним органом ДПС.

 

Наказ № 366: нова редакція форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує.

Наказом Міністерства фінансів України від 04.07.2023 № 366 «Про внесення змін до форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку» (зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 27.07.2023 № 408 «Про внесення змін до форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку») (далі – наказ № 366) у новій редакції викладено форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку (Розрахунок).

Згідно з пунктом 46.6 статті 46 глави 2 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі – ПКУ), якщо в результаті зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їхнє оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Враховуючи наведене та те, що згідно з пунктами 49.18, 49.19 статті 49 глави 2 розділу ІІ ПКУ податковим (звітним) періодом для платників дивідендів, нарахованих на державну частку, є календарний рік, для платників частини чистого прибутку (доходу) – календарний квартал, півріччя, три квартали, рік, а також з метою забезпечення декларування частини чистого прибутку (доходу) та дивідендів на державну частку, Розрахунок за формою, затвердженою наказом № 366 (зі змінами), має подаватись за підсумками 2023 року у терміни, встановлені ПКУ. При цьому платники дивідендів на державну частку можуть подавати уточнюючий Розрахунок за новою формою з 01.01.2024.

Закон України № 3219: особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону № 265

У зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує про особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (Закон № 265).

Так, застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення вимог Закону № 265 з 01.08.2023 відновлено стосовно суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор за порушення, вчинені до та під час воєнного стану.

З 01.10.2023 застосування штрафних (фінансових) санкцій відновлено стосовно всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з повним скасуванням відповідальності за порушення, вчинені з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно.

Зазначене вище звільнення від відповідальності та/або її скасування, відповідно до норм Закону України № 3219, не поширює свою дію на суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю підакцизними товарами або діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор.

Звертаємо увагу, що виконання платниками вимог законодавства, зокрема у частині застосування РРО/ПРРО, сумлінна сплата податків забезпечує наповнення бюджетів, що наразі особливо важливо для підтримки фінансової стабільності нашої держави та її обороноздатності.

Закон України № 3219: щодо погашення податкових векселів з акцизного податку

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує.

Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» припиняється дія норм щодо зупинки перебігу строків, визначених Податковим кодексом України (далі – ПКУ), іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, які були передбачені пунктом 102.9 статті 102 та підпунктом 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ до 01 серпня 2023 року.

До 01 серпня 2023 року для платників податків та контролюючих органів зупинявся перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім випадків, визначених підпунктом 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

Водночас під час погашення податкових векселів з акцизного податку слід враховувати положення підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, яким, зокрема, передбачено:

- у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, реєстрації акцизних накладних, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов'язковим виконанням таких обов'язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні;

- платники податків, у тому числі щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, в яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов'язки, граничний термін виконання яких припадає на період, починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов'язків, передбачених ПКУ, за умови виконання ними таких податкових обов'язків щодо сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

Податковий вексель, авальований банком (податкова розписка) (далі – податковий вексель для цілей розділу VI ПКУ), – простий вексель, авальований банком, що видається векселедавцем: до отримання з акцизного складу спирту етилового, до отримання з нафтопереробного підприємства нафтопродуктів, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, або до ввезення нафтопродуктів на митну територію України і є забезпеченням виконання ним зобов'язання сплатити суму акцизного податку у строк, визначений статтями 225, 229 ПКУ (підпункт 14.1.176  пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Для погашення податкових векселів, що видані векселедавцем до отримання з акцизного складу спирту етилового, до отримання з нафтопереробного підприємства нафтопродуктів, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, або до ввезення нафтопродуктів на митну територію України, векселедавець зобов’язаний у строк, визначений статтями 225, 229 ПКУ:

- або сплатити суму акцизного податку;

- або документально підтвердити факт цільового використання підакцизної продукції згідно з підпунктами 229.1.8, 229.2.11, 229.3.13, 229.4.11, 229.5.13, 229.6.10, 229.7.12 відповідних пунктів 229.1, 229.2, 229.3, 229.4, 229.5, 229.6, 229.7 статті 229 ПКУ шляхом подання довідки про її цільове використання, яка погоджується представником податкового посту, встановленого на підприємстві, і підтверджує її використання, а погашення векселів на бензини авіаційні або паливо для реактивних двигунів здійснюється на підставі зареєстрованих акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних та, у передбачених законодавством випадках, копій первинних документів, договорів.

З урахуванням зазначеного, для платників, які мають можливість своєчасно виконувати свій податковий обов'язок стосовно сплати суми акцизного податку, з урахуванням поновлення з 1 серпня 2023 року перебігу строків, визначених податковим законодавством, відновлюється перебіг строків погашення податкових векселів з акцизного податку, термін сплати яких настав у період дії воєнного стану на території України, шляхом сплати акцизного податку або документального підтвердження, в тому числі з урахуванням зареєстрованих акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних у передбачених випадках (для авіаційних бензинів або палива для реактивних двигунів).

Платники податків, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов'язки, граничний термін виконання яких припадає на період, починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, погашають податкові векселі, які є забезпеченням виконання зобов'язання сплатити суму акцизного податку протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

Доступ до публічної інформації

Протягом січня – вересня 2023 року до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) надійшов 241 запит на отримання публічної інформації. У порівнянні з аналогічним періодом 2022 року кількість запитів збільшилась на 99 одиниць.

Згідно з аналізом результатів опрацювання запитів на публічну інформацію:

  • 226 – задоволено, з наданням інформації або відкритої інформації;
  • 1 – надіслано за належністю до ДПС України;
  • 11 – не відповідали вимогам ст. 1 Закону України від 13 січня 2011 року № 2939-VI «Про доступ до публічної інформації» (із змінами), про що запитувачам надані відповідні роз’яснення;
  • 3 – знаходиться на виконанні.

З метою поліпшення інформаційного обміну з платниками податків при ГУ ДПС діє електронна поштова скринька dp.public@tax.gov.ua, запити на публічну інформацію з якої протягом кожного робочого дня приймаються працівниками контролюючого органу.

Крім того, ГУ ДПС для забезпечення прозорості діяльності здійснює оприлюднення публічної інформації у формі 4 наборів відкритих даних на «Єдиному державному webпорталі відкритих даних», data.gov.ua та субсайті «Головне управління ДПС у Дніпропетровській області».

Платники Дніпропетровщини спрямували до місцевих бюджетів майже 21,6 млрд грн ПДФО

Протягом січня – вересня 2023 року платниками Дніпропетровської області забезпечено надходження до місцевих бюджетів регіону майже 21,6 млрд грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Про це проінформувала очільниця Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Федаш Наталя та акцентувала, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження ПДФО збільшились на понад 3,4 млрд грн, або на 19,0 %.

Впродовж 9-ти місяців п. р. левова частка надходжень до місцевих скарбниць регіону (66,8 %) забезпечена платниками Дніпропетровщини за рахунок ПДФО.

Велика подяка кожному платнику за сумлінну сплату податків та фінансову підтримку держави, а також зміцнення обороноздатності України.

Податкова служба Дніпропетровщини долучається до ініціатив з підтримки ветеранів війни

Слово «ветеран» нині набуло особливого значення. Це батьки, брати та сестри, сини та доньки, які захищають свободу та незалежність України. Висловлюємо вдячність усім Вам, шановні ветерани, за внесок у нашу Перемогу!

Сьогодні податківці Дніпропетровщини провели зустріч зі слухачами курсів помічників ветеранів у межах роботи Центру ветеранського розвитку при Університеті митної справи та фінансів.

Лейтмотив заходу – обговорення питань, які важливі для відкриття та ведення ветеранського бізнесу. Розглядались, зокрема, основні аспекти застосування РРО/ПРРО та найважливіші форми комунікацій податкової служби області з громадськістю та бізнесом.

У пріоритеті роботи податківців регіону – ініціативи, які надають платникам, зокрема ветеранам війни, інформаційну підтримку, допомагають вирішити питання податкового законодавства та адаптуватися у сфері ведення бізнесу.

Працюємо далі!

Ефективний вектор співпраці: зустріч керівництва податкової служби Дніпропетровщини та НТУ «Дніпровська політехніка»

До Головного управління ДПС у Дніпропетровській області із зворотнім візитом завітало керівництво національного технічного університету «Дніпровська політехніка» (НТУ «Дніпровська політехніка»).

Мета візиту – розширення співробітництва в рамках реалізації положень Договору про співпрацю, підписаного 28 вересня 2023 року.

Обговорено взаємовигідні напрямки комунікації, розглянуто перспективи реалізації спільних проектів, напрацьовано план дієвих ініціатив на майбутнє.

 

За словами очільниці податкової служби області Федаш Наталі, податківці активно співпрацюють не лише з представниками громадськості та бізнес-спільнот, а й з вишами Дніпропетровщини.

В єдності наша сила!

Алгоритм розрахунку податкової знижки

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що право на податкову знижку визначено статтею 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Алгоритм розрахунку податкової знижки .

1. Визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої заробітної плати на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП) за її наявності.

2. На підставі підтверджуючих документів визначається сума (вартість) витрат платника податку – резидента, дозволених до включення до податкової книжки.

3. Розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку. Для цього різницю між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами слід помножити на ставку ПДФО (18%).

4. Різниця між сумою ПДФО, фактично утриманого із заробітної плати за рік, та розрахованою сумою ПДФО підлягає поверненню платнику податку.

Сума, що має бути повернута, зараховується на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (п. 179.8 ст. 179 Кодексу).

У разі встановлення порушень контролюючий орган повідомляє платника податку про відмову у наданні/зменшенні суми податкової знижки, визначеної платником у податковій декларації, шляхом вручення платнику податків акта перевірки та податкового повідомлення-рішення.

Переваги оформлення трудового договору найманого працівника

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує про необхідність оформлення суб’єктами господарювання трудових відносин із найманими працівниками.

З моменту підписання трудового договору найманий працівник – це працівник, який має трудові права й соціальні гарантії, а саме:

- гідні та безпечні умови праці;

- нормований робочий час;

- оплачувані та неоплачувані відпустки;

- регулярна виплата зарплати не нижче мінімальної;

- можливість навчатися та підвищувати кваліфікацію;

- захист від незаконного звільнення;

- страхові виплати в разі непрацездатності;

- пільги для неповнолітніх;

- додаткові соціальні гарантії для жінок та працівників з дітьми;

- захист прав, тощо.

Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Він включає три основні кроки:

- укладення трудового договору;

- оформлення наказу про прийняття на роботу;

- повідомлення Державної податкової служби.

Своєчасне оформлення трудових відносин – це запорука фінансової стабільності бізнесу. До того ж, фінансові ризики і наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства.

Щодо нових форм спрощеної податкової звітності з податку на додану вартість

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

Наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2022 № 463 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (зі змінами) (далі – наказ № 463), що набрав чинності з 01.04.2023, внесено зміни до:

- Порядку заповнення і подання спрощеної податкової звітності з податку на додану вартість;

- форми спрощеної податкової декларації з податку на додану вартість;

- форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Зазначені зміни стосуються виокремлення у звітності операцій, що звільнені від оподаткування податком на додану вартість.

Так, у розділі І «Розрахунок податкових зобов’язань за звітний (податковий) період» спрощеної податкової декларації з податку на додану вартість:

1) у колонці 3 рядка 1 «Договірна вартість постачання електронних послуг (без податку на додану вартість)» вказується загальна сума (договірна вартість) постачання електронних послуг (без податку на додану вартість) за операціями, що підлягають оподаткуванню податком на додану вартість, та/або за операціями, що звільнені від оподаткування, в іноземній валюті (євро або долар США);

2) у колонці 3 рядка 1.1 «за операціями, що підлягають оподаткуванню» вказується сума (договірна вартість) постачання електронних послуг (без податку на додану вартість), що підлягають оподаткуванню податком на додану вартість, в іноземній валюті (євро або долар США);

3) у колонці 3 рядка 1.2 «за операціями, що звільнені від оподаткування» вказується сума (договірна вартість) постачання електронних послуг (без податку на додану вартість), звільнених від оподаткування податком на додану вартість, в іноземній валюті (євро або долар США);

4) у колонці 3 рядка 2 «Сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету» зазначається сума податку на додану вартість (20 відсотків від бази оподаткування), нарахована за операціями з постачання електронних послуг в іноземній валюті (євро або долар США), яка підлягає сплаті до бюджету.

Вказані показники зазначаються в тій іноземній валюті (євро або долар США), інформацію про яку особа – нерезидент зазначила у заяві про реєстрацію як платника податку, поданій відповідно до пункту 2081.2 статті 2081 розділу V Податкового кодексу України, та у четвертій колонці рядка 05 декларації (рядка 051 або 052).

Нагадуємо, що перша спрощена податкова декларація за новою формою повинна подаватись за звітний (податковий) період – ІІ квартал 2023 року. Починаючи з 01.07.2023 за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Довідково:

Особа-нерезидент, зареєстрована як платник податку на додану вартість відповідно до п. 2081.2 ст. 2081 Податкового кодексу України (ПКУ), складає спрощену податкову декларацію і подає її в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, шляхом електронної ідентифікації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, незалежно від того, чи здійснювалося нерезидентом протягом звітного (податкового) періоду постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (п. 2081.8 ст. 2081 ПКУ).

Форма спрощеної податкової декларації з податку на додану вартість, порядок її заповнення та подання затверджені наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2021 № 555 із змінами.

До уваги ФОПів – «єдинників» першої – третьої груп, які з 01.08.2023 автоматично вважаються платниками єдиного податку відповідної групи

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» внесено зміни з 01.08.2023, зокрема до підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), який доповнено новим п. 91 щодо особливостей переходу суб’єктів господарювання, які використовували особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Платники податків, які станом на 31 липня 2023 року використовували особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, та не відмовилися від їх використання самостійно, і до переходу на такі особливості були платниками єдиного податку, з 01 серпня 2023 року автоматично вважаються платниками єдиного податку тієї групи єдиного податку, на якій вони перебували до моменту переходу на застосування особливостей третьої групи, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ (п.п. 91.4.1 п.п. 91.4 п. 91 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Підпунктом 91.4.3 п.п. 91.4 п. 91 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що у 2023 звітному році обсяг доходу для відповідної групи платників єдиного податку, встановлений п. 291.4 ст. 291 ПКУ, визначається пропорційно до кількості календарних місяців поточного календарного року, протягом яких платник єдиного податку не застосовував особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Згідно з п. 293.8 ст. 293 ПКУ ставки, встановлені пп. 293.3 – 293.5 ст. 293 ПКУ, застосовуються з урахуванням таких особливостей:

1) платники єдиного податку першої групи, які у календарному кварталі перевищили обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, з наступного календарного кварталу за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку другої або третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Такі платники до суми перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків.

Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу;

2) платники єдиного податку другої групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, в наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Такі платники до суми перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків.

Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу;

3) платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці (ФОП)), які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у розмірі 15 відс., а також зобов’язані у порядку, встановленому главою 1 розд. ХIV ПКУ, перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ.

Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308 (далі – Заява).

Таким чином, ФОПи – платники єдиного податку першої – третьої груп, у яких виявлено перевищення граничного обсягу доходу, розрахованого відповідно до п.п. 91.4.3 п.п. 91.4 п. 91 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, зобов’язані:

- застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків;

- перейти на застосування ставки єдиного податку, встановленої для платників єдиного податку другої або третьої групи або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування (платники єдиного податку першої групи);

- перейти на застосування ставки єдиного податку, встановленої для платників єдиного податку третьої групи або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування (платники єдиного податку другої групи);

- перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ (платники єдиного податку третьої групи).

При цьому не пізніше 20 жовтня 2023 року необхідно подати Заяву, у рядках 5.2 та 5.5 якої зазначити дату (період) зміни (відмови) «з 01 жовтня 2023 року».

Результати опрацювання інформації, отриманої від ДПС України, сервісу «Пульс», державної установи «Урядовий контактний центр» та «Гарячої лінії голови Дніпропетровської ОДА»

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.

Впродовж січня – вересня 2023 року до спеціалізованої автоматизованої системи – сервісу «Пульс» від Контакт-центру ДПС України на розгляд надійшло 316 інформаційних карток зі зверненнями від фізичних і юридичних осіб щодо дій або бездіяльності працівників структурних підрозділів ГУ ДПС (далі – звернення).

У порівнянні з аналогічним періодом 2022 року загальна кількість звернень платників податків на сервіс «Пульс» у 2023 році збільшилась на 112 одиниць.

Найбільшу питому вагу складають звернення з наступних питань:

щодо роботи структурних підрозділів ГУ ДПС – 158 звернень (50 %);

щодо реєстрації податкових накладних та звітності в електронному вигляді – 92 звернення (29,2 %);

щодо системи електронного адміністрування реалізації пального – 10 звернень (3,16 %);

щодо роботи центрів обслуговування платників – 10 звернень (3,16 %).

У січні – вересні 2023 року ГУ ДПС забезпечено своєчасний розгляд 150 звернень, які надійшли на розгляд від державної установи «Урядовий контактний центр» і 22 звернення, що надійшли на «Гарячу лінію голови Дніпропетровської ОДА».

Загальна тематика 150 письмових звернень, які надійшли на розгляд від державної установи «Урядовий контактний центр»:

питання щодо сплати земельного податку, податку на додану вартість, податку на майно, єдиного внеску – 52 (34,7 %);

про надання податкових консультацій оподаткування спадщини та інші питання – 43 (28,7 %);

контрольно-перевірочна робота – 27 (18,0 %);

податкова знижка – 5 (3,2 %);

отримання чи відмова від реєстраційного номера облікової картки платника податків – 4 (2,7 %);

інші питання – 19 (12,7%).

На «Гарячу лінію голови Дніпропетровської ОДА» надійшло 22 звернення.

Загальна тематика письмових звернень, які надійшли на розгляд від «Гарячої лінії голови Дніпропетровської ОДА»:

проведення перевірок з питань дотримання вимог законодавства по РРО та ухилення від оподаткування – 6 (27,3 %);

отримання чи відмова від реєстраційного номера облікової картки платника податків – 2 (9,1 %);

щодо виконання Постанови Дніпропетровського апеляційного суду – 2 (9,1 %);

щодо реєстрації податкових накладних та звітності в електронному вигляді – 1 (4,5 %);

інші питання – 11 (50,0 %).

За відповідний період 2022 року до державної установи «Урядовий контактний центр» надійшло 154 звернення, на «Гарячу лінію голови Дніпропетровської ОДА» – 13 звернень.

До Державного бюджету України платники Дніпропетровщини спрямували 9,3 мільярди гривень ПДВ

За 9-ть місяців поточного року до державного бюджету платники Дніпропетровської області забезпечили надходження 9,3 млрд грн податку на додану вартість (ПДВ). Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Федаш Наталя та додала, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року державний бюджет отримав ПДВ майже на 1,3 млрд грн, або 16,2 %, більше.

ПДВ, що надійшов від платників нашого регіону у січні – вересні 2023 року, складає 41,6 % від загальних надходжень до державного бюджету по області.

Дякуємо сумлінним платникам за фінансову підтримку держави та стійку громадянську позицію.

Міжнародний обмін податковою інформацією – ефективний інструмент контролю в межах трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування

З метою забезпечення ефективної боротьби із ухиленням від сплати податків та їх мінімізацією на міжнародному рівні переважна більшість країн імплементувала міжнародні стандарти прозорості та обміну інформацією у податковій сфері.

Сьогодні Україна в повній мірі залучена до процесів обміну податковою інформацією, які здійснюються на підставі Конвенції про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах (зі змінами), ратифікованою Верховною Радою України у 2008 році, а також чинних міжнародних угод про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків.

Так, обмін податковою інформацією з компетентними органами зарубіжних країн, який не припиняється навіть у період воєнного стану, є особливо важливим та дієвим інструментом захисту економічних інтересів нашої держави при відпрацюванні питань з трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування.

Переважна більшість спеціальних запитів про отримання податкової інформації скеровується до компетентних органів: Республіки Кіпр – 32%, Швейцарії – 18%, Великобританії – 9%, Німеччини та Люксембургу – по 7%, Нідерландів, Італії та Іспанії – по 5%, інших країн – 12 %.

Результати такого обміну інформацією, а саме отримані за спеціальними запитами матеріали, мають вирішальний вплив на подальший перебіг контрольно-перевірочних заходів та дозволяють охопити перевіркою ті питання, які тривалий час залишались поза податковим контролем, але щодо яких від іноземних державних органів отримано інформацію/документи, що свідчать про порушення податкового, валютного та іншого законодавства.

Водночас, отримана від іноземних компетентних органів інформація також використовується при формуванні доказової бази, якісного документування порушень, допомагає формувати зразкові кейси для підтримки позиції ДПС під час судових оскаржень, що в підсумку забезпечує надходження грошових зобов’язань до бюджету.

Державна податкова служба України вдячна партнерам – іноземним компетентним органам за якісну взаємодію та плідну співпрацю з питань обміну податковою інформацією в контексті протидії міжнародним схемам розмивання бази оподаткування та виведення прибутків з-під оподаткування.

До місцевих бюджетів у січні – вересні 2023 року надійшло 330,3 млрд гривень

За оперативними даними надходження до місцевих бюджетів у січні – вересні 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 330,3 млрд гривень.

Це на 54,6 млрд грн, або на 19,8 відс. більше ніж у січні – вересні 2022 року.

Місцеві бюджети у вересні 2023 року отримали 36,9 млрд грн, що на 4,4 млрд грн, або на 13,7 відс. більше ніж у вересні 2022 року.

Наказ № 366: нова редакція форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що 08.09.2023 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 04.07.2023 № 366 «Про внесення змін до форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 20.07.2023 за № 1226/40282 (зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 27.07.2023 № 408 «Про внесення змін до форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31 липня 2023 року за № 1280/40336) (далі – наказ № 366), яким викладено у новій редакції форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку (Розрахунок).

З метою приведення форми Розрахунку у відповідність до положень законів України від 13 липня 2021 року № 1630-IX «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності» (далі – Закон № 1630), від 01 грудня 2022 року № 2792-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності суб’єктів державного сектору економіки» (далі – Закон № 2792) та постанови Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 року № 718 «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями» (далі – Постанова № 718) форма доповнюється додатковими відмітками у полях 9 та 10.

З метою приведення у відповідність до Закону від 16 листопада 2022 року     № 2761-IX «Про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» викладається у новій редакції рядок 02 форми Розрахунку: «Кошти, що спрямовуються на виконання інвестиційних та стратегічних планів, затверджених Кабінетом Міністрів України, та обсяг повернення кредитних коштів, що були запозичені для фінансування капітальних вкладень на будівництво (реконструкцію, модернізацію) об’єктів». Слід відмітити, що рядок 02 заповнюється господарськими товариствами енергетичної галузі, єдиним акціонером яких є держава, а також господарськими товариствами енергетичної галузі, 100 відсотків акцій (часток) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, акціонером яких є держава і володіє в них контрольним пакетом акцій.

На виконання положень законів № 1630 та № 2792 викладено у новій редакції рядок 03 форми Розрахунку, у якому зазначається загальна сума прибутку (доходу), яка складається із суми рядка 03.1 + рядка 03.2 + рядка 03.3.

Крім того, Постановою № 718 (набрала чинності 20 липня 2021 року) внесено зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їхніми об’єднаннями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2011 року № 138, якими передбачено зменшення з 80 до 50 відсотків нормативу відрахування частини чистого прибутку (доходу) до державного бюджету для державних лісогосподарських, лісозахисних, інших підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України, за умови спрямування ними 30 відсотків чистого прибутку (доходу) на цілі, визначені Постановою № 718.

З метою надання платникам можливості коригування та обрахунку показників у зв’язку зі зміною законом або Кабінетом Міністрів України базового нормативу відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу)/дивідендів на державну частку посеред звітного (податкового) року або після встановленого терміну подання до контролюючих органів Розрахунку за відповідний звітний (податковий) рік, форму Розрахунку доповнено новими блоками, а саме:

Блок «Коригування, пов’язані зі зміною нормативу відрахування» (рядки 14 – 16 форми Розрахунку).

Блок «Інформація щодо використання вивільнених коштів».

Блок «Інформація щодо напрямів використання вивільнених коштів».

Блок «Інформація щодо законодавчих підстав для застосування зниженого нормативу відрахування (звільнення від сплати, зменшення бази відрахування)».

Крім того, відзначаємо, що блок «Виправлення помилки(ок)» (рядки 17 – 21) нової форми Розрахунку доповнено новим рядком 18, який дозволяє платникам виправляти помилки, що були допущені при коригуванні, пов’язаному зі зміною нормативу відрахування.

Також зазначаємо, що форма Розрахунку доповнена полем «Наявність додатків», у якому проставляється позначка «+» у разі подання Додатка ВП до рядків 17 – 20, 22 – 22.1 Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку.

Аналогічні зміни має Додаток ВП до рядків 17 – 20, 22 – 22.1  Розрахунку.

Згідно з пунктом 46.6 статті 46 глави 2 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі – ПКУ), якщо в результаті зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їхнє оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Враховуючи наведене та те, що згідно з пунктами 49.18, 49.19 статті 49 глави 2 розділу ІІ ПКУ податковим (звітним) періодом для платників дивідендів, нарахованих на державну частку, є календарний рік, для платників частини чистого прибутку (доходу) – календарний квартал, півріччя, три квартали, рік, а також з метою забезпечення декларування частини чистого прибутку (доходу) та дивідендів на державну частку, Розрахунок за формою, затвердженою наказом № 366 (зі змінами), має подаватись за підсумками 2023 року у терміни, встановлені ПКУ. При цьому платники дивідендів на державну частку можуть подавати уточнюючий Розрахунок за новою формою з 01.01.2024.

Детально зі змінами, внесеними наказом № 366, можливо ознайомитись у листі ДПС України (ДПС) від 18.09.2023 № 23127/7/99-00-21-02-01-07, що розміщений на вебпорталі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/78424.html .

Закон України № 3325: зміни до ПКУ у сфері організації та проведення азартних ігор

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу на наступне.

Державна податкова служба України у зв’язку з внесенням Законом України від 10 серпня 2023 року № 3325-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки діяльності з охорони людського життя на морі відповідно до міжнародних договорів України» (далі – Закон України № 3325-IX) змін до Податкового кодексу України (ПКУ), зокрема у частині окремих уточнень щодо оподаткування суб’єктів господарювання у сфері організації та проведення азартних ігор, які набрали чинності з 03 вересня 2023 року, повідомляє.

Внесені Законом № 3325-ІХ зміни полягають у приведенні формулювань щодо діяльності суб’єктів грального бізнесу у відповідність до Закону України від 14 липня 2020 року № 768-ІХ «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (зі змінами) (далі – Закон № 768), який визначає правові засади здійснення державного регулювання господарської діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

Відповідно до частини першої ст. 1 розділу І Закону № 768 азартна гра – будь-яка гра, умовою участі в якій є внесення гравцем ставки, що дає право на отримання виграшу (призу), імовірність отримання і розмір якого повністю або частково залежать від випадковості, а також знань і майстерності гравця.

Згідно з частиною першою ст. 2 Закону № 768 на території України дозволяється організовувати та проводити виключно такі види діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор:

1) організація та проведення азартних ігор у гральних закладах казино;

2) організація та проведення азартних ігор казино в мережі Інтернет

3) організація та проведення букмекерської діяльності в букмекерських пунктах та в мережі Інтернет;

4) організація та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів;

5) організація та проведення азартних ігор в покер в мережі Інтернет.

Частиною першою ст. 24 Закону № 768 встановлено, що організація та проведення азартних ігор в мережі Інтернет здійснюється організатором азартних ігор під брендом організатора азартних ігор на підставі відповідної ліцензії відповідно до вимог цього Закону та законодавства про азартні ігри виключно через онлайн-системи організаторів азартних ігор, що відповідають вимогам цього Закону.

Пунктом 37 частини першої ст. 1 розділу І Закону № 768 передбачено, що організатор азартних ігор – юридична особа – резидент України, яка на підставі отриманої ліцензії має право здійснювати зазначений у такій ліцензії вид діяльності з організації та проведення азартних ігор відповідно до вимог цього Закону.

Тож діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор може здійснюватися виключно згідно з отриманою ліцензією.

Об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств у сфері грального бізнесу визначено п. 134.1 ст. 134 ПКУ.

Згідно з п. 134.1 ст. 134 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств, що підлягає оподаткуванню згідно з п. 141.5 ст. 141 ПКУ, зокрема, є:

- дохід організаторів азартних ігор, отриманий від діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, крім доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів, зменшеного на суму виплачених виплат гравцю;

- дохід, отриманий від організації та проведення азартних Ігор у залах гральних автоматів.

Положеннями п.п. 141.5.1 п. 141.5 ст. 141 ПКУ встановлено, що суб’єкти, що здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор одночасно з податком на прибуток за ставкою, визначеною у п. 136.1 ст. 136 ПКУ, сплачують податок на дохід за ставками, визначеними у підпунктах 136.4.1, 136.4.2 п. 136.4 ст. 136 ПКУ.

Нарахований суб’єктом, що здійснює діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор, податок на дохід за ставками, визначеними в підпунктах 136.4.1, 136.4.2 п. 136.4 ст. 136 ПКУ, не є різницею та не зменшує фінансовий результат до оподаткування такого суб’єкта.

Під час провадження діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор одночасно зі ставкою податку на прибуток, визначеною у п. 136.1 цієї статті, ставка податку на дохід встановлюється у розмірі:

- 10 відсотків від доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів (п.п. 136.4.1 п. 136.4 ст. 136 ПКУ);

- 18 відсотків від доходу, отриманого від діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, крім доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів, зменшеного на суму виплачених виплат гравцю (п.п. 136.4.2 п. 136.4 ст. 136 ПКУ).

Відповідно до п. 136.5 ст. 136 ПКУ податок на дохід, визначений як об’єкт оподаткування у підпунктах 134.1.2, 134.1.4, 134.1.5 п. 134.1 ст. 134 ПКУ, є частиною податку на прибуток.

Отже, на суб’єктів господарювання, що на підставі відповідної ліцензії здійснюють господарську діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор, зокрема з організації та проведення азартних ігор у мережі Інтернет, покладається обов’язок із нарахування податку на прибуток підприємств відповідно до п. 141.5 ст. 141 ПКУ, з урахуванням положень підпунктів 136.4.1, 136.4.2 п. 136.4 ст. 136 ПКУ.

Водночас дохід, отриманий від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів, оподатковується за ставкою 10 відсотків відповідно до п.п. 136.4.1 п. 136.4 ст. 136 ПКУ незалежно від того, чи знаходиться такий зал у казино або за його межами.

Дотримуйтеся трудового законодавства – оформляйте трудові відносини з найманими працівниками!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників на необхідність оформлення трудових відносин з найманими працівниками.

Офіційне працевлаштування є гарантією:

- матеріальної відповідальності працівника, праця якого передбачає обслуговування товарно-матеріальних цінностей;

- трудової дисципліни в колективі;

- можливості у судовому порядку відстоювати свої порушені права та законні інтереси.

Дніпропетровщина: на забезпечення соціальних виплат платниками спрямовано майже 22,9 мільярди гривень єдиного внеску

Майже 22,9 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) сплатили страхувальники Дніпропетровської області впродовж січня – вересня 2023 року. Про це проінформувала в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Федаш Наталя та звернула увагу, що з аналогічним періодом минулого року надходження збільшились на понад 3,5 млрд грн, або на 18,2 відсотки.

У вересні п. р. платники спрямували на соціальні гарантії понад 2,8 млрд грн, що на 278,8 млн грн, або на 11,0 відсотків, більше ніж за відповідний період 2022 року.

Єдиний внесок – це джерело наповнення фондів державного соціального страхування. Його збір здійснюється до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Отже, за рахунок коштів, що надходять від сплати єдиного внеску здійснюється фінансування видатків на виплату, зокрема, пенсій, допомоги по тимчасовій втраті працездатності, допомоги по вагітності і пологах; одноразових та щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві, членам їх сімей.

У період воєнного стану держава виконує соціальні зобов’язання перед своїми громадянами, а для цього необхідні фінансові ресурси.

«Ми вдячні платникам за їх відповідальну позицію у частині сплати податків, зборів та платежів, що є запорукою економічної стабільності та фінансової безпеки країни. Отримані кошти спрямовуються також, як для забезпечення Збройних Сил України, так і на соціальні виплати», – зазначила очільниця податкової служби Дніпропетровщини.

Дніпропетровщина: мобільний ЦОП – послуги, роз’яснення, практична допомога платникам. Вересень 2023 року

Мобільний ЦОП – це постійно діючий робочий орган Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС), в якому посадовими особами ГУ ДПС надаються адміністративні та інші послуги, консультації і роз’яснення.

Впродовж серпня – вересня п. р. мобільний ЦОП ГУ ДПС продовжував надавати послуги та проводити інформаційно-роз’яснювальну кампанію щодо особливостей відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Під час таких виїздів податківці надають допомогу і консультації щодо застосування та реєстрації РРО та/або ПРРО, пропонують до застосування безоплатне ПРРО від ДПС України, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Представники структурних підрозділів ГУ ДПС звертають увагу суб’єктів господарювання, що з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи застосовуються фінансові санкції, передбачені п.1 ст. 17 Закону № 265.

Впродовж вересня 2023 року мобільний ЦОП ГУ ДПС здійснив 187 виїздів до територіальних громад та торгівельних об’єктів області, під час яких платникам регіону з роз’ясненнями та консультаціями надавались і адміністративні послуги. Роботу мобільного ЦОПу забезпечили спеціалісти усіх державних податкових інспекцій ГУ ДПС.

Так, протягом вересня найбільшу кількість виїздів мобільного ЦОПу здійснено наступними ДПІ ГУ ДПС: Жовтоводською – 14, Верхньодніпровською – 10; П’ятихатською, Павлоградською, Петропавлівською та Васильківською – по 8 виїздів, Апостолівською – 6.

У жовтні поточного року податківцями й надалі проводитимуться заходи роз’яснювального характеру, направлені на обізнаність підприємців в питаннях застосування РРО / програмного РРО, інших новаціях, спрямованих, перш за все, на захист легального бізнесу та виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків та безконтрольного обігу товарів.

Боротьба з незаконним обігом тютюнових виробів

Припинення порушень порядку провадження господарської діяльності без державної реєстрації та без дозвільних документів є одним із важливих завдань податкової служби.

Працівниками управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській (ГУ ДПС) в одному із торгівельних центрів м. Дніпра під час проведення роз’яснювальної компанії згідно із затвердженим планом-графіком встановлено факти провадження господарської діяльності невідомими особами без державної реєстрації, реалізації тютюнових виробів без наявності марок акцизного податку, а також без використання належним чином зареєстрованої касової техніки при продажу товарів. Під час проведення роз’яснювальної роботи встановити особу, яка здійснювала господарську діяльність, неможливо у зв’язку з зачиненням нею торгівельного об’єкту та залишенням такою особою території торгівельного центру.

З метою вжиття відповідних заходів по припиненню незаконної діяльності управлінням податкового аудиту ГУ ДПС організовано проведення фактичної перевірки на другий день та здійснено залучення працівників Національної поліції.

Під час проведення даної фактичної перевірки встановлено особу, яка здійснювала продаж тютюнових виробів без державної реєстрації.

На винну особу складено адміністративні протоколи відповідно до вимог Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Працівниками Національної поліції вилучено тютюнові вироби з вищезазначеної господарської одиниці.

Провадження господарської діяльності без державної реєстрації, офіційного працевлаштування та незаконна торгівля підакцизними товарами призводить до економічних втрат бюджетів.

Пріоритетними завданнями для ГУ ДПС є боротьба з: незаконним обігом підакцизної продукції; діяльністю суб’єктів господарювання без використання належним чином зареєстрованої касової техніки; використанням бізнесом незадекларованої праці.

Для провадження господарської діяльності обовʼязкова державна реєстрація субʼєкта господарювання

Державна реєстрація суб’єктів господарювання – обов’язкова умова здійснення усіх видів підприємницької діяльності та запорука законності її ведення.

При цьому окремі продавці нехтують обов’язком реєстрації підприємницької діяльності, ухиляються від сплати податків, а розрахунки проводять через банківські картки фізичних осіб, що заборонено законодавством.

ДПС постійно отримує інформацію про факти здійснення системної господарської діяльності без державної реєстрації. Всі випадки досліджуються та перевіряються працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі податкові перевірки.

Крім того, на сьогодні соціальні мережі Facebook, Instagram та інші інтернет майданчики стали бізнес-платформами з потужними маркетинговими інструментами, якими користуються громадяни для дистанційного продажу товарів або надання послуг.

Територіальними органи ДПС лише протягом вересня 2023 року встановлено непоодинокі випадки провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання:

На Івано-Франківщині  встановлено факт надання послуг валюто-обмінних операцій без державної реєстрації суб’єкта господарювання:

https://if.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/714271.html.

На Хмельниччині встановлено факти зайняття господарською діяльністю через мережу Інтернет без державної реєстрації як фізичною особою-підприємцем:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid035zk1M1g99LYihxXxFnTZS19KEgG14oedohwGngBVjPpR5EsbUHBpcxyLQPru7bJdl&id=100069240450362.

Здійснення на Дніпропетровщині господарської діяльності з продажу мобільних аксесуарів та тютюнових виробів з ознаками фальсифікованої продукції без наявності дозвільних документів та без державної реєстрації як суб’єкта господарювання:

https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/714050.html.

Здійснення на території міста Києва торгівельною мережею нелегальної господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання:

https://kyiv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/714112.html.

Незаконна діяльність (без державної реєстрації як суб’єкта господарювання) в Кіровоградській області фізичної особи при здійсненні операцій з обміну іноземної валюти:

https://kr.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/713943.html.

На Сумщині встановлено продаж тютюнових виробів громадянами без державної реєстрації як суб’єктів господарювання та дозвільних документів на право здійснення такої торгівлі:

https://sumy.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/714030.html.

Здійснення на Вінниччині господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання з надання послуг прання килимів:

https://vin.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/713927.html.

На Черкащині виявлено факти незаконної діяльності господарських об’єктів (без державної реєстрації як суб’єкта господарювання), які здійснювали продаж фальсифікованих підакцизних товарів:

https://ck.tax.gov.ua/diialnist/podatkoviy-audit/povidomlennya/713926.html.

Виявлення фактів незаконного обігу підакцизних товарів та ухилення від сплати податків СГ на території Чернігівської області:

https://www.facebook.com/100064506476649/posts/pfbid035e6sRwfqXNgr2mMAWkJH6sKSpf57kzDa1J55HrMPAzFhnmzjkGAPpdhpQUj9FEC4l/.

Одночасно нагадуємо, що за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф до 85 тисяч гривень з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Щодо застосування РРО/ПРРО – тематика зустрічей з бізнесом на Дніпропетровщині (територія обслуговування - м. Дніпро і Криворізький регіон)

Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) – головна тема комунікацій податківців з представниками бізнесу.

Нещодавно представниками Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) проведено інформаційно – роз’яснювальну роботу з підприємцями, які здійснюють свою діяльність на площах торгівельного центру «Арніка», «Галерея» та «Україна» у м. Дніпрі, а також здійснено виїзд до місця зосередження об’єктів бізнесу:  кав’ярня «Coffe Craft », магазин «Кави та Чаю «Aroma»», магазин «Файно», магазин «SMS» та інші у м. Кривому Розі.

Під час зустрічей податківці надали роз’яснення суб’єктам господарювання щодо особливостей застосування РРО/ПРРО у разі проведення розрахункових операцій та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону  № 3219.

До державного бюджету у січні – вересні 2023 року надійшло 553,3 млрд гривень

За оперативними даними надходження (сальдо) до державного бюджету у січні – вересні 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 553,3 млрд грн.

Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у січні – вересні 2023 року становили 543,7 млрд грн. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету виконано на 102,4 відс., додатково до бюджету надійшло 12,6 млрд грн.

Надходження (сальдо) до державного бюджету у вересні 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 59,4 млрд грн.

Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у вересні 2023 року становили 57,2 млрд грн. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету виконано у повному обсязі (на 102,4 відс.), додаткові надходження до бюджету становлять 1,4 млрд грн.

Платниками Дніпропетровщини з початку року забезпечено надходження до бюджетів та державних цільових фондів понад 77,6 мільярдів гривень

Протягом січня – вересня 2023 року платники Дніпропетровської області спрямували до бюджетів та державних цільових фондів понад 77,6 мільярдів гривень. Очільниця податкової служби області Федаш Наталя повідомила, що у порівнянні з відповідним періодом минулого року позитивна динаміка надходжень склала майже 6,9 мільярдів гривень, або 9,7 відсотків.

При цьому, до Державного бюджету України протягом 9-ти місяців п. р. надійшло понад 22,4 млрд грн, до місцевих бюджетів – понад 32,3 млрд гривень, єдиного внеску – майже 22,9 мільярдів гривень.

Федаш Наталя подякувала платникам за їх активну громадянську позицію – сумлінну сплату податків. Акцентувала, що стабільно отримані державою кошти – це забезпечення фінансової підтримки країни та її обороноспроможності.

Інтерактивна податкова карта доступна для користувачів

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Інтерактивна податкова карта України дає змогу в онлайн-режимі у будь-який час без звернення до органів ДПС отримувати актуальну податкову інформацію щодо агрегованих показників в частині сплачених сум податкових платежів, нарахованих податкових зобов’язань, надміру сплачених сум та суми платежів.

Інформація надається по Україні та у розрізі:

- регіонів;

- територіальних громад;

- видів економічної діяльності;

- податків;

- видів бюджетів;

- систем оподаткування;

- за організаційно-правовими формами;

- типом платника (фізичні та юридичні особи);

- статусом платника (великий, середній, малий бізнес та неприбуткові бюджетні установи).

Податкова карта доступна користувачам на вебпорталі ДПС та у відкритій частині Електронного кабінету.

Фото без опису

Витяг щодо стану розрахунків з бюджетом

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Для отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетом платник може скористатися Електронним кабінетом (cabinet.tax.gov.ua).

Меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету надає можливість платникам податків створити, підписати та надіслати запит щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС за формою «F/J1300203».

Через певний час користувач отримує Витяг щодо стану розрахунків з бюджетом, який можна переглянути та завантажити у режимі «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

На кого покладається обов’язок повідомлення контролюючих органів про відкриття/закриття рахунків платників?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

Після набрання чинності змін, внесених Законом України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг», обов’язок надсилати до контролюючих органів повідомлення про відкриття/закриття рахунків платників податків виникає не лише у банків та інших фінансових установ, а і у небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей.

Емітенти електронних грошей зобов’язані надіслати повідомлення про відкриття або закриття електронного гаманця платника податків – юридичної особи (резидента і нерезидента), у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізичної особи до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, у день відкриття/закриття рахунку/електронного гаманця.

Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів затверджений наказом Міністерства фінансів України від 18.08.2015 № 721 та зареєстрований у Міністерстві юстиції України 04.09.2015 за № 1058/27503 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1058-15#Text).

Більш детальніше про платіжні послуги – в Інформаційному листі ДПС України № 2/2023: Закон України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» за посиланням https://tax.gov.ua/data/material/000/544/656891/InfoList2_2023.pdf.

Порядок обліку фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття РНОК ПП

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

Відповідно до п. 70.5 ст.70 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та розділу VIII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 (далі – Положення), фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОК ПП), зобов’язана особисто подати до відповідного контролюючого органу Повідомлення фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків за формою № 1П (додаток 8) (далі – Повідомлення), яке є водночас заявою для обліку в окремому реєстрі Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – окремий реєстр Державного реєстру), та пред’явити паспорт громадянина України (далі – паспорт) або документ, на підставі якого оформлюється паспорт вперше. У разі зміни прізвища, імені чи по батькові особа, крім паспорта, пред’являє свідоцтво про шлюб (за наявності), свідоцтво про розірвання шлюбу (за наявності), свідоцтво про зміну імені (за наявності).

Облік осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття РНОК ПП та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган, ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру за прізвищем, ім’ям, по батькові (за наявності), серією (за наявності) та номером паспорта. До паспортів зазначених осіб вноситься відмітка, яка свідчить про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта.

Фізична особа подає Повідомлення до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу.

Для заповнення Повідомлення використовуються дані паспорта та інших документів, які подаються у разі зміни паспортних даних або оформлення паспорта вперше.

Процедура перевірки щодо можливості внесення відмітки до паспорта здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання до контролюючого органу Повідомлення.

Після отримання підтвердження щодо можливості внесення відмітки за зверненням фізичної особи, яка подала Повідомлення, відповідний контролюючий орган вносить до паспорта у формі книжечки відмітку про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта, форму якої наведено в додатку 9 до цього Положення.

Для внесення під час оформлення паспорта у формі картки інформації про відмову від прийняття РНОК ПП відповідний контролюючий орган надає особі повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (далі – Повідомлення про відмову) за формою, наведеною в додатку 10 до цього Положення, для подання її до відповідного територіального органу/територіального підрозділу ДМС.

До паспорта у формі картки інформація про відмову від прийняття РНОК ПП вноситься відповідно до законодавства, яким регулюється питання ведення Єдиного державного демографічного реєстру (Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»;  Порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302). 

У разі якщо фізична особа, до паспорта якої внесено відмітку про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта, раніше була зареєстрована в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр) за РНОК ПП, після взяття на облік в окремому реєстрі Державного реєстру РНОК ПП закривається (датою закриття є дата внесення відмітки до паспорта), а у разі наявності у паспорті відмітки про РНОК ПП така відмітка анулюється у порядку, встановленому цим розділом.

Фізична особа, яка перебуває на обліку в окремому реєстрі Державного реєстру та через деякий час змінила свої переконання і бажає отримати РНОК ПП, подає до відповідного контролюючого органу Облікову картку, заяву в довільній формі з викладенням свого прохання анулювати попередньо внесену відмітку з метою отримання РНОК ПП та пред’являє паспорт. При цьому фізична особа в заяві зазначає, чи перебувала раніше на обліку у Державному реєстрі за реєстраційним номером облікової картки платника податків.

Реєстрація таких осіб у Державному реєстрі здійснюється в порядку, визначеному цим Положенням. Підставою для зняття з обліку фізичної особи в окремому реєстрі Державного реєстру є реєстрація її у Державному реєстрі.

До уваги платників!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що відповідно до положень статті 48 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – Кодекс) форма податкової декларації повинна містити обов'язкові реквізити – інформацію, за відсутності якої документ втрачає визначений Кодексом статус із настанням передбачених законом юридичних наслідків.

Податкова декларація повинна містити обов’язкові реквізити, які передбачені пунктом 48.3 статті 48 Кодексу.

В окремих випадках, коли це відповідає сутності податку або збору та є необхідним для його адміністрування, до обов’язкових реквізитів відноситься, зокрема, код виду економічної діяльності (КВЕД).

Звертаємо увагу, що з 01 січня 2014 року використовується національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010», затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 № 457 (далі – КВЕД ДК 009:2010).

Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005», затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 26.12.2005 № 375 (далі – КВЕД ДК 009:2005), втратив чинність у зв’язку із закінченням строку його дії (до 01.01.2014).

Тому рекомендуємо платникам, які не змінили з 01.01.2014 види економічної діяльності на основі КВЕД ДК 009:2005 на аналогічні види діяльності на основі КВЕД ДК 009:2010, внести відповідні зміни до Єдиного державного реєстру.

Платниками Дніпропетровщини з початку року забезпечено надходження до бюджетів понад 54,7 мільярди гривень

Протягом січня – вересня 2023 року платники Дніпропетровської області спрямували до бюджетів усіх рівнів (без урахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування (єдиний внесок)) понад 54,7 млрд гривень. Оцільниця податкової служби області Федаш Наталя повідомила, що у порівнянні з відповідним періодом минулого року позитивна динаміка надходжень склала майже 3,4 млрд грн, або 6,6 відсотків.

При цьому, до Державного бюджету України протягом 9-ти місяців п. р. надійшло понад 22,4 млрд грн, до місцевих бюджетів – понад 32,3 млрд гривень.

Федаш Наталя подякувала платникам за їх активну громадянську позицію – сумлінну сплату податків. Акцентувала, що стабільно отримані державою кошти – це забезпечення фінансової підтримки країни та її обороноспроможності.

Реалізація громадянами конституційного права на звернення

Всебічний розгляд звернень громадян, задоволення їх законних прав та інтересів є пріоритетним напрямком роботи органів державної влади, відповідальним обов’язком службових осіб, фактором забезпечення суспільно-політичної та економічної стабільності в державі.

На виконання вимог Закону України від 02 жовтня 1996 року № 393/96-ВР «Про звернення громадян» (далі – Закон № 393) та Указу Президента України від 07 лютого 2008 року № 109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування», Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) забезпечено можливість реалізації громадянами конституційного права на звернення.

ГУ ДПС здійснюється розгляд звернень громадян, які надійшли, як у письмовому так і в електронному вигляді на електронні поштові скриньки, у тому числі dp.zvernennya@tax.gov.ua, безпосередньо до ГУ ДПС, за завданням ДПС України та від державної установи «Урядовий контактний центр», «Гарячої лінії голови Дніпропетровської ОДА» та сервісу «Пульс».

Так, у січні – вересні 2023 року до ГУ ДПС надійшло 345 звернень громадян, з них 345 заяв.

Загальна тематика письмових звернень:

  • контрольно-перевірочна робота – 78 (22,6 %);
  • консультації з питань податкового законодавства – 50 (14,5 %);
  • аграрна політика та земельні відносини – 31 (9 %);
  • інформування про ухилення від сплати податків – 21 (6,1 %);
  • податок на майно – 19 (5,5 %);
  • реєстрація та облік платників податків – 17 (5 %);
  • відмова в отриманні реєстраційних номерів облікових карток платників податків – 15 (4,3 %);
  • податок на доходи фізичних осіб – 11 (3,2 %);
  • облік у Державному реєстрі – 6 (1,7 %);
  • податкова звітність – 5 (1,4 %);
  • фінансова політика – 4 (1,2 %);
  • реструктуризація податкового боргу – 1 (0,3%);
  • інші питання – 87 (25,2%).

У порівнянні з аналогічним періодом 2022 року загальна кількість звернень платників податків у 2023 році збільшилась на 29 одиниць (січень – вересень 2022 року – 316 звернень).

На виконання статей 22 та 23 Закону № 393 в ГУ ДПС передбачено проведення особистого прийому громадян керівниками ГУ ДПС та керівниками структурних підрозділів ГУ ДПС. Прийом громадян проводиться відповідно до затвердженого графіку, не рідше двох разів на місяць.

На період дії воєнного стану скасовано проведення особистих прийомів.

Протягом січня – вересня 2023 року особистих прийомів не проводилось.

 

Інформація щодо РРО/ПРРО - широкому загалу: мобільний ЦОП у м. Жовті Води

+1 локація на Дніпропетровщині для проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з ФОПами щодо використання РРО/ПРРО.

Фахівці мобільного ЦОПу Жовтоводської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області розповіли платникам про важливість застосування касової техніки.

Податківці донесли до платників ключові меседжі інформаційної кампанії, а також закликали використовувати безоплатне програмне рішення від ДПС.

Нагадали, що з 1 жовтня 2023 року поновлено відповідальність платників за не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО.

Мобільний ЦОП – податкове законодавство стає простим та зрозумілим.

Працюємо далі!

Онлайн-лекція для студентів: особливості оподаткування волонтерського руху

Податкова служба Дніпропетровщини активно підтримує практику відкритого спілкування із майбутніми платниками податків.

Сьогодні дискурс відбувався з Криворізьким факультетом Національного університету «Одеська юридична академія».

Податківці розповіли про особливості оподаткування волонтерської діяльності фізичними особами та оподаткування благодійних організацій.

Безпосереднє спілкування із спеціалістами податкової служби – це основа для подальшого професійного зростання студентів. Освічена молодь – генератори нових ідей, потужний потенціал нашої країни та наше майбутнє.

Учасники зустрічі домовились про подальшу співпрацю та реалізацію нових спільник проєктів.

Працюємо! Крокуємо вперед – до Перемоги!

Дніпропетровщина: на 15 відсотків у ІІІ кварталі 2023 року збільшився офіційний ринок продажу тютюнових виробів із застосуванням РРО та сплати акцизного податку

Відповідно до норм податкового законодавства обов’язок сплачувати 5 відсотків акцизного податку з роздрібної реалізація тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, перенесено на їх виробників та імпортерів.

Щоб уникнути втрат бюджетів місцевого самоврядування, постановою Кабінету Міністрів України від 03 травня 2022 року № 515 затверджено відповідний Порядок, згідно із яким частка акцизного податку для зарахування визначається, як питома вага вартості реалізованих суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, на відповідній території за останній (податковий) звітний місяць з урахуванням даних реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО до загальної суми такої вартості в цілому по Україні.

Так, у ІІ кварталі 2023 року до місцевих бюджетів територіальних громад Дніпропетровської області зараховано частку акцизного податку на суму понад 224,6 млн гривень.

У ІІІ кварталі 2023 року до місцевих бюджетів територіальних громад Дніпропетровської області зараховано частку акцизного податку на суму понад 258,4 млн гривень.

Тобто, за результатами роботи Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) в рамках, направлених на боротьбу з незаконним обігом підакцизних товарів, динаміка ІІІ кварталу 2023 року показує збільшення на понад 15,0 відсотків офіційного ринку продажу тютюнових виробів з застосування РРО та сплати акцизного податку у порівнянні з ІІ кварталом 2023 року.

ГУ ДПС у рамках боротьби з тіньовим ринком підакцизної продукції, а саме тютюнових виробів, проведеними заходами у вересні 2023 року анульовано 63 ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Результатом роботи ГУ ДПС при взаємодії з правоохоронними органами Дніпропетровщини у рамках спільних дій, направлених на боротьбу з незаконним обігом тютюнових виробів, у вересні 2023 року вилучено тютюнових виробів без марок акцизного податку у кількості 4,5 тис. пачок на загальну суму понад 157,0 тис. гривень.

Чат-бот «StopViolationBot» – можливість повідомити про порушення податкового законодавства

Державна податкова служба України нагадує громадянам про можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці, повідомляти податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, зокрема, щодо:

незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків;

відмову у розрахунку банківською карткою;

завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби;

неоформлення трудових відносин з найманими працівниками;

здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

Повідомити ДПС про такі факти можливо перейшовши за посиланням:

Фото без опису

Чат-бот ДПС «StopViolationBot»

Наявна у ДПС податкова інформація, отримана через чат-бот «StopViolationBot», про можливі порушення платниками податків законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі перевірки.

Щодо порядку нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними з ПДВ до початку застосування особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні...

Щодо порядку нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними з ПДВ до початку застосування особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, та використані платником податку в періоді застосування особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ

Пунктом 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачено, що тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше ніж до 01 серпня 2023 року, положення розд. XIV ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Згідно з п.п. 9.5 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, операції, здійснені платником єдиного податку третьої групи, який використовує особливості оподаткування, встановлені цим пунктом (спрощена система оподаткування за ставкою 2 відс. доходу), вважаються такими, що не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість.

Відповідно до п.п. 9.9 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, платники податків, які відмовилися від використання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ до початку застосування особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, які використані (поставлені, реалізовані) платником єдиного податку третьої групи в період застосування особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, в операціях, що не є об’єктом оподаткування, платник ПДВ зобов’язаний не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому здійснено відновлення його реєстрації платником ПДВ, нарахувати податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ.

Разом з тим, п.п. 91.2. п. 91 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що платники податків, у яких була призупинена реєстрація платником ПДВ відповідно до п.п. 9.5 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ та яким з 01 серпня 2023 року автоматично відновлено права та обов’язки, встановлені розд. V та підрозд. 2 розд. XX ПКУ, за товарами, необоротними активами, придбаними/виготовленими/ввезеними на митну територію України з ПДВ до початку застосування особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, які використані (поставлені, реалізовані) в період застосування особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, зобов’язані не пізніше 31 жовтня 2023 року нарахувати податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ст.198 ПКУ.

Таким чином, платники податку які до 01 серпня 2023 року самостійно відмовилися від використання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, при нарахуванні податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ використовують норми п.п. 9.9 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, а платники податку, реєстрацію яких платниками ПДВ було відновлено автоматично з 01 серпня 2023 року, при нарахуванні таких податкових зобов’язань  застосовують норми п.п. 91.2. п. 91 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

 

 

Дотримання професійної етики – один з найважливіших принципів роботи органів ДПС

                         

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного  управління ДПС у Дніпропетровській області (Кам’янський регіон) нагадує, що під час виконання своїх службових повноважень працівники органів ДПС зобов’язані неухильно додержуватися загальновизнаних етичних норм поведінки: бути ввічливими у стосунках з громадянами та суб’єктами господарювання, будувати свої відносини з ними на основі довіри, поваги, об’єктивності, справедливості, терпимості, законності. Сервіс ДПС України «Пульс» дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників органів ДПС.

Жодне повідомлення не залишиться без уваги, адже плідна робота сервісу «Пульс» – це шлях до успішної співпраці громадян та бізнесу з органами ДПС.     Номер Контакт-центру ДПС 0800-501-007 (напрямок «5»). 

                                                                                                       

                                                                                                       Відділ комунікацій з громадськістю

                                                                                                        управління інформаційної взаємодії

                                                                             Головного управління ДПС

                                                                              у Дніпропетровській області

                                                                   (Кам’янський регіон)

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь