A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Врятуємо Оріль разом

Дата: 02.10.2020 16:12
Кількість переглядів: 2311

Фото без опису

2 жовтня 2020 року   на березі Орелі відбулася зустріч-обговорення щодо проблем встановлення дамб та переливних споруд на притоках нашої річки, їх законність та доцільність.

 Найгострішим об’єктом обговорення стала останньо збудована  перекатна дамба на р. Заплавка, яка впадає в Оріль і є основним джерелом її живлення. Знаходиться вона на межі Царичанської  та Магдалинівської ОТГ.    Після її встановлення стан Орелі  погіршується. Йдеться не тільки про обміління, бо є ще ряд причин, чому перекати та дамби пагубно впливають на екосистему та можуть завдати величезних проблем місцевому населенню.

Почнемо з того, що було запропоновано ряд неекспертних рішень, які можуть допомогти у відновленні повноводдя, та одночасно були спростовані, бо причинно- наслідковий зв’язок цих дій може завдати ще більшої шкоди.

Пояснимо. Одним з запропонованих рішень, було відновлення джерел річки. Так, насправді, це може допомогти підняти рівень води, але також може призвести до того, що у власників колодязів та скважин попросту зникне вода, адже великий об’єм підземних вод вийде назовні. А 20 см висоти води річку не врятує. Тож цей варіант рішення проблеми далі розглядатися не буде.  

Після довгих обговорень та дискусій, ми разом з журналістами, депутатами та соціально активними громадянами відправилися впевнитися, що вищезгадана переливна споруда не є переливною, а виконує роль дамби. Так і було. Згідно з проектом вода мала переливатися через встановлену споруду, поповнюючи води басейну р. Оріль. Як бачимо на доданих фотографіях – вода стоїть, а нижче по течії можна знайти два струмочки шириною з палець, які неспішно просочуються через масу буту та дрібного каміння. Тож можна зробити висновки: вода до Орелі взагалі не впадає. Дякуючи цьому, плесо р. Заплавка розширилося, але Оріль гине.

Гине колись найчистіша річка Європи, точніше -  трансформується  в болото. Через величезну кількість встановлених гребель, зменшилася і швидкість течії, тож річка не може самоочищуватися. Великі сухі гілки, які опиняються в річці застряють на мілководді, збираючи за собою наступні , затримують рух плавучої рослинності. Власне через це Оріль зараз майже повністю вкрита ряскою та продовжує замулюватися.

Одним із шляхів  вирішення  проблем річки   може бути  будівництво нових гребель нижче по течії. Проте, при реалізації такого варіанту річка відновиться, але виникнуть  аналогічні проблеми нижче за течією від збудованої греблі.

 Вирішальним  шляхом усунення проблем річки  є приведення будівництва у відповідність до державних будівельних норм та подальший контроль процесів, а також виявлення та ліквідація  несанкціонованих об’єктів, установлених  без дозволів та погоджень. 

Виконавчий комітет закликає усіх жителів не доводити справу до самоуправства. Так як вже тривалий час місцевими депутатами, виконавчим комітетом та нашими активістами проводяться роботи по встановленню законності цих дамб.

Зокрема, 09 вересня цього року  виконавчим комітетом Царичанської селищної ради  до Державної архітектурно-будівельної інспекції України направлено запит щодо перевірки дотримання державних будівельних норм  при реалізації проектів  « Відновлення гідрологічного режиму р. Оріль на межі Полтавської та Дніпропетровської областей»  (перекат-перемичка біля  с.Михайлівка ) та «Відновлення водності та екологічного стану р.Заплавка в Магдалинівському районі» і у випадку виявлення порушень, здійснення заходів по їх усуненню та подальшої заборони вказаних проектів.

Якщо буде встановлено, що зазначені дамби побудовані  з порушенням  вказаних вище  проектів або при їх будівництві не дотримано норми та технології, що використовуються при будівництві гідрологічних споруд, то вони  можуть бути  демонтовані або  приведені у відповідність до вимог ДБН.

Давайте вирішувати існуючі проблеми згідно з законодавством, в правовому полі та  гідно відстоємо інтереси мешканців Царичанської громади. 

Офіційна інформація, результати листування з відповідними органами та   реально вжиті заходи  щодо подальшого  вирішення питань гідрологічного режиму р. Оріль будуть висвітлюватись на веб-ресурсах громади.

 

Виконавчий комітет

Царичанської селищної ради

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь