A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Шанс на розвиток : чого досягли у Царичанській громаді за 2017 -2020 роки

Дата: 19.10.2020 16:29
Кількість переглядів: 2300

 

        Фото без опису

      Коли говоримо про результати діяльності після об’єднання, то маємо на увазі нові  повноваження, нові можливості та велику відповідальність за виконання поставлених цілей і завдань.

 Тепер   громади  самостійно визначають напрямок використання  своїх ресурсів, визначають пріоритети та стратегію розвитку територій.

      Основним джерелом наповнення бюджету Царичанської  громади є податки, які сплачують підприємства, що розташовані на її території.  Тому Царичанську ОТГ можна сміливо називати самодостатньою та підприємницькою. Її власні надходження складають близько 57 млн.  грн. Не менш важливим аспектом є державна підтримка -  це  базова дотація, освітня та  медична субвенція з державного бюджету.

      Позитивно на бюджет громади вплинуло відкриття потужніх промислових та комерційних об’єктів: АБК «Дніпро»,  ТОВ «Царичанський асфальтобетонний комбінат», супермаркет «Варус».

      За рахунок фінансування з бюджету утримується мережа освітніх установ, закладів культури, соціального забезпечення , охорони здоров’я – всього  39 закладів та установ. Є власні комунальні підприємства «Господарник» та «Царичанська друкарня», які  працюють на госпрозрахунковій основі. На засадах міжмуніципального співробітництва з іншими ОТГ району  з селищного бюджету фінансується ряд установ, які надають послуги жителям усього району.

        У громаді створено рівні можливості щодо розвитку інфраструктури  у Царичанці та старостинських округах, умови до  рівномірного розвитку галузі  освіти, культури, соціального захисту, як   у  смт Царичанка так і  в старостинських округах громади.

        Значні інвестиційні проекти було реалізовано у Бабайківському, Михайлівському, Юр’ївському та Прядівському  старостинському округах.  Це будівництво сільських амбулаторій, ремонт доріг,  реконструкція освітлення, зупинки, дитячі майданчики, упорядковані території закладів , належне утримання   установ. Про досягнення і розвиток   безпосередньо в округах ми розповідали в окремих статтях на сайті громади. За посиланнями https://tsarichanka-gromada.gov.ua/news/1600951926/

https://tsarichanka-gromada.gov.ua/news/1602051957/,https://tsarichankagromada.gov.ua/news/1602247788/, https://tsarichankagromada.gov.ua/news/1602837138/  .

      За період з 2017 по 2020 рік помітні зміни відбулися і в  самій Царичанці. Зазначимо, що поточне утримання закладів, дрібні ремонти, сплата комунальних послуг , своєчасна виплата заробітної плати бюджетникам, забезпечення підвозу, харчування дітей  пільгових категорій та оздоровлення - це поточні видатки, щоденні витрати для забезпечення діяльності установ, надання якісних послуг. Крім цього, значні роботи проводяться щодо благоустрою території, озеленення, обрізки дерев, утримання об’єктів благоустрою,   кладовищ, на яких зокрема, встановлені капітальні огорожі.  На території Царичанки встановлені зупинки, для дітлахів обладнано не один  дитячий майданчик.

           Але хочеться сказати про витрати розвитку – капітальні ремонти, будівництво, реконструкції, капітальні придбання , які свідчать про соціально-економічний розвиток і мають економічний та соціальний ефект на декілька, а той  десяток років – це реконструйований житловий будинок для учасників АТО, водопостачання с.Дубове, відкриття ЦНАПу, модернізація приміщення бібліотеки, капітально відремонтовані школи та ДНЗ №4,  відкриття ДНЗ в с. Лисківка, нова спецтехніка, STEM освіта.

  Відмітимо наймасштабніші проекти та  досягнення, які є  відображенням соціально-економічних змін в громаді  та показником  руху в напрямку стратегічного розвитку  :

 Ремонт доріг комунальної власності

  • вул.Транспортна,  Робоча, Соборна та 14 Гвардійської дивізії  в смт Царичанка (протяжність 4,75 км на суму 12398,9 тис.грн).
  •  вул. Суворова, Дачна, провулок Дачний смт Царичанка та вул.Приорільська в с.Турове (протяжність 3,3 км на суму 13759,0 тис.грн).

     Капітальні ремонти та реконструкція в закладах освіти

  • Реконструкція вентиляційної системи їдальні Царичанської ЗОШ І-ІІІ ст. (577,3 тис.грн).
  • Реконструкція топкової КПНЗ "Царичанська школа естетичного виховання"  (39,2 тис.грн).
  • Капремонт ( утеплення фасаду, заміна вікон, дверей  ) ДНЗ № 4 "Берізка" 3695,2 тис.грн).
  • Капітальний ремонт покрівлі комунального закладу "Царичанський будинок дитячої та юнацької творчості".                      
  • Реконструкція системи теплопостачання в ІТП Царичанської філії І-ІІ ст. КЗ "Царичанська ЗОШ І-ІІІ ст." (1431,8 тис.грн).
  • Реконструкція будівлі під розміщення ДНЗ с. Лисківка,  (2017-2019 роки – будівництво, 2020 рік – офіційне відкриття дитячого садка) (9762,7 тис.грн).
  • Реконструкція покрівлі будівлі Царичанської філії І-ІІ ст. КЗ "Царичанська ЗОШ І-ІІІ ст." (2019-2020).
  • Капремонт системи опалення та заміна вікон, дверей будівлі  Царичанської філії І-ІІ ступенів КЗ "Царичанська ЗОШ І-ІІІ ст." (2020 рік).
  • Триває реалізація проекту  щодо капітального ремонту Царичанської ЗОШ І-ІІІ ст.
  • Придбано  2  шкільні   автобуси.

    Освітлення вулиць

  • Реконструкція елементів благоустрою - мережі вуличного освітлення

 по вул. Чкалова в с. Дубове (1,9 км на суму   712,3 тис.грн). 

 по вул. 14 Гвардійської дивізії в смт Царичанка ( 1,8  км на суму 566,0 тис.грн)

Капітальні придбання та проекти в охороні здоров’я

  • Придбано два службових автомобілі для первинної медичної ланки (977,4 тис.грн).
  • Реалізовано  ґендерний проект "Кімната сімейного відпочинку у Царичанській лікарні" -  (кімната матері та дитини).
  • Для вторинної  ланки медичних закладів придбана комп’ютерна техніка для можливості підписання Договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з НСЗУ  і відповідно -    обладнання і предмети для створення єдиної системи інформаційного забезпечення охорони здоров`я з використанням комп`ютерної техніки та     автоматизовані робочі місця для лікарів .

Оснащення сучасною спецтехнікою

  • Отримано та взято на баланс міні-навантажувач "Bobcat" (КП "Господарник".
  •   Придбана спецтехніка за кошти місцевого бюджету у сумі 988,5  тис.грн (Трактор БЕЛАРУС 82.1-23/12-23/32  з навісним обладнанням (відвал для снігу, навісний подрібнювач для гілок, фронтальний навантажувач КУН GENERAL 1200, джойстик для керування навантажувачем з 3-х секційним електроклапаном), причіп 2ПТС-4  з надставними бортами та косарку-кущоріз БЛ-2).
  • Придбано автобус, в тому числі для обслуговування КУ "Царичанський інклюзивно-ресурсний центр"  (1985,0 тис.грн)

 

 Будівництво мереж водопостачання

  • Будівництво системи водопостачання с. Дубове (завершено у 2019 році - збудовано одну водонапірну башту ємкісністю по 25 м³ - системи Рожновського). Прокладено водонапірну мережу протяжністю 7,342 км ) (4505,4 тис.грн).
  •  Реконструкція водозабірної свердловини, водонапірної башти та підвідних водопроводів для водопостачання смт. Царичанка і с. Івано-Яризівка знаходиться на завершальному етапі.

Придбання, ремонти, будівництво житла

  • Капремонт покрівлі та прибудинкової території житлових  будинків  по:

 вул. Царичанська, 46 в  смт Царичанка,   (731,350   тис.грн).

 кв. Слави, 2,  в смт Царичанка (668,6 тис.грн ).

 вул. Царичанська, 48 в      смт Царичанка, (731,4 тис.грн).

Придбано житло 2  дітям -сиротам   -     загальна сума фінансування  з місцевого бюджету -  634, 0 тис.грн  .

 Реконструйовано  двоповерхову будівлю колишньої  аптеки під 10-ти квартирний житловий будинок площею 615,7 м² з поквартирним опаленням та гарячим водопостачанням (16614,365   тис.грн). Дане житло надано 10 учасникам АТО.

Проекти в сфері культури

       З  початку 2020 року  тривають капітальні роботи КЗК "Царичанська центральна бібліотека"  . Замінена покрівля будівлі, відремонтовано внутрішнє приміщення, площею 140 кв.м, проводиться заміна вікон, демонтажні внутрішні роботи правого крила будівлі. Кінцева мета - трансформація закладу у культурно-діловий центр громади. Тут розміститься музей з інформаційно-ресурсною зоною туризму, сучасна та креативна бібліотека, молодіжний центр, і згодом – центр бізнес ідей Coworking Space.

Співпраця та  міжнародна підтримка :

  • За інфраструктурною програмою для України  Німецької федеральної компанії "GIZ" придбано комплекти медичного обладнання (427,4 тис.грн) для КЗ "Царичанський  ЦПМСД" за проектною пропозицією "Покращення якості та доступності медичної допомоги населенню територіальних громад, які приймають внутрішньо переміщених осіб  на  етапі профілактики найбільш розповсюджених та соціально-важливих інфекційних та неінфекційних захворювань".
  •    по Проекту "Молодь Царичанської громади за майбутнє - робототехніка для освіти та відпочинку" – маємо  розвиток  STEM-освіти через створення STEM-центру на базі Царичанської ЗОШ І-ІІІ ст. ( придбано два квадрокоптери, телескоп з оптичною конструкцією та ін.). Фінансування проекту відбувалося на умовах співфінансування: 16,0 тис.грн з місцевого бюджету, міні-грант в сумі  240,6 тис.грн від програми DOBRE.
  • В листопаді  2019 року відкрито  модернізований  ЦНАП у  співпраці з Програмою “ U-LEAD з Європою”.  Спрощена процедура отримання документів та забезпечення високого рівня адміністративного сервісу.  Подібний підхід значно полегшив життя  усіх мешканців Царичанської  громади,  так як віддалені робочі місця адміністраторів є у всіх старостинських округах.

 

  • Проект "Покращення роботи місцевого самоврядування через створення сучасних умов роботи вищого представницького органу ОТГ – Ради громади із забезпеченням широкого залучення громадськості" ( придбано спеціальне обладнання для відеозапису, скайп  зв’язку, камера, проектор та ін.) Фінансування з місцевого бюджету 117,5 тис.грн ,  міні-грант у такому ж розмірі від програми DOBRE.
  • Поставка автопідйомника ВИПО-18-01 на базі МАЗ-4371  у рамках удосконалення послуги SDIP "Екосервіс у громаді: спеціалізована техніка для надання послуг з благоустрою місць загального користування"   (1634,538 тис.грн).
  • Надходження матеріалів та обладнання для створення інформаційно-ресурсної зони туризму "Путівник Царичанською  громадою" Комплексного культурного та ділового центру Царичанської селищної громади" (434,7 тис.грн).
  • Надходження матеріалів та обладнання для базового облаштування молодіжного центру (131,04 тис.грн)
  • Надходження матеріалів та обладнання для створення сучасної та креативної бібліотеки на базі КЗК "Царичанська центральна бібліотека" в межах інтегрованого ділового та культурного Центру громади (322,2 тис.грн).
  • Маємо підтверджену проектну заявку в рамках міжмуніципального співробітництва по облаштуванню сучасним обладнанням приміщення клініко-діагностичної лабораторії КП "Царичанська центральна лікарня" Царичанської селищної ради.

 

Безпека і відео спостереження

            Безпека в громаді – таке ж важливе питання, як і комфортне проживання у ній.

        Для забезпечення робочими місцями поліцейських офіцерів громади у рамках проекту "Поліцейський офіцер громади в Дніпропетровській області" (Національна поліція України) - обладнано кімнату в приміщенні Царичанської селищної ради з окремим входом та під’їздом.

            У 2020 році у в центральній частині  Царичанки  та в районі автовокзалу було встановлено  9  камер  відеонагляду з потужною оптикою і кутом огляду 360 градусів, здійснено монтаж  системи управління. В подальшому потужність системи дозволяє здійснити  розширення мережі відеоспостереження, додаючи нові пристрої кількістю до 64 одиниць.          Завдання встановлених камер – це посилення безпеки населення, захист об’єктів громади та комунального майна. Відеореєстратори  дають змогу бачити в реальному часі і переглядати відео в записі за досить тривалий період.  

           

 

        Громадський бюджет (бюджету участі)  У 2019 році переміг Царичанський  проект "Комфортний хореографічний зал для жителів Царичанської ОТГ ". Облаштовано танцювальний зал у будинку культури смт.Царичанка.

        Триває    реалізація проекту «Реконструкція центральної площі та паркової зони в смт Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області». Роботи виконуються за кошти обласного бюджету, замовник робіт - Департамент житлово- комунального господарства  Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

            Як бачимо, зроблено чимало, і ми не зупиняємось на досягнутому та продовжуємо втілювати в життя Стратегію сталого розвитку Царичанської селищної об’єднаної територіальної громади Дніпропетровської області на 2017 – 2025 роки.

Перспективи смт Царичанка, с.Дубове,Турове, Лисківка, Драгівка, Селянівка

  • Капітальний ремонт  18,097 км доріг комунальної власності;
  • будівництво системи водопостачання по вул. Селянській та Діброва в смт Царичанка;
  • реконструкція елементів благоустрою – мережі вуличного освітлення східної частини смт Царичанка.
  • забезпечення власним транспортним сполучення сіл Драгівка, Лисківка, Івано-Яризівка з  смт Царичанка ;
  • Реконструкція стадіону "Діброва" в смт Царичанка ;
  • реконструкція  шкільного стадіону та елементів благоустрою Царичанської ЗОШ І-ІІІ ступенів;
  • капітальний ремонт покрівлі і будівлі Царичанської школи мистецтв;
  • заміна віконних та дверних блоків в будинку дитячої та юнацької творчості;
  • реконструкція майнового комплексу закладів охорони здоров’я, зокрема первинної та вторинної ланки;
  • капітальний ремонт – утеплення фасаду Царичанської філії I-II ступенів Комунального закладу "Царичанська ЗОШ I-III ступенів";
  • трансформацію закладу КЗК "Царичанська центральна бібліотека" ЦСР у культурно-діловий центр громади  (музей з інформаційно-ресурсною зоною туризму, сучасна та креативна бібліотека, молодіжний центр, і згодом – центр бізнес ідей Coworking Space);
  • розбудова елементів інфраструктури сільського туризму у співпраці з культурно-діловим центром громади на базі    КЗК "Царичанська центральна бібліотека" ЦСР;
  • забезпечення функціонування геоінформаційної системи розпорядження земельними та інвестиційними ресурсами ОТГ;
  • створення системи заохочень для працевлаштування у громаді необхідних медичних кадрів;
  • розширення  системи відеоспостереження;
  • лобіювання питання захисту річки Оріль на рівні програм Дніпропетровської та Полтавської областей;
  • використання альтернативної енергетики в громаді;
  • виховання культури поводження із відходами;
  • розвиток матеріально-технічної бази закладів освіти, культури та спорту;
  • розвиток фестивального руху в громаді
  • подальша співпраця з міжнародними проектами та донорськими організаціями;
  • постійний пошук інвесторів та залучення інвестицій.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь