Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Кам'янська ОДПІ інформує!

Дата: 30.01.2024 13:45
Кількість переглядів: 446

Фото без опису

Ефективний формат спілкування з бізнесом та громадськістю

Для оперативного зворотного зв’язку з платниками працює Комунікаційна податкова платформа Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

Звернення від представників бізнесу та громадськості приймаються на електронну скриньку dp.ikc@tax.gov.ua.

Якщо у Вас є питання стосовно податкового та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС, або пропозиції щодо необхідності проведення певних заходів за визначеною тематикою – звертайтесь на Комунікаційну платформу!

Щодо звітності з екологічного податку

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що платники екологічного податку мають не пізніше 09 лютого 2024 року подати податкову декларацію екологічного податку за 4 квартал 2023 року.

Податкова декларація екологічного податку подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17 серпня 2015 року № 715, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за № 1052/27497, зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 07.09.2023 № 488, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25 вересня 2023 року за № 1666/40722 (далі – Декларація).

При цьому звертаємо увагу, що наказом Міністерства фінансів України від 07.09.2023 № 488 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації екологічного податку» спрощено форму Декларації, з якої виключено рядки 8 додатків до неї та відповідні примітки, які пов’язані з обчисленням та декларуванням пені.

До уваги платників єдиного внеску!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) – це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Стандартна ставка єдиного внеску становить 22 % до визначеної законом бази нарахування єдиного внеску (з урахуванням обмежень у вигляді мінімального страхового внеску та максимальної бази нарахування єдиного внеску). 

Проте, є випадки, коли як ставка так і розмір єдиного внеску в цілому може відрізнятися: 

• для роботодавців, у яких працюють особи з інвалідністю – 8,41 %; 

• для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці – 5,3 %; 

• для підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці – 5,5 %.

За яким ідентифікатором форми подається Податкова декларація з податку на прибуток підприємств за 2023 рік (у т. ч. уточнююча після 01.01.2024)?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п. 4 розділу ІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 із змінами та доповненнями, електронні форми документів у форматі за стандартом на основі специфікації eXtensibleMarkupLanguage (XML) оприлюднюються на офіційному вебпорталі ДПС.

На вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів розміщені електронні форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затверджені наказом Міністерства фінансів України 20.10.2015 № 897 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 24.10.2023 № 572) з додатками за ідентифікаторами форм:

J0100125 – для юридичних осіб;

F0100725 – для фізичних осіб;

J0100925 – для інститутів спільного інвестування;

J0100525 – для виробників сільськогосподарської продукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року).

Затверджено Зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що 25.01.2024 набрав чинності наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 20.12.2023 № 363 «Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.12.2023 за № 2232/41288) (далі – Наказ № 363).

Наказ № 363 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 25.01.2024 № 9.

Як заповнювати рядки 02-03 Додатку 3 до звітної податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що у звітних податкових деклараціях платника єдиного податку четвертої групи (податкова декларація) зазначається загальна сума сплачених податків, розподілена пропорційно площі сільгоспугідь, розташованих у відповідній громаді.

Платники єдиного податку – власники, орендарі, користувачі на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов'язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов'язання (Додаток 3) у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік (п. 2971.1  ст. 2971 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).

У такому додатку, зокрема, зазначаються:

- кадастрові номери земельних ділянок, які використовуються такими платниками для здійснення підприємницької діяльності, та для яких визначається мінімальне податкове зобов'язання, їх нормативна грошова оцінка та площа таких земельних ділянок;

- сума загального мінімального податкового зобов'язання (МПЗ), сума мінімального податкового зобов'язання щодо кожної земельної ділянки.

При позитивному значенні різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок платник єдиного податку четвертої групи зобов'язаний збільшити визначену в податковій декларації за наступний за звітним податковий (звітний) рік суму єдиного податку, що підлягає сплаті до бюджету, на суму такого позитивного значення.

Для платників єдиного податку четвертої групи сума такого збільшення розподіляється між відповідними місцевими бюджетами та перераховується пропорційно частці земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території відповідної територіальної громади, у загальній площі таких земельних ділянок, власником або користувачем яких є платник податку (п. 2971.7  ст. 2971 ПКУ).

Тобто, платники єдиного податку четвертої групи (юридичні особи) розраховують МПЗ в цілому по платнику та у разі виникнення позитивного значення розподіляють суму такого збільшення між відповідними місцевими бюджетами та перераховують пропорційно частці земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території відповідної територіальної громади, у загальній площі таких земельних ділянок.

Від юридичних осіб до місцевих бюджетів Дніпропетровщини надійшло майже 892 млн грн єдиного податку

У січні – грудні 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області від юридичних осіб надійшло майже 892,0 млн грн єдиного податку. Порівняно з відповідним періодом 2022 року надходження збільшились на понад 52,0 млн грн, або на 6,2 відсотки.

Нагадуємо, що юридичні особи – платники єдиного податку третьої групи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пунктів 44.2 та 44.3 ст. 44 Податкового кодексу України.

Плата за землю: фізичні особи поповнили місцеві бюджети Дніпропетровщини на понад 613,5 млн гривень

Протягом 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від фізичних осіб надійшло понад 613,5 млн грн плати за землю. Як зазначила в. о. Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш, надходження виросли у порівнянні з 2022 роком на понад 205,8 млн грн, або на 50,5 відсотків.

«Питання розвитку територіальних громад багато в чому залежить від ефективності використання всіх земельних ресурсів. Плата за землю є важливим джерелом і стабільним ресурсом наповнення місцевих бюджетів регіону. Дякуємо платникам за своєчасну сплату податків!» - зазначила Наталя Федаш.

Податківці Дніпропетровщини надали роз’яснення щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок

Сьогодні, 29.01.2024, у прес-центрі інформаційного агентства «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція за участі начальника   відділу перевірок у сфері торгівлі управління  податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталі Біцаєвої щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок.

Законом України від 09.11.2023 №3453-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок» внесено зміни до пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні Положення» Податкового кодексу України (Кодекс), згідно яких з 08.12.2023 поновлено документальні перевірки на невикористаний строк, що були розпочаті та незавершені до 24 лютого 2022 року,  крім перевірок, для яких згідно з підпунктами 1-4 підпункту 69.35-1 ПКУ діє мораторій.

 Відповідно до підпункту 69.2-2  пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні Положення» Кодексу документальні та фактичні перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться виключно за наявності безпечних умов для їх проведення, а саме безпечного:

- доступу до територій, приміщень які використовуються  для провадження господарської діяльності та/або є об’єктами оподаткування, або використовуються для отримання доходів;

- доступу, допуску до документів, довідок про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та до іншої інформації, пов’язаної з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також до фінансової і статистичної звітності у порядку та на підставах, визначених законом;

- проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

Документальні та фактичні перевірки, які були розпочаті (поновлені), але не можуть бути завершені у зв’язку з виникненням обставин, зазначених у цьому підпункті, або у зв’язку з поданням платниками податків повідомлень та з урахуванням вимог, передбачених підпунктом 69.28 цього пункту, та/або за вмотивованою заявою платника податків, зупиняються до завершення дії таких обставин та/або усунення перешкод щодо проведення перевірки за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, яке оформлюється наказом, копія якого надсилається платнику податків до електронного кабінету платника податків з одночасним надісланням на електронну адресу (адреси) платника податків інформації про вид документа, дату та час його надіслання до електронного кабінету. Такі обставини зупиняють перебіг строку проведення перевірки з подальшим поновленням її проведення на невикористаний строк.

Згідно підпункту 69.35-1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу тимчасово діє мораторій:

1) на проведення документальних перевірок платників єдиного податку  І та
ІІ груп (крім перевірок, пов’язаних з припиненням підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, та/або таких що проводяться на звернення платника податків) – до 1 грудня 2024 року;

2) на проведення документальних перевірок платників податків, податкова адреса яких є тимчасово окуповані території та території активних/можливих бойових дій, а в разі зміни платником податків місцезнаходження на іншу територію України – до дати проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження, крім документальних позапланових перевірок:

-   що проводяться виключно на звернення платника податків;

- що проводяться з підстав, визначених підпунктами 78.1.1 (у частині документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано інформацію, що свідчить про порушення податкового законодавства з питань оподаткування доходів, отриманих нерезидентами, із джерелом їх походження з України та/або з питань оподаткування нерезидентів, які здійснюють свою діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес), платників податків, які надають фінансові, платіжні послуги),

 - п.п.78.1.2 пункту 78.1 статті 78 Кодексу (в частині контролю за трансфертним ціноутворенням);

 - п.п.78.1.3 пункту 78.1 статті 78 Кодексу (подання уточнюючого розрахунку, за період що перевірявся);

- п.п.78.1.5 пункту 78.1 статті 78 Кодексу (в рамках розгляду заперечень);

 - п.п.78.1.7 пункту 78.1 статті 78 Кодексу (ліквідація), 78.1.8 (від’ємне значення з ПДВ);

 - п.п.78.1.9 пункту 78.1 статті 78 Кодексу (контрагентом подано скаргу про ненадання ПН);

 - п.п.78.1.12 пункту 78.1 статті 78 Кодексу (в рамках дисциплінарного провадження);

 - п.п.78.1.14 - 78.1.16 пункту 78.1 статті 78 Кодексу (трансферні перевірки);

 - п.п.78.1.21 пункту 78.1 статті 78 Кодексу (контролюючим органом після проведення документальної планової або позапланової перевірки отримано інформацію та/або документи від іноземних органів);

- п.п.78.1.22 пункту 78.1 статті 78 Кодексу (у разі отримання інформації, що свідчить про ведення нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво на території України, без взяття на податковий облік);

- платників податків, щодо яких отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями;

- проведення фактичних перевірок за місцезнаходження об’єктів оподаткування чи об’єктів,  пов’язаних з оподаткуванням, які розташовані на тимчасово окупованих територіях України та територіях активних/можливих бойових дій, крім перевірок платників  податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, грального бізнесу, купівлі/продажу іноземної валюти, суб’єктів які проводять господарську діяльність без державної реєстрації як суб’єкта господарювання, - до дати завершення можливих бойових дій. 

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Дати завершення тимчасової окупації, завершення бойових дій, припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Розділ «Онлайн-навчання» доповнено новими матеріалами для платників

У розділі «Онлайн-навчання» на вебпорталі ДПС, який містить корисну інформацію з податкової тематики, навички заповнення податкової звітності та розуміння оптимальних механізмів сплати, розміщено нові матеріали.

Для зручності платників розміщено нові форми податкових декларацій з місцевих податків та зборів, які запроваджуються у 2024 році:

- у підрозділі «Плата за землю» – «Податкова декларація з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 26.09.2023 № 520)»;

- у підрозділі «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» – «Податкова декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 26.09.2023 № 519)»;

- у підрозділі «Транспортний податок» – «Податкова декларація з транспортного податку (зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 06.10.2023 № 527)»;

- у підрозділі «Туристичний збір» – «Податкова декларація з туристичного збору (зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 20.09.2023 № 506)»;

- у підрозділі «Збір за місця для паркування транспортних засобів» – «Податкова декларація збору за місця для паркування транспортних засобів (зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 06.10.2023 № 528, від 26.10.2023 № 599)».

Також підрозділ «Екологічний податок» доповнено матеріалом «До уваги платників екологічного податку!».

Розділ «Онлайн-навчання» мобільний. Він доповнюється новими підрозділами відповідно до потреб платників податків. Вся інформація викладена у відео, презентаційних та текстових матеріалах, які постійно оновлюються та доповнюються.

Загалом на сьогодні розділ «Онлайн-навчання» містить 270 відео, текстових та презентаційних матеріалів.

Деклараційна кампанія 2024: випадки, за яких платник зобов’язаний самостійно обчислити суму ПДФО (військового збору)

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного  управління ДПС у Дніпропетровській області (Кам’янський регіон) інформує, що випадки, за яких платники податків зобов’язані самостійно обчислити суму податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) (військового збору), що підлягає сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація), встановлені розділом IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

До таких випадків відносяться:

- отримання окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу);

- отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п. п. 168.2.1 п.168.2 ст. 168 Кодексу);

- іноземні доходи (п. п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу).

Податкову декларацію також зобов’язані подавати:

- фізичні особи, які отримують доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (ст. 177 Кодексу);

- фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (ст. 178 Кодексу);

- іноземці, які за результатами звітного року набули статус резидента України, мають відобразити доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи (п.п. 170.10.4 п. 170.10 ст.170 Кодексу);

- платники ПДФО – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду (п. 179.3 ст. 179 Кодексу).

Щодо оподаткування ПДФО та військовим збором стипендії, яка виплачується за рахунок коштів юридичної особи відповідно до укладеної угоди

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Відповідно до ст. 53 Закону України від 05 вересня 2017 року № 2145-VІІІ «Про освіту» із змінами та доповненнями студенти мають гарантоване державою право на забезпечення стипендіями у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

Порядок призначення і виплати стипендій затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року № 882 «Питання стипендіального забезпечення» із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 882).

Пунктом 1 Порядку № 882 визначено коло здобувачів освіти у закладах освіти або наукових установах (далі – заклади освіти) за державним (регіональним) замовленням за рахунок коштів загального фонду.

Водночас, п. 2 Порядку № 882 передбачено, що учням, студентам, курсантам невійськових закладів фахової передвищої, вищої освіти, слухачам, клінічним ординаторам, асистентам-стажистам, аспірантам і докторантам, які навчаються за кошти фізичних та юридичних осіб, стипендії можуть виплачуватися за рахунок коштів таких осіб, якщо це передбачено умовами укладеного договору між закладом освіти та фізичною або юридичною особою, яка замовляє платну послугу для себе або іншої особи, беручи на себе фінансові зобов’язання щодо її оплати.

Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до п. 163.1 ст. 163 якого об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ.

Статтею 165 ПКУ визначено кінцевий перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не підлягають оподаткуванню у джерела виплати.

Так, згідно з п.п. 165.1.26 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абзаці першому п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ (сума, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн), що у 2024 році складає 4 240,00 грн на місяць (3 028,00 грн х 1,4).

Сума перевищення за її наявності підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відсотків).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Податковий агент, який нарахує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену ст. 167 ПКУ (п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ).

Разом з тим, об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Відповідно до п. 163.1 ст. 163 ПКУ об’єктом оподаткування є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ.

Ставка військового збору становить 1,5 відс. об’єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ (п.п. 1.3 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Враховуючи викладене, сума стипендії, яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту за рахунок коштів юридичної особи відповідно до угоди, укладеної між навчальним закладом та юридичною особою, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ (у 2024 році – 4 240,00 грн), а сума перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Як здійснюється програмування найменування товарів (послуг) при використанні програмного забезпечення «ПРРО ДПС»?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що програмування найменування товарів (послуг) при використанні програмного забезпечення «ПРРО ДПС» здійснюється оператором (касиром) самостійно шляхом додавання таких товарів за допомогою самого програмного забезпечення або за допомогою імпорту раніше підготованого переліку номенклатури, який формується для кожного програмного забезпечення у окремому форматі згідно з інструкцією (Керівництво користувача ПРРО ДПС (WEB, Android, iOS, Windows)), що розміщена за посиланням: http://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/kerivnitstvo-koristuvacha.

Підводимо підсумки роботи податкової служби Дніпропетровщини за 2023 рік

Днями, в інформаційному агентстві «Мост-Дніпро» відбулась пресконференція в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталі Федаш за підсумками роботи податкової служби Дніпропетровщини у 2023 році.

Вона зазначила, що команда податківців області продовжує виконувати одне із важливих на сьогодні завдань – забезпечення стабільного наповнення бюджетів.

У нелегкий для нашої держави час податки, збори і платежі стають однією з найбільш важливих складових фінансової стабільності країни, забезпечують її обороноздатність та соціальну підтримку громадян.

Протягом минулого року платниками області до бюджетів усіх рівнів спрямовано майже 76,1 млрд гривень. У порівнянні з 2022 роком позитивна динаміка складає понад 6,4 млрд грн, або 9,2 відсотки.

До державного бюджету надійшло майже 34,14 млрд гривень. Це на понад 4,1 млрд грн, або на 13,7 відсотків, перевищує надходження 2022 року.

До місцевих бюджетів територіальних громад платники спрямували майже 41,93 млрд грн, що на понад 2,3 млрд грн більше ніж за підсумками 2022 року. Темп росту надходжень – 105,9 відсотків.

Левову частку надходжень до місцевих бюджетів, а саме 65,2 відсотки, складає податок на доходи фізичних осіб. У минулому році від платників Дніпропетровщини до бюджетів тергромад надійшло понад 27,3 млрд грн ПДФО, темп росту до 2022 року склав 104,9 відсотків.

Місцеві бюджети області у 2023 року отримали:

- понад 6,4 млрд грн земельного податку та орендної плати, темп росту – 122,0 відсотки;

- понад 4,7 млрд грн єдиного податку, темп росту – 121,5 відсотків.

При цьому, до бюджету м. Дніпра у минулому році надійшло 13,2 млрд грн податків і зборів. Це на 0,9 млрд грн, або на 7,6 відсотків, більше надходжень 2022 року.

Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом 2023 року надійшло понад 31,8 млрд гривень. У порівнянні з 2022 роком надходження зросли майже на 4,0 млрд грн, або на 14,2 відсотки.

Тобто, платниками Дніпропетровщини забезпечена не тільки стабільна сплата податків і зборів, а і зростання їх надходжень.

Наталя Федаш подякувала усім платникам, які сумлінно сплачують податки. Завдяки їх відповідальній громадянській позиції та патріотизму бюджети стабільно отримують такі необхідні кошти для Збройних Сил України та соціальних виплат громадянам.

Податкова служба області  завжди відкрита до комунікацій з бізнесом.  

Протягом 2023 року значно зросла кількість проведених з бізнесом та громадськістю регіону зустрічей і склала понад 14,8 тисяч.

Дієва форма проведення роз’яснювальної роботи з платниками – організація інформаційно-роз’яснювальних кампаній. Так, з серпня минулого року активно проводилась широкомасштабна кампанія щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Вона, зокрема передбачала роз’яснення з питань застосування РРО та програмних РРО. За період проведення кампанії (з 05.08.2023 по 31.12.2023) зареєстровано майже 17,7 тисяч програмних РРО та понад 3,4 тисяч РРО. Це у 2,7 рази більше кількості зареєстрованих програмних РРО та в 1,4 рази – зареєстрованих РРО ніж до кампанії, тобто за період з 01.01.2023 до 05.08.2023.

З метою надання платникам допомоги у вирішенні нагальних питань, які виникають у їх діяльності, у податковій області налагоджена робота комунікаційної податкової платформи. Це ефективний інформаційний майданчик для оперативної та якісної комунікації з громадськістю і бізнес-спільнотою, зокрема і шляхом проведення зустрічей у різних форматах.

Для інформаційної підтримки платників працюють телефони «гарячих ліній». Наразі вони охоплюють 19-ть напрямків роботи. Це, наприклад, реєстрація: податкових накладних, платників податків та РРО; оподаткування фізичних осіб, погашення податкового боргу. Усі номери телефонів «гарячих ліній» розміщені на нашому субсайті та на сторінці соціальної мережі Фейсбук. 

Продовжує активну роботу мобільний Центр обслуговування платників (ЦОП). Протягом 2023 року ним здійснено понад 1,4 тисяч виїздів до територіальних громад та надано понад 4,1 тисяч адміністративних і понад 2,7 тисяч інших послуг. При цьому, мобільним ЦОПом здійснено 730 адресних виїздів до маломобільних груп населення, під час яких надано понад 1,0 тисячі адміністративних послуг.

У межах реалізації Меморандуму про співпрацю та взаємодію між Дніпропетровською облдержадміністрацією та Головним управлінням ДПС у Дніпропетровської області з метою об’єднання зусиль для координації дій у підвищенні якості сервісного обслуговування платників у минулому році запроваджено чергування фахівців податкової служби області у приміщеннях Центрів надання адміністративних послуг області для приймання відвідувачів і надання адміністративних послуг.

Попереду – нові завдання, плани.

Команда податківців Дніпропетровщини завжди готова плідно співпрацювати з платниками, які ведуть бізнес чесно та прозоро. 

Платникам про повернення сум помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені, які надійшли на єдиний рахунок

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що нормами   п. 35 прим.1.8 ст. 35 прим.1 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) встановлено: суми помилково та/або надміру сплачених платником податків грошових зобов’язань (зобов’язань з єдиного внеску) і пені, за даними контролюючого органу, вважаються коштами, що надійшли на єдиний рахунок, і враховуються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, при формуванні Реєстру платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника податків на дату формування такого Реєстру.

Платник податків має право через Електронний кабінет визначити напрям використання суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені, наявних на дату формування Реєстру платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника податків, які повинні враховуватися при формуванні такого Реєстру.

Положення цього пункту не позбавляють платника податків права на повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань і пені у порядку, визначеному ст. 43 цього Кодексу.

Реєстр платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника податків, який був надісланий до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунку, стає доступним для перегляду таким платником податку через Електронний кабінет у порядку, передбаченому ст. 42 прим.1 цього Кодексу (п. 35 прим.1.9 ст. 35 прим.1 Кодексу).

Довідково: відповідно до п. 35 прим.1.10 ст. 35 прим.1 Порядок функціонування єдиного рахунку та виконання норм цієї статті центральними органами виконавчої влади встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2020 р. № 321 «Про затвердження Порядку функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 35 прим.1 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади» із змінами.

Співпраця з міжнародними партнерами: визначені напрями взаємодії

Завершила роботу місія Податково-Бюджетного департаменту МВФ, участь у роботі якої 22 – 26 січня 2024 року на запрошення Міжнародного валютного фонду в Україні брали представники Міністерства фінансів України, Державної податкової служби України та Державної митної служби України.

Учасниками від ДПС були в. о. Голови ДПС Тетяна Кірієнко, в. о. заступника Голови ДПС Євгеній Сокур та директор Департаменту оподаткування юридичних осіб Тетяна Гречана.

Під час заходів було опрацьовано план дій щодо практичної реалізації Національної стратегії доходів, розглянуті конкретні напрями реформування податкової політики та системи адміністрування доходів на коротко- та середньострокову перспективу. 

У ході роботи з боку ДПС були презентовані конкретні кроки для організації успішної реалізації НСД у частині податкового адміністрування. Сторони обговорили партнерські програми з розвитку та їх узгодження з НСД, необхідну технічну допомогу для їх впровадження.

Під час технічної місії розглядалися питання щодо адміністрування податків при реформуванні оподаткування видобувної галузі, контрольованих іноземних компаній, запровадження оподаткування віртуальних активів, імплементації європейських правил щодо оподаткування цифрових платформ (DAC7/OECР), управління податковими ризиками, у тому числі міжнародними тощо.

Нагадуємо, розпорядженням від 27 грудня 2023 року № 1218-р Уряд України затвердив Національну стратегію доходів на 2024 – 2030 роки, виконавши зобов’язання України за Меморандумом з Міжнародним валютним фондом.

До якого контролюючого органу необхідно звертатись фізичним особам – власникам декількох об’єктів нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, для проведення звірки даних?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п.п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

- об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

- розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

- права на користування пільгою із сплати податку;

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Згідно з абзацом другим п.п. 266.7.4 п. 266.7 ст. 266 ПКУ у разі подання платником податку контролюючому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, сплата податку фізичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом відомостей від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «ЕК для громадян»/розділ «Загальна інформація про платника»/вкладка «Повідомлення про обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР)» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

Понад 3,2 млрд грн єдиного податку – внесок від ФОПів до місцевих бюджетів Дніпропетровщини у 2023 році

У січні – грудні 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області  від фізичних осіб – підприємців надійшло понад 3,2 млрд грн єдиного податку. Порівняно з відповідним періодом 2022 року надходження збільшились майже на 543,0 млн грн, або на 20,1 відсотка.

Нагадуємо, що платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку, протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Впродовж 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від платників надійшло понад 41,9 млрд гривень

Протягом 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області від платників надійшло понад 41,9 млрд грн, що на понад 2,3 млрд грн, або майже на 6 відс. більше ніж у 2022 році. Про це повідомила  в. о. начальника податкової служби Дніпропетровщини Наталя Федаш.

Керівник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області подякувала платникам за роботу і за відповідальне ставлення до виконання своїх обов’язків.

«Сплата податків була й залишається обов’язковим принципом і діяльності суб’єкта господарювання, і кожного працюючого громадянина. Це є наша справжня соціальна відповідальність. Адже сумлінне наповнення бюджетів сьогодні – це не тільки забезпечення коштами нашої економіки, а й зміцнення обороноздатності країни. Легальна праця й сумлінна сплата податків є чесним і вагомим внеском в нашу національну оборону, що допомагає їй бути системною та сучасною. Тож працюємо далі!», – зазначила Наталя Федаш.

Невикористання РРО або ПРРО призводить до застосування значних штрафних санкцій

Контроль за видачею суб’єктами господарювання відповідних розрахункових документів при проведенні розрахункових операцій є важливим напрямком роботи податкової служби.

У зв’язку з цим, Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) проводить розширену роз’яснювальну роботу щодо необхідності використання суб’єктами господарювання при проведенні розрахункових операцій належним чином зареєстрованих РРО та/або ПРРО.

Але на практиці зустрічаються суб’єкти господарювання, які продовжують вчиняти порушення законодавства та намагаються приховати реальні обсяги продажу товарів.

Так, працівниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС при проведені фактичної перевірки діяльності ФОПа, який здійснює реалізацію годинників в магазині, встановлено факти продажу товарів без використання належним чином зареєстрованого РРО/ПРРО, а також відсутність первинних документів на реалізуємий товар та неведення обліку ТМЦ у встановленому порядку.

За результатами фактичної перевірки зафіксовано порушень на загальну суму 584 тис. гривень.

Враховуючи викладене, з метою попередження настання негативних наслідків у майбутньому, ГУ ДПС наголошує на необхідності неухильного дотримання вимог чинного законодавства України.

До уваги платників податку на прибуток підприємств!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській повідомляє, що 15 грудня 2023 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 24.10.2023 № 572 «Про затвердження Змін до додатка РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07.11.2023 за № 1938/40994 (далі – наказ № 572).

Наказом № 572 затверджено зміни до додатка РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897, зареєстрованим  в Міністерстві юстиції України 11.11.2015 за № 1415/27860 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 20.02.2023 № 101) (далі – Декларація) пов’язані, з реалізацією положень Закону України від 30 червня 2023 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон).

Законом внесені зміни, зокрема, щодо викладення в новій редакції пункту 41 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс), які стосуються визначення різниць для:

- збільшення фінансового результату до оподаткування на:

- суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування, вартість яких згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності визнано у складі доходу під час перебування на такій системі;

- суму собівартості відвантажених (наданих) таких товарів (робіт, послуг), що врахована у податковому (звітному) періоді у складі витрат згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;

- зменшення фінансового результату до оподаткування на:

- суму собівартості таких товарів (робіт, послуг), що врахована у складі витрат згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності під час перебування платника на спрощеній системі оподаткування;

- суму доходу, визнаного згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, у вигляді вартості товарів (робіт, послуг), відвантажених (наданих) у такому періоді в частині суми їхньої попередньої (авансової) оплати, отриманої під час перебування платника на спрощеній системі оподаткування, та оподаткованого єдиним податком.

Положення нової редакції пункту 41 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу щодо визначення фінансового результату до оподаткування застосовуються починаючи з 01.08.2023.

У зв’язку із зазначеними змінами, додаток РІ до рядка 03 РІ Декларації приведено у відповідність до Кодексу.

Одночасно звертаємо увагу, що пунктом 91 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу визначено особливості переходу суб’єктів господарювання, які використовували особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 цього підрозділу, на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до переходу на спрощену систему оподаткування.

Так, згідно із підпунктом 91.1 пункту 91 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу платники єдиного податку третьої групи, які станом на 31.07.2023 використовували особливості оподаткування, встановлені пунктом 9  цього підрозділу, та не відмовилися від їх використання самостійно, з 01.08.2023 автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених пунктом 9 цього підрозділу.

Відповідно до підпункту 91.3 пункту 91 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу оподаткування податком на прибуток підприємств платників податку, які тимчасово перейшли на сплату єдиного податку з урахуванням особливостей, встановлених пунктом 9 підрозділу та підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, та з 01.08.2023 повертаються на сплату податку на прибуток підприємств, здійснюється з урахуванням таких особливостей:

- платники складають та подають Декларацію наростаючим підсумком з початку 2023 календарного року. При цьому результати діяльності за періоди перебування на сплаті єдиного податку не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, зазначеного у підпункті 134.1.1 пункту 134.1 статті 134 Кодексу, з урахуванням положень підрозділу 4  розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу для платників податку на прибуток, які перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну;

- для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний період – 2022 рік:

- не перевищує 40 мільйонів гривень, у 2023 році встановлюється річний звітний період;

- перевищує 40 мільйонів гривень, у 2023 році встановлюється базовий квартальний звітний період;

- обсяг річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) платника податку на прибуток підприємств для цілей застосування підпункту 39.2.1.7 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39, підпункту 134.1.1 пункту 134.1 статті 134 та пункту 137.5 статті 137 Кодексу обчислюється за весь звітний 2023 рік, у тому числі з урахуванням доходів, отриманих за періоди 2023 року, в яких такий платник податку перебував на сплаті єдиного податку;

- для цілей розрахунку амортизації відповідно до положень підпункту 138.3.1 пункту 138.3 статті 138 Кодексу платники податку враховують суму залишкової вартості основних засобів та нематеріальних активів, які були введені в експлуатацію до переходу платника на сплату єдиного податку та під час сплати єдиного податку, яка визначається як різниця між первісною вартістю і сумою розрахованої амортизації відповідно до положень статті 138 Кодексу (у тому числі під час перебування на сплаті єдиного податку);

- для цілей застосування у 2023 році пункту 140.2 статті 140 Кодексу:

- не враховуються нараховані у бухгалтерському обліку під час перебування на сплаті єдиного податку відсотки за кредитами, позиками та іншими борговими зобов’язаннями, що виникли за операціями з нерезидентами;

- не враховуються суми фінансових витрат за даними фінансової звітності та суми амортизаційних відрахувань за період перебування на сплаті єдиного податку;

- сума боргових зобов’язань, що виникли за операціями з нерезидентами, та сума власного капіталу визначаються як середнє арифметичне значень таких боргових зобов’язань та, відповідно, власного капіталу на початок звітного періоду визначення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та на кінець відповідного звітного податкового періоду з цього податку з урахуванням процентів, зазначених у пункті 140.3 статті 140 Кодексу;

- для цілей застосування у 2023 році підпунктів 140.5.4 та 140.5.51 пункту 140.5 статті 140 Кодексу не враховується вартість придбаних або реалізованих товарів (робіт, послуг) у періоди перебування на сплаті єдиного податку;

- для цілей застосування у 2023 році підпункту 140.5.7 пункту 140.5 статті 140 Кодексу не враховується сума роялті, відображена у складі витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку за періоди перебування на сплаті єдиного податку;

- для цілей застосування у 2023 році підпункту 140.4.6 пункту 140.4 та підпункту 140.5.8 пункту 140.5 статті 140 Кодексу не враховуються суми дооцінки та уцінки, враховані у фінансовому результаті до оподаткування на інструменти власного капіталу, перекласифіковані у фінансові зобов’язання відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, за періоди перебування на сплаті єдиного податку.

Враховуючи, що визначені пунктом 41 підрозділу 4 та пунктом 91 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу особливості оподаткування податком на прибуток підприємств застосовуються платниками податку, які тимчасово перейшли на сплату єдиного податку та з 01.08.2023 повернулися на сплату податку на прибуток підприємств,  таким платникам податку необхідно визначати податкові зобов’язання в Декларації за оновленою формою  за звітний (податковий) період – 2023 рік.

Який порядок оприбуткування готівкових коштів, у разі якщо режим роботи каси підприємства не співпадає з режимом роботи господарської одиниці, що проводить розрахунки із застосуванням РРО?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

Відповідно до п.п. 2 п. 58 розд. VI Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 (далі – Положення № 148), готівка, що надходить до кас, повинна своєчасно та в повній сумі оприбутковуватися.

Установа/підприємство на підставі Положення № 148 зобов’язане розробити та затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки в касі установи/підприємства, у якому максимально врахувати особливості роботи як установи/підприємства, так і його відокремлених підрозділів (внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок та особливості здавання готівкової виручки (готівки) до банку). Для відокремлених підрозділів установи/підприємства порядок оприбуткування готівки в касі встановлюється та доводиться внутрішніми документами установи/підприємства. Розроблений порядок повинен відповідати вимогам Положення № 148 та не суперечити законодавству України (п. 12 розд. ІІ Положення № 148).

Пунктом 40 розд. IV Положення № 148 визначено, що підприємства, що мають відокремлені підрозділи, які проводять касові операції і режим роботи яких не збігається з розпорядком функціонування бухгалтерії підприємства – юридичної особи (у тому числі у вихідні та святкові дні), внутрішнім документом визначають порядок взаємодії відокремлених підрозділів із бухгалтерією підприємства – юридичної особи відповідно до вимог законодавства України.

Внесено зміни до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків

Головне управління ДПС у Дніпропетровській звертає увагу, що 25.12.2023 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 24.10.2023 № 571 «Про внесення зміни до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 08.11.2023 за № 1940/40996 (далі – наказ № 571).

Цим наказом внесено зміни до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29 вересня 2017 року № 822 (далі – Положення), у частині приведення у відповідність до постанови Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2023 року № 853 «Деякі питання надання комплексної електронної публічної послуги «єМалятко».

Зміни внесено до абзацу першого пункту 1 розділу XIV Положення, замінивши слова та цифри «комплексної послуги «єМалятко» відповідно до Порядку надання комплексної послуги «єМалятко», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року № 691» словами та цифрами «комплексної електронної публічної послуги «єМалятко» відповідно до Порядку надання комплексної електронної публічної послуги «єМалятко», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2023 року № 853».

Продаж фізичною особою вирощеної на власній земельній ділянці сільськогосподарської продукції: що з доходом?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом ІV Податкового кодексу України, відповідно до п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 якого до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, для ведення:

- садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва; особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості);

- доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, для ведення:

▪ садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;

▪ особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

При продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2023 році – 80400,00 гривень). У разі якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) відповідно до ПКУ і самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з суми такого перевищення.

Підставою для не включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках є наявність у такої фізичної особи довідки за формою № 3ДФ. Порядок видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок за формою № 3ДФ, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 № 32.

Довідка видається сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки. Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки.

Однак, якщо при продажу фізичною особою власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) умови п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ не виконуються, то сума доходу, отриманого від такого продажу, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується на загальних підставах.

При цьому такий платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати Декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ).

Особливості подання до контролюючого органу декларації акцизного податку суб’єктом господарювання

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу на особливості подання декларації акцизного податку суб’єктами господарювання, які здійснюють роздрібний продаж підакцизних товарів (алкогольні напої) в декількох пунктах продажу (в т.ч. розташованих в населених пунктах, підпорядкованих різним органам самоврядування), що обслуговуються в одному або декількох контролюючих органах.

Підпунктом 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачено, що платниками акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів (крім тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах).

Відповідно до п. 49.1 ст. 49 ПКУ податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Згідно з п.п. 212.3.1 прим. 1 п. 212.3 ст. 212 ПКУ особи – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням пункту продажу товарів не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, в якому здійснюється господарська діяльність.

Відповідно до абзацу першого п. 2 розд. І Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок № 14), особи, визначені  ст. 212 ПКУ як платники акцизного податку складають та подають декларацію акцизного податку (далі – Декларація).

Відповідно до пункту 2 розділу ІІІ Порядку № 14 Декларація за звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, подається платником щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, до контролюючого органу за місцем обліку такого платника.

Суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, має перебувати на обліку та подавати Декларацію до контролюючих органів за місцезнаходженням пунктів продажу товарів.

Відповідно до пп. 222.2.3 п. 222.3 ст. 222 ПКУ суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, сплачує податок за місцем здійснення реалізації таких товарів на бюджетний рахунок територіальної громади, відкритий в Державній казначейській службі України для сплати акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Отже, суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що має один або декілька пунктів продажу, які розташовані на території підпорядкованій одному органу  місцевого самоврядування (один Код території) складає та подає Декларацію та заповнює один Додаток 6 до Декларації відповідно до цього Коду території.

Суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що має декілька пунктів продажу товарів, які розташовані на територіях підпорядкованих різним органам самоврядування (різні Коди територій), які обслуговуються різними контролюючими органами, складає та подає Декларації до кожного контролюючого органу та заповнює Додатки 6 до Декларації окремо за кожним Кодом території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем Коду території адміністративно-територіальної одиниці, у межах якої знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів.

Якщо у суб’єкта господарювання пункти продажу розташовані в декількох органах самоврядування (різні Коди територій), які обслуговуються одним контролюючим органом, то платник подає до такого контролюючого органу одну Декларацію з кількістю Додатків 6, що відповідає кількості Кодів територій окремо за кожним кодом території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем Коду території адміністративно-територіальної одиниці, у межах якої знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів.

Туристичний збір: понад 13,2 млн грн надійшло впродовж 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини

У січні – грудні 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло понад 13,2 млн грн туристичного збору, що порівняно з аналогічним періодом 2022 року на понад  4,0 млн грн, або на 43,5 відс. більше.

Нагадуємо, що Податковим кодексом України встановлені ставки туристичного збору у розмірі: до 0,5 відсотка – для внутрішнього туризму та до 5 відсотків – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення. Базою справляння туристичного збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі).

Доперевірочний аналіз та результати фактичної перевірки: встановлено порушення на 1,23 млн гривень

Легалізація трудових відносин і заробітних плат, ліквідація незаконної господарської діяльності, контроль за видачею суб’єктами господарювання відповідних розрахункових документів при проведення розрахункових операцій – важливі напрями роботи податкової служби.

Працівниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) на постійній основі здійснюється моніторинг та аналіз господарської діяльності суб’єктів господарювання з питань офіційного оформлення відповідної кількості найманих працівників, реальних обсягів проведених розрахункових операцій через зареєстровані належним чином РРО/ПРРО.

Так, проведеним аналізом господарської діяльності мережевого магазину у місті Дніпрі з продажу складної побутової техніки виявлено можливі порушення законодавства в частині проведення розрахункових операцій.

Фактичною перевіркою підтверджено факти:

- проведення розрахункових операцій із споживачами (фізичними особами), які перевищують граничну суму розрахунків за один день з одним споживачем в сумі понад 50 тис. гривень;

- видачу споживачам розрахункових документів невстановленої форми;

- продаж товарів на загальну суму більше 1 млн грн  за період з квітня 2023 року по дату завершення фактичної перевірки, який не облікований підприємством у встановленому порядку. 

За результатами фактичної перевірки зафіксовано порушення на загальну суму 1,23 млн гривень.

ГУ ДПС звертає увагу платників, які здійснюють розрахункові операції, на необхідність безумовного дотримання вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

РРО/ПРРО: ринки та торгівельні центри Дніпропетровщини у фокусі уваги податкової служби

Для стабільної роботи економіки країни здійснення розрахункових операцій відповідно до вимог діючого законодавства наразі має важливе значення.

Проведення діяльності суб’єктами господарювання у правовому полі – у фокусі уваги податкової служби Дніпропетровщини. На постійній основі відбуваються комунікації з бізнесом, на яких обговорюються, зокрема, питання застосування РРО/ПРРО та надається вся необхідна інформація про вимоги законодавства щодо здійснення операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг з використанням касової техніки.

Так, з початку 2024 року керівництвом Головного управління ДПС у Дніпропетровській області проведено зустрічі з керівниками та адміністрацією ринків і торгівельних центрів регіону.

Основні меседжі комунікацій: бізнес – основа економіки, сьогодні працювати легально – це фінансово забезпечувати нашу державу необхідними коштами і укріплювати фундамент майбутнього європейського розвитку країни.

Під час спілкування увагу акцентовано на тому, що фіскалізація розрахунків – це не лише зручний інструмент для обліку отриманих доходів, а й підтвердження бажання працювати відкрито і чесно на благо нашого суспільства.

Закликаємо бізнес до сумлінного виконання вимог чинного законодавства. Сподіваємося на громадянську свідомість суб’єктів господарювання та належне і добросовісне виконання ними обов’язків платника податків.

Здійснюєте розрахункові операції – застосовуйте зареєстровані в установленому порядку РРО/ПРРО, підтверджуйте факт продажу відповідним документом!

Разом – ми сила! Тримаємо економічний фронт!

Збір до загального фонду держбюджету від платників Дніпропетровщини у 2023 році склав майже 31,1 млрд гривень

У 2023 році платники Дніпропетровщини забезпечили надходження до загального фонду державного бюджету майже на 31,1 млрд гривень. У порівнянні з 2022 роком надходження збільшились на понад 1,1 млрд грн, або на 3,7 відсотків. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.

Очільниця податкової служби області звернула увагу, що сьогодні сумлінна сплата податків забезпечує коштами видатки, які йдуть на підтримку обороноздатності країни і кожний громадянин та суб’єкт господарювання має проявляти правову свідомість і своєчасно сплачувати податки та збори, офіційно оформлювати трудові відносини і працювати відповідно до вимог діючого законодавства.

Дякуємо платникам за відповідальне ставлення до виконання своїх фінансових обов’язків!

Декларування доходів громадян

Сьогодні, 25.01.2024, в інформаційному агентстві «МОСТ-ДНЕПР» відбулась прес-конференція за участі начальника  Правобережного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Інни ТИХОНЕНКО щодо декларування доходів громадян.

    Щорічне декларування доходів громадян передбачає подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи:

громадянам, які отримали у звітному 2023 році доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб;

громадянами, які бажають використати своє право на податкову знижку.

    Обов’язок подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи виникає у громадян, які протягом звітного року отримували:

доходи не від податкових агентів (п.п.168.2.1 п.168.2 ст.168 ПКУ), тобто, від інших фізичних осіб, не зареєстрованих як самозайняті особи (не є підприємцями або особами, які провадять незалежну професійну діяльність);

це можуть бути спадщина, подарунки, доходи від надання в оренду рухомого/нерухомого майна іншій ФО, надання інших послуг/робіт, продажу/обміну майна, тощо;

іноземні доходи (п.п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ);

доходи, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування (п.п. 168.1.3 п. 168.1. ст. 168 ПКУ): суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності, нецільова благодійна допомога понад установлену норму, додаткове благо, тощо;

в інших випадках, передбачених законодавством.

 

   Податкову декларацію також зобов’язані подавати:

фізичні особи, які отримують доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування (ст. 177 ПКУ);

фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (ст. 178 ПКУ);

іноземці, які за результатами звітного року набули статус резидента України мають відобразити доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи (п.п. 170.10.4 п. 170.10 ст.170 ПКУ);

платники податку – резиденти, які виїжджають  за кордон на постійне місце проживання, не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду (п.179.3 ст.179 ПКУ).

Громадяни, які зобов’язані згідно з ПКУ подати податкову декларацію, подають її до 01 травня 2024 року.

Громадяни, які бажають використати своє право на податкову знижку, податкову декларацію подають по 31 грудня 2024 року.

         За вибором платника податку декларацію можна подати в один із таких способів:

за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою;

надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладання;

в електронному вигляді – через Електронній кабінет платника.

          Форму Податкової декларації про майновий стан і доходи затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.08.2023 № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мінюсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873). 

Податковий контроль при продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення

Державна податкова служба на постійній основі здійснює контроль за діяльністю суб’єктів господарювання сфери роздрібної торгівлі лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

На сьогодні всі суб’єкти господарювання, які здійснюють продаж лікарських засобів та/або виробів медичного призначення, зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій/програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО/ПРРО) при продажу таких товарів та видавати фіскальні чеки покупцям. Водночас деякі платники податків ігнорують виконання вимог законодавства.             

Останнім часом збільшилась кількість скарг від споживачів, що надходять на адресу ДПС, щодо не видачі розрахункових документів в аптечних закладах, які оперативно відпрацьовуються шляхом вжиття контрольно-перевірочних заходів.

Як приклад, за результатами розгляду звернень громадян фахівцями відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області перевірено аптечні заклади, де здійснювався продаж лікарських засобів без застосування РРО/ПРРО, в тому числі через мережу Інтернет. Як наслідок – встановлено продаж не облікованого у встановленому порядку товару. Крім того, в одному з аптечних закладів торгівля здійснювалася особою без офіційного працевлаштування, що зафіксовано в матеріалах перевірки, які направлені до територіального управління Державної служби України з питань праці з метою накладання штрафних фінансових санкцій.

За результатами нещодавно проведених фактичних перевірок Головним управлінням ДПС в Одеській області до порушників донараховані штрафні  санкції на загальну суму 97,08 тис. гривень.

Крім того, після поновлення відповідальності, у зв’язку із прийняттям Закону України від 30 червня 2023 № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219-IX), у 4 кварталі 2023 року територіальними підрозділами фактичних перевірок проведено понад 150 фактичних перевірок господарських одиниць, де здійснюють продаж лікарських засобів та/або виробів медичного призначення, за результатами яких до суб’єктів господарювання застосовано штрафних санкцій на загальну суму понад 8,5 млн гривень.    

Для оперативного реагування на незаконну господарську діяльність (продажі лікарських засобів та/або виробів медичного призначення без застосування реєстратора розрахункових операцій, без належного оформлення трудових відносин тощо) громадяни можуть повідомляти ДПС про такі випадки у чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram».

Адміністративні послуги мобільного ЦОПу у м. Дніпрі для внутрішньо переміщених осіб

Мобільний ЦОП за участі фахівців Придніпровської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області здійснив у м. Дніпрі плановий виїзд до КЗ «Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання  психіатричної допомоги» Дніпропетровської обласної ради.

Відвідувачам мобільного ЦОПу – внутрішньо переміщеним особам, які є мешканцями закладу, податківцями надані адміністративні послуги з видачі картки платника податків, зокрема з внесення до паспорта громадянина України (у формі книжечки) даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Мобільний ЦОП – зручний спосіб надання податкового сервісу платникам!

Комунікації з Європейською Бізнес Асоціацією у м. Дніпрі продовжуються

Співпраця Головного управління ДПС у Дніпропетровській області з постійним партнером – Дніпровським офісом Європейської Бізнес Асоціації (Асоціація) триває.

За зверненням Асоціації на комунікаційну податкову провели вебінар з бізнес-спільнотою.

За участі керівництва та фахівців податкової служби Дніпропетровщини, Асоціації та Фінансово-податкового комітету Асоціації обговорили важливі для платників питання.

Подання та особливості заповнення повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП; основні аспекти реєстрації/відмови у реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних; особливості проведення річного перерахунку частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних/неоподатковуваних ПДВ операціях; проведення перерахунків з податку на доходи фізичних осіб – акценти івенту.

Учасники семінару отримали фахові відповіді на запитання.

Податкова завжди на зв’язку з бізнесом.

Здійснення господарської діяльності з перевезення пасажирів можливе лише за умови державної реєстрації

Боротьба з незаконним веденням бізнесу – один з пріоритетних напрямків роботи податкової служби Дніпропетровщини.

Питанням державної реєстрації суб’єктів господарювання, дотримання роботодавцями і найманими працівниками трудового законодавства, обов’язкового використання належним чином зареєстрованих РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій в обов’язковому порядку досліджуються під час проведення фактичних перевірок.

Відповідно до вимог законодавства здійснення особою господарської діяльності з перевезення пасажирів можливе лише за умови державної реєстрації такої особи суб’єктом господарювання із зазначенням відповідного виду діяльності та отримання відповідної ліцензії. 

Працівниками відділу фактичних перевірок Головного управління ДПС у Дніпропетровській області під час проведення рейду спільно з співробітниками Національної поліції задокументовано факт надання послуг пасажирських перевезень (таксі) фізичною особою без державної реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності.

На вищезазначену фізичну особу (водія таксі) за порушення порядку провадження господарської діяльності складено протокол за ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення та затримано транспортний засіб, як знаряддя протиправної діяльності.

Звертаємо увагу, що провадження господарської діяльності без державної реєстрації та офіційного працевлаштування призводить до економічних втрат бюджетів та відсутності соціальних гарантій для працюючих нелегально найманих осіб.

Закликаємо представників бізнесу працювати відповідно до норм діючого законодавства!

Які способи подання податкових декларацій платниками податків передбачені ПКУ?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що згідно з п. 49.3 ст. 49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 851) та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2155).

Єдиною підставою для неприйняття податкової декларації засобами електронного зв’язку в електронній формі є недійсність кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, такого платника податків відповідно до вимог Закону № 2155, у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії відповідного кваліфікованого сертифіката електронного підпису, за умови що така податкова декларація відповідає всім вимогам електронного документа, містить достовірні обов’язкові реквізити та надана у форматі, доступному для її технічної обробки.

Відповідно до п. 49.4 ст. 49 ПКУ платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації контролюючому органу в електронній формі з дотриманням вимог Законів № 851 та № 2155.

Податкова звітність з податку на додану вартість подається в електронній формі контролюючому органу всіма платниками цього податку з дотриманням вимог Законів № 851 та № 2155.

Фінансова звітність, звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), що подаються згідно з вимогами абзаців першого та другого п. 46.2 ст. 46 ПКУ, подаються в електронній формі з дотриманням вимог Законів № 851 та № 2155 до контролюючих органів платниками податку на прибуток підприємств та неприбутковими підприємствами, установами, організаціями, які подають податкову звітність в електронній формі.

Перереєстрація платника ПДВ у зв’язку зі зміною найменування

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу на наступне.

Статтею 90 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) встановлено, що юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму та назву. Найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР).

Згідно зі статтею 108 ЦКУ перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов’язки попередньої юридичної особи.

Відповідно до частини шостої статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» у разі перетворення юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичної особи, що припиняється у результаті перетворення, та державна реєстрація новоутвореної юридичної особи. Перетворення вважається завершеним з дати державної реєстрації новоутвореної юридичної особи.

Перереєстрація платника ПДВ здійснюється з дотриманням правил та у строки, визначені статтею 183 розділу V Податкового кодексу України (далі – ПКУ) для реєстрації платників ПДВ, шляхом внесення відповідного запису до реєстру платників ПДВ.

Згідно з пунктом 183.15 розділу V ПКУ перереєстрація платника ПДВ проводиться, зокрема, у разі перетворення юридичної особи – платника ПДВ або зміни даних про платника ПДВ, які стосуються податкового номера та/або найменування платника ПДВ і не пов’язані з ліквідацією або реорганізацією платника ПДВ.

Для перереєстрації платник ПДВ подає заяву (форма № 1-ПДВ) протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника ПДВ або виникли інші підстави для перереєстрації.

Заява подається до контролюючого органу за місцезнаходженням платника засобами електронних комунікацій в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

Запис про перереєстрацію платника ПДВ вноситься до реєстру платників ПДВ протягом трьох робочих днів після надходження заяви до контролюючого органу.

Перереєстрація у зв’язку зі зміною найменування (крім перетворення) платника ПДВ, який включений до ЄДР, здійснюється контролюючим органом без подання заяви платником ПДВ на підставі відомостей з ЄДР.

Таким чином, у разі внесення до ЄДР відомостей щодо зміни найменування юридичної особи – платника ПДВ, пов’язаної із назвою такої особи, перереєстрація платника ПДВ відбувається без участі самого платника на підставі відомостей з ЄДР (тобто без подання заяви платником ПДВ).

У разі перетворення юридичної особи – платника ПДВ (тобто у разі зміни організаційно-правової форми, що міститься у найменуванні юридичної особи) новоутворена юридична особа подає до контролюючого органу заяву з позначкою «Перереєстрація» протягом 10 робочих днів після дати державної реєстрації новоутвореної юридичної особи. Якщо особа, утворена шляхом перетворення, не подала у встановлений строк заяви для перереєстрації, її реєстрація платником ПДВ анулюється відповідно до статті 184 розділу V ПКУ.

На сьогодні перевірити інформацію у реєстрі платників ПДВ, в тому числі щодо найменування юридичної особи, можна за допомогою пошукового сервісу «Реєстр платників ПДВ», що розміщений за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/registers. Доступ до відомостей реєстру платників ПДВ надається шляхом пошуку за податковим номером або індивідуальним податковим номером платника ПДВ за умови ідентифікації особи, яка бажає отримати такі відомості, з використанням засобів електронної ідентифікації (кваліфікованим або удосконаленим електронним підписом).

Які податкові пільги та їх види встановлені чинним законодавством України?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Визначення терміну «податкова пільга», всі види податкових пільг, порядок їх застосування визначені у відповідних статтях Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно до пункту 30.1 статті 30 ПКУ податкова пільга – передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов'язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених пунктом 30.2 ПКУ.

Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об'єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат.

Платник податків вправі використовувати податкову пільгу з моменту виникнення відповідних підстав для її застосування і протягом усього
строку її дії.

Зокрема, підпункт 30.4 статті 30 ПКУ передбачає і норму, згідно з якою платник податків вправі відмовитися від використання податкової пільги (крім податкових пільг з податку на додану вартість) чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів, якщо інше не передбачено ПКУ. Однак, податкові пільги, не використані платником податків, не можуть бути перенесені на інші податкові періоди, зараховані в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів або відшкодовані з бюджету.

Відповідно до пункту 30.5 статті 30 ПКУ визначено, що податкові пільги, порядок та підстави їх надання встановлюються з урахуванням вимог законодавства України про захист економічної конкуренції виключно ПКУ, рішеннями Верховної Ради Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, прийнятими відповідно до ПКУ.

ПКУ, зокрема пунктом 30.6 статтею 30, передбачено, що суми податку та збору, не сплачені суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, обліковуються таким суб'єктом – платником податків. Облік зазначених коштів ведеться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України постановою від 27 грудня 2010 року № 1233 «Про затвердження Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг», зі змінами (далі – Порядок). Порядком визначено, що суб’єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг,  веде облік таких пільг (що надаються юридичним особам) та відображає  інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності, що подається контролюючому органу у строки, визначені ПКУ.

Суми податку та збору, не сплачені суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, обліковуються таким суб'єктом – платником податків. Облік зазначених коштів ведеться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно з пунктом 30.7 статті 30 ПКУ контролюючі органи складають зведену інформацію про суми податкових пільг юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та визначають втрати доходів бюджету внаслідок надання податкових пільг.

Так, з метою забезпечення обліку податкових пільг та інформування платників податків щодо переліку чинних податкових пільг, терміну їх дії та обґрунтування їх надання  Державною податковою службою України (далі – ДПС) запроваджено розміщення на вебпорталі ДПС Довідника податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, та Довідника інших податкових пільг, які оновлюються щоквартально.

Поряд з цим, відповідно до пункту 30.8 статті 30 ПКУ контролюючі органи здійснюють контроль за правильністю надання та обліку податкових пільг, а також їх цільовим використанням, за наявності законодавчого визначення напрямів використання (щодо умовних податкових пільг) та своєчасним поверненням коштів, не сплачених до бюджету внаслідок надання пільги, у разі її надання на поворотній основі.

Пунктом 30.9 статтею 30 ПКУ визначено, що податкова пільга надається шляхом:

а) податкового вирахування (знижки), що зменшує базу оподаткування до нарахування податку та збору;

б) зменшення податкового зобов'язання після нарахування податку та збору;

в) встановлення зниженої ставки податку та збору;

г) звільнення від сплати податку та збору.

Впроваджено новий порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що 22.01.2024 запрацювали окремі норми Закону України від 29 червня 2023 року № 3173-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України у зв’язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах», якими внесено зміни, зокрема, до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 481).

З урахуванням змін, внесених до Кодексу впроваджується новий порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів.

Для ввезення на митну територію України алкогольних напоїв виробником в ємностях, які не є споживчою тарою, для їх розливу у споживчу тару такий виробник до ввезення подає контролюючому органу за своїм місцезнаходженням оформлений податковий вексель у трьох примірниках, який є забезпеченням виконання зобов'язання такого платника у строк до 90 календарних днів, починаючи з дня видачі податкового векселя, сплатити суму податку, розраховану за ставками для цієї продукції.

Один примірник подається контролюючому органу за місцезнаходженням виробника, другий – контролюючому органу за місцем митного оформлення зазначених товарів, третій залишається платнику податку.

Векселедержателем є контролюючий орган за місцем реєстрації векселедавця.

Податковий вексель видається на суму акцизного податку, що справляється при ввезенні товарів відповідно до законодавства.

Підставою для митного оформлення алкогольних напоїв в ємностях, які не є споживчою тарою, що ввозяться на митну територію України з метою їх розливу у споживчу тару, є подання таким виробником до контролюючого органу, який здійснює митне оформлення, в порядку, передбаченому Митним кодексом України, засобами електронного зв'язку копії податкового векселя, авальованого банком та взятого на облік контролюючим органом за місцезнаходженням виробника.

Сума податку, на яку погашається вексель, визначається виходячи з фактично ввезеної кількості алкогольних напоїв (згідно з митною декларацією) та ставок податку на готову продукцію, зменшується на суму податку, розраховану виходячи з фактично втраченої кількості алкогольних 2 напоїв при транспортуванні та зберіганні, у процесі виробництва (розливу) готової продукції в межах норм, затверджених у встановленому порядку. Скоригована сума податку в податковому векселі сплачується частково при придбанні марок акцизного податку або у разі формування унікальних ідентифікаторів у період дії такого векселя.

Зміни до Закону № 481, зокрема, передбачають:

● визначення терміну «тютюнова сировина» – цілі рослини тютюну чи його листки у природному стані або у вигляді сушених чи ферментованих листків, цілих чи з відділеною середньою жилкою, обрізаних чи необрізаних, роздавлених чи розрубаних, які відносяться до товарної позиції 2401 згідно з УКТ ЗЕД (включаючи відходи тютюнового листя, тютюновий пил) та призначені для промислової переробки;

● встановлення переліку суб’єктів господарювання, якими може здійснюватись виробництво та/або зберігання тютюнової сировини;

● визначення механізму виключення місць зберігання з Єдиного державного реєстру місць зберігання (далі – Єдиного реєстру);

● встановлення порядку реєстрації обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів;

● доповнення переліку підстав для анулювання ліцензій на право виробництва тютюнових виробів, а саме, ліцензія анулюється на підставі, зокрема, акта або рішення суду про встановлення факту здійснення суб’єктом господарювання виробництва, зберігання, транспортування, торгівлі необлікованою у такого суб’єкта господарювання тютюновою сировиною, яка зберігається в місці зберігання, не внесеному до Єдиного реєстру, з урахуванням вимог, передбачених Законом № 481;

● подання суб’єктом господарювання заяви для внесення даних до Єдиного реєстру в електронній формі через електронний кабінет користувача Електронної системи та/або електронний кабінет платника податків.

Чи має право на ПСП батько, який має двох (чи більше дітей) віком до 18 років, але одна (чи більше) із них проживає з дружиною від першого шлюбу?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) будь-який платник податку на доходи фізичних осіб має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП) у розмірі, що дорівнює 50 відс. розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 01 січня звітного податкового року (у 2024 році складає 1514,00 гривень).

Згідно з п.п. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 ПКУ платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років має право на ПСП у розмірі 100 відс. суми пільги, визначеної п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ (у 2024 році складає 1514,00 гривень.), у розрахунку на кожну таку дитину.

Абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ визначено, що ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн (у 2024 році складає 4240,00 грн. (3028,00 грн. х 1,4)).

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП одному з батьків у випадку та у розмірі, передбачених п.п. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, визначається як добуток суми, визначеної в абзаці першому п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, та відповідної кількості дітей.

Згідно з п.п. 3 п. 5 Порядку надання документів для застосування податкової соціальної пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1227 (далі – Порядок № 1227), для застосування пільги з підстав, передбачених у п.п. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, платник податку, який має двоє чи більше дітей віком до 18 років, крім заяви подає: копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ, що підтверджує встановлення батьківства, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа – платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну; копію рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник).

Питання утримання батьками дитини визначено Сімейним кодексом України від 10 січня 2002 року № 2947-III із змінами та доповненнями (далі – СКУ). Батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню (частина четверта ст. 157 СКУ).

Таким чином, якщо батько, який має двох дітей віком до 18 років, але одна із них проживає з дружиною від першого шлюбу, бажає скористатися правом на застосування до його доходу ПСП, визначеної п.п. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, то разом із поданням до роботодавця заяви щодо її застосування подаються, крім документів визначених у Порядку № 1227, документи, що підтверджують факт утримання ним дітей. Такими документами можуть бути довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально завірений договір між колишніми чоловіком та дружиною щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про аліменти.

Понад 1,4 млн рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України – внесок платників Дніпропетровщини до загального фонду держбюджету

Протягом 2023 року до загального фонду державного бюджету від платників Дніпропетровської області за користування радіочастотним ресурсом України надійшло понад 1,4 млн грн рентної плати. Надходження збільшились на понад 113 тис. грн, або на 8,4 відс. у порівнянні з 2022 роком.

Звертаємо увагу, що платники рентної плати обчислюють суму рентної плати виходячи з виду радіозв’язку, розміру встановлених ставок та ширини смуги радіочастот по кожному регіону окремо.

Ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України у розрізі видів радіозв’язку та діапазонів радіочастот наведені у п. 254.4 ст. 254 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

 

Деклараційна кампанія 2024: діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного  управління ДПС у Дніпропетровській області (Кам’янський регіон) інформує, що триває кампанія декларування доходів, отриманих фізичними особами у 2023 році.

З 01.01.2024 діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) та інструкція щодо її заповнення, оновлена редакція яких затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.

Слід зазначити, що нова форма податкової декларації передбачає виокремлення податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) при визначенні мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. Водночас звертаємо увагу, що сплата податку при визначенні МПЗ фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) здійснюється за кодом бюджетної класифікації «11010500 – податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування».

Крім того, значних змін набув порядок розрахунку суми податку, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до п. 166.3 ст. 166 розділу IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), крім витрат зазначених у п.п. 166.3.10 п. 166.3.10 ст. 166 розділу IV Кодексу (додаток Ф3 до декларації).

                    Протягом 2023 року аграрії Дніпропетровщини поповнили місцеві бюджети єдиним податком на понад 585,4 млн гривень

У січні – грудні 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від сільськогосподарських товаровиробників надійшло понад 585,4 млн грн, що майже на 240,0 млн грн, або на 69,4 відс. більше ніж у відповідному періоді 2022 року. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.

Наталя Федаш висловила вдячність платникам за своєчасну сплату податків та нагадала, що платники єдиного податку – власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов’язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік.

Дніпропетровщина: активний діалог з бізнесом та громадськістю триває

Сьогодні з робочим візитом очільниця податкової служби області Наталя Федаш разом з колегами відвідала Павлоградський регіон.

Зустрілись з головами територіальних громад та представниками бізнесу Західного Донбасу.

«Такі зустрічі прокладають шлях до вирішення нагальних питань територіальних громад та бізнесу, сприяють налагодженню конструктивного діалогу та забезпечують зворотний зв’язок», – зазначила Наталя Федаш. Обговорювали шляхи співпраці щодо залучення додаткових резервів надходжень до бюджетів громад в умовах воєнного стану. Розглядали питання врегулювання податкового боргу, адміністрування майнових податків.

Застосування РРО/програмних РРО – один з найактуальніших кейсів заходу. Йшлося про обов’язковість проведення розрахункових операцій усіма суб’єктами господарювання (крім платників єдиного податку першої групи) через зареєстровану касову техніку. Такі платники повинні використовувати РРО/програмні РРО незалежно від місць здійснення діяльності (ринки, торгівельні центри, магазини тощо). Видача фіскального чеку при кожному розрахунку має стати звичайною нормою для нашого бізнесу.

Працюємо разом! Наша сила – в єдності!

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2023 року. Право на податкову знижку»

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2023 року. Право на податкову знижку».

На запитання платників податків відповів заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області АНТОНОВ Станіслав.

 Добрий день.

Чи має право на податкову знижку військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення?

Відповідь. Доброго дня!

Військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення, не має права на застосування податкової знижки. Право на податкову знижку має фізична особа, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

     Відповідно до до п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 ПКУ податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених ПКУ.

Згідно п. 168.5 ст. 168 ПКУ суми податку на доходи фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими, особами рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції, а також визначених Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» із змінами та доповненнями членами сім’ї, батьками, утриманцями загиблого (померлого) військовослужбовця, у зв’язку з виконанням обов’язків під час проходження служби, спрямовуються виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян.

Добрий день.

Який термін подання декларації про майновий стан і доходи та сплати сум податкових зобов’язань за 2023 рік?

Відповідь. Доброго дня!

Громадяни, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та фізичні особи – підприємці, які здійснюють свою діяльність на загальній системі оподаткування, - подають декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2023 рік  до 1 травня 2024 року.

Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2023 року, можуть подати декларацію протягом всього 2024 року.

Що стосується терміну сплати задекларованих сум податку на доходи фізичних осіб та військового збору, то фізичні особи та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов'язані самостійно до 01 серпня 2024 року сплатити суму податкових зобов'язань, зазначених ними у річній декларації.

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплатити задекларовані податкові зобов’язання до  10 травня 2024 року.

Добрий день.

В якому розмірі ФО – платник ПДФО може включити до податкової знижки суму понесених витрат у вигляді пожертвувань або благодійних внесків, переданих неприбутковим організаціям, та які підтверджуючі документи необхідно надати

Відповідь. Доброго дня!

Підпунктом 166.3.2 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), зокрема, визначено, що платник податку на доходи фізичних осіб має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, нарахованого у вигляді заробітної плати, зменшеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, суму коштів або вартість майна, переданих платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні та внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ на дату передачі таких коштів та майна, у розмірі, що не перевищує 4 відс. суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року.

Фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб, яка має право скористатись правом на нарахування податкової знижки щодо сум понесених витрат у вигляді коштів або вартості майна, переданих як пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям зобов’язана подати до контролюючого органу разом з річною податковою декларацією про майновий стан і доходи копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача), а також копію договору про пожертву.

Добрий день.

Чи потрібно завіряти печаткою банку роздруковану платіжну інструкцію, сформовану в електронній формі, або надавати інші розрахункові документи з метою підтвердження понесених платником податку сум витрат при реалізації ним права на податкову знижку, якщо сплату здійснено дистанційно через банківські сервіси Приват 24, Ощад 24/7 інші?

Відповідь. Доброго дня!

Ні, не потрібно завіряти печаткою банку. Якщо сплату здійснено через банківські сервіси Приват 24/7, Ощад 24 інші, то роздрукована платіжна інструкція, яка містить обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа, визначені Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг,  є підтвердним документом понесених платником податку витрат при реалізації ним права на податкову знижку, та печаткою банку вона не завіряється.

До уваги фінансових агентів!

Державна податкова служба України нагадує про обов’язок фінансових агентів до 01 лютого кожного звітного року повідомляти на електронну адресу ДПС: FATCA@tax.gov.ua  адресу своєї електронної пошти із зазначенням коду за ЄДРПОУ та ідентифікатора GIIN. У разі зміни адреси електронної пошти після вказаного терміну фінансовий агент протягом трьох робочих днів інформує про це ДПС.

(П. 5 наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку заповнення і подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA)» № 496 від 12.08.2020 зі змінами).

Внутрішньо переміщені особи у разі зміни облікових даних подають до контролюючого органу заяву за ф. № 5 ДР (№ 5ДРП)

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує.

Відповідно до п. 70.7 ст. 70 Податкового кодексу України та п. 1 розд. IX Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 із змінами (далі – Положення № 822), фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті), протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви за формою № 5ДР (додаток 12 до Положення № 822) або заяви за формою № 5ДРП (додаток 13 до Положення № 822) відповідно та документа, що посвідчує особу (після пред’явлення повертається). Такі зміни стосуються також зміни місця проживання.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 1706) факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених ст. 12 Закону № 1706.

Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у ст. 1 Закону № 1706 (ч. 1 ст. 5 Закону № 1706).

Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 із змінами (далі – Порядок № 509), регулює механізм видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. У довідці відображаються відомості про зареєстроване та фактичне місце проживання внутрішньо переміщеної особи.

Для заповнення заяви за ф. № 5ДР або заяви за ф. № 5ДРП використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

Для підтвердження інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особа подає один з таких документів: витяг з реєстру територіальної громади; паспорт громадянина України, виготовлений у формі книжечки; тимчасове посвідчення громадянина України.

Для підтвердження факту внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа подає довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку № 509.

У разі якщо фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи відрізняється від задекларованого (зареєстрованого) місця проживання (перебування), така особа в Заяві за ф. № 5ДР/Заяві за ф. № 5ДРП зазначає адресу фактичного місця проживання/перебування відповідно до довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (додаток 2 до Порядку № 509).

Отже, фізичні особи – платники податків, які переселилися з тимчасово окупованої території, а також внутрішньо переміщені особи, мають визначити свою податкову адресу та у зв’язку із змінами даних, які вносяться до облікової картки або повідомлення фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, подати заяву до контролюючого органу за ф. № 5ДР або за ф. № 5ДРП, пред’являючи при цьому документ, що посвідчує особу, документ, що підтверджує зареєстроване або задеклароване місце проживання, та довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

 

Дотримання професійної етики – один з найважливіших принципів роботи органів ДПС

 

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного  управління ДПС у Дніпропетровській області (Кам’янський регіон) нагадує, що під час виконання своїх службових повноважень працівники органів ДФС зобов’язані неухильно додержуватися загальновизнаних етичних норм поведінки: бути ввічливими у стосунках з громадянами та суб’єктами господарювання, будувати свої відносини з ними на основі довіри, поваги, об’єктивності, справедливості, терпимості, законності. Сервіс ДПС України «Пульс» дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників органів ДПС.

Жодне повідомлення не залишиться без уваги, адже плідна робота сервісу «Пульс» – це шлях до успішної співпраці громадян та бізнесу з органами ДПС.                

Номер Контакт-центру ДПС 0800-501-007 (напрямок «5»).                                                                                                            

                                                                                                              Відділ комунікацій з громадськістю

                                                                                                               управління інформаційної взаємодії

                                                                                   Головного управління ДПС

                                                                                                                          у Дніпропетровській області (


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь