A A A K K K
для людей із порушенням зору
Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

Водохреще в Царичанці

Дата: 18.01.2021 14:49
Кількість переглядів: 1250

Фото без опису

               19 січня святкується Водохреще, воно ж Хрещення господнє або Богоявлення, день, що завершує зимові святки різдвяно-новорічного циклу. Водохреще вважається одним з найважливіших свят, так як в цей день, під час хрещення Ісуса Христоса, розкрилося небо та пролунав голос: «-Це син мій улюблений, що його я вподобав», і зійшов святий дух у вигляді голуба. Звідси й походить ще одна назва – Богоявлення.

               За традицією, щороку 19 січня відбуваються водохресні купання. Вважається, що саме в цей день освячена вода набирає цілющих властивостей та допомагає вберегтися від недуг на ввесь наступний рік. Традиціям хрещенських купань вже виповнилося кілька століть і бажаючих зануритися до освяченої води в цей день з кожним роком стає все більше, та не кожен знає основні правила занурювання до ополонки:

  1. Хоча б за кілька днів до хрещенських купань, потрібно підготувати організм до холоду, обтираючись рушниким змоченим у холодній воді, або ж приймати контрастний душ, спочатку у теплій, а потім у холодній воді. І так кілька раз.
  2. Для новачків ідеальна температура для купання від -2 до -5 градусів цельсія. Небезпечним вважається поріг в – 10 градусів цельсія.
  3. Занурюватися потрібно в спеціально відведених місцях, бажано поблизу рятувальних станцій та під наглядом рятувальників.
  4. Обо’вязково за годину до пірнання требе поїсти. Категорично до занурення забороняється вживати алкоголь.
  5. Перед зануренням треба розігріти тіло, зробивши розминку або невеличку пробіжку.
  6. Категорично забороняється пірнати в ополонку головою вперед.
  7. Після пірнання треба розтертися сухим рушником та одягнути теплий одяг. Також слід пам’ятати, що активне та надмірне розтирання рушником може призвести до пошкодження капілярів шкіри.
  8. І останнє, по завершенню купань необхідно зігрітися, випивши гарячий чай, бажано з ягід або фруктів.

               На жаль, в зв’язку зі всеукраїнським локдауном, заборонені всі масові заходи. Тому, офіційні святкуваня  проводитися не будуть. Але беручи під увагу, що буде велика кількість бажаючих взяти участь в хрещенських купаннях, виконавчим комітетом Царичанської селищної ради вже проводяться підготовчі заходи з облаштування спеціально-відведеного місця.  Працівники КП «Господарник» вже вирізали ополонку в формі хреста на р.Оріль, а саме на пляжі «Ластів’яче», що на «Діброві». В зв’язку з низькими температурами ополонка буде оновлюватися. Було розчищено від снігу під’їзд для автомобілів до самого пляжу.  А також на місці будуть присутні  представники поліції та представники Державної служби України з надзвичайних ситуацій  для забезпечення громадського порядку та швидкого реагування в разі надзвичайних ситуацій.

               Вітаємо всіх з наступаючим святом та бажаємо міцного здоров’я!

 

Виконавчий комітет

Царичанської селищної ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь