Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ 92 РОКИ

Дата: 27.02.2024 09:43
Кількість переглядів: 368

Фото без опису

ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ 92 РОКИ

Сьогодні доречно трохи статистики, а також скористаюсь інформацією від Дніпропетровської обласної ради.

Дніпропетровщина не перша і не друга. Чому так кажуть? На сьогодні наша область - демографічний гігант України. У нас живе близько 3,2 мільйона людей. Ми є однією з найбільших областей України за кількістю населення. До повномасштабної війни це складало 7,8% від 41-го мільйона всього населення держави.

Зараз, за даними Інституту демографії, українців від 28 до 34 мільйонів. Тобто кожен десятий українець – з Дніпропетровщини. Додайте сюди ще 400 тисяч наших нових мешканців – внутрішньо переміщених осіб, які залишилася у нас в області. Це не просто статистика, це показник важливості регіону у національному масштабі.

Ми маємо міста, що створюють економічну перспективу. Дніпропетровська область – не просто великий регіон України. Це один з найбільших кластерів економічної міці. Як от Кривий Ріг. Це місто не тільки друге за величиною в області, але й великий промисловий центр. У порівнянні з іншими регіонами, де другі за величиною міста області нерідко живуть у тіні обласних центрів, Кривий Ріг демонструє автономність та самодостатність. Його населення близько 700 тисяч осіб. Сьогодні разом з Криворізьким районом і ВПО – майже мільйон.

Наша область має промисловість, яка є основою національної безпеки. Металургія на Дніпропетровщині – це одна з основ української економіки. Наш регіон сьогодні – це найбільший в Україні металургійний кластер, який становить майже 50% всієї металургії країни.

Україна має перше місце в Європі за запасами урану. Єдине в Україні підприємство з видобутку урану знаходиться також на Дніпропетровщині.

Запаси вугілля, залізної, титанової та цирконової руди і ГЗК, які їх добувають, шахти - це також наша Дніпропетровщина.

Загалом, якщо про економіку, за даними Державної служби статистики України, у 2023 році доля Дніпропетровської області у ВВП України склала 15,5%. Це найбільший показник серед усіх регіонів країни. Для розуміння: доля Київської області у ВВП країни склала 9,3%.

З 2014 року Дніпропетровщина перетворилася на справжній форпост задля захисту країни, ставши потужним безпековим, медичним, логістичним та гуманітарним хабом.

Увесь регіон, всі наші люди працюють на Перемогу.

Тому про нас і кажуть - не перші, але й не другі. Але сьогодні найважливішим є те, що ми - частина єдиної, незалежної та непереможної України.

І від себе. У ці непрості для нашої країни часи хочу закликати всіх до миру і терпимості, взаємної поваги незалежно від політичної, національної, конфесійної та будь-якої іншої приналежності. Разом з усіма пишаюсь своїм рідним краєм та безмежно вірю в успішне майбутнє громади, як вагомої частини Дніпропетровщини!

Бажаю всім мешканцям здоров’я, добробуту та сімейної злагоди, сили і мудрості, як у наших пращурів, які змогли відстояти та розбудувати для нас мальовничий та рідний край !

З днем народження, Дніпропетровщино! Миру і розквіту !

Селищний голова Геннадій СУМСЬКИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь