Царичанська громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

ЗАГЛЯНЕМО У СВІТ ПЕТРИКІВСЬКОЇ ВИТИНАНКИ!

Дата: 15.01.2024 08:55
Кількість переглядів: 362

Фото без опису

До вашої уваги дивовижна "Чарівна виставка", яку ми пропонуємо оглянути у форматі онлайн.

Для початку трохи цікавих фактів з історії. Уперше термін "витинанка" в українському мистецтвознавчому середовищі з'явився в 1️⃣9️⃣1️⃣3️⃣ році. Проте самі мережані прикраси з паперу існували забагато років раніше до того.

Традиція прикрашати свої домівки розписом і паперовими витинанками, розповсюдилася із середини 19 століття в селах Придніпров'я. Витинанки могли навіть витіснити розпис, оскільки їх було легше і швидше виготовити.

Прикрашена хата завжди була гордістю господині. Коли помешкання у господині було не оздоблене, то з нею не віталися. А якщо було оздоблене, то говорили,що господиня - "чепурушка".

Витинанки мають стійку композиційну структуру. Основним мотивом петриківської витинанки є "дерево життя". До різновидів мотиву "дерева" відносяться декілька квіткових композицій: "гілка"("галузка"), "суцвіття" ( "китиця"), "букет", "вазон", "квітка". Також улюбленими у майстрів є й інші композиційні схеми: " вінок", " фриз"(" бігунець"), "килимок", " рушник", "краєвид" тощо; жанрові види, до яких входять стилізовані зображення людей і тварин.

Зверніть увагу, що у "Чарівній виставці", створеній студійцями народної студії " Петриківська витинанка" ККЗ "Центр культури та дозвілля" ЦСР( керівниця Людмила Бабіч), яскраво виражені традиційність мистецтва витинанки, багатокомпонентність та багатокольоровість. Майстрині👩‍🦳 у своїх роботах застосували холодні ( зимові)🗯 кольори. Кожна представлена витинанка за своїм задумом унікальна! Варто лише вдивитися у ці шедеври, які увібрали в себе особливий шарм, позитивну енергетику💯, багату фантазійну уяву, ніжність та витонченість.

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь